Odpowiedz
Cały wczorajszy dzień padał śnieg, zaś Amsterdam przeistoczył się w Narnię. Rowery i kanały pokryte są śniegiem, lokalni mają problem,
Cały wczorajszy dzień padał śnieg, zaś Amsterdam przeistoczył się w Narnię. Rowery i kanały pokryte są śniegiem, lokalni mają problem, by przedostać się na rowerze z punktu A do B i w wiązku z tym niewiele osób dotarło do pracy. Szaleństwo! Wszystko to mnie uszczęśliwia, bo ostatnie zimowe miesiące nie miały nic wspólnego z tym widokiem.
Dzisiejszy przepis wymaga dłuższych przygotowań, zaś smażenie może zająć kilka minut, chyba, że macie kilka form. Ilość ciasta jest jest większa, także jeśli będzie to śniadanie dla dwojga, zmniejsz składniki o połowę.
Będziesz potrzebować:
- 3 szklanki mąki, przesianej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 & ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki ciepłej wody
W niewielkich rozmiarów misce zmieszaj drożdże, cukier i 1 szklankę wody, po czym przykryj folią i odstaw na bok na 10 minut. W drugiej misce zmieszaj mąkę, sól i mleko w proszku. Połącz zawartość obu misek, dodaj 1 & ¾ szklanki ciepłej wody i dobrze wymieszaj po czym odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy mieszanka jest gotowa, dodaj sodę, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszaj o odstaw na kolejne 15 minut.
Rozgrzej patelnię, natłuść okrągłą, metalową formę do wycinania ciastek, ułóż ją na patelni, po czym wlej ciasta do jej połowy. CIasto nieco urośnie, smaż przez 4-8 minut, po czym przerzuć na drugą stronę na jakieś 30 sekund, aż się zabrązowi. Formę natłuszczaj kilkukrotnie, żeby ciasto się nie przykleiło.
Podawaj z bitą śmietaną i dżemem lub serkiem Philadelphią i owocami.
Smacznego, Marta
Źródło: Always with butter
20 komentarzy
Bardzo fotogeniczne te crumpety 🙂
coś wspaniałego!zakochałam się w tych puszystych,rumianych placuszkach;)
-
ja również, z pewnością nie gościły u nas na stole ostatni raz.
patrząc na te zdjęcia, żałuję ,że nie zajrzałam do Was godzinę wcześniej 🙂
-
🙂
Cu-do-wne!! 🙂 Chciałam je zrobić, ale ciężko mi odciąć wierzch puszki od tuńczyka. 😀 (miałam zamiar jej użyć, zamiast obręczy ;D)
-
hahaha, dobry pomysl! Ja użyłam gotowych obręczy.
mmmmm! Kolejny pyszny kulinarny blog, gdzie na pewno będę zaglądać w poszukiwaniu inspiracji. Dziękuję za odwiedziny u mnie 🙂
-
Dziękuję za miły komentarz, do zobaczenia 🙂
Moje smaki. Tylko ta godzina czekania
-
Dasz radę, warto!
No właśnie, prawie jak racuszki 😉 Aż sama jestem ciekawa jak to cudo smakuje 😉 Bo wygląda.. bardzo zachęcająco ;-)Ps: Zapraszam do mnie 😉http://www.przysmakiewy.pl
-
Dziękuję Ewa. Crumpety są bardziej delikatne jak racuchy. Zdecydowanie warto spróbować 🙂
Prawie jak nasze racuchy 🙂 Przepysznie się prezentują :)Pozdrawiam serdecznie!http://wino-i-oliwki.blogsp…
-
Dziękuję i również pozdrawiam Monika!
Ach, takie śniadanie – poproszę! Cały ten zestaw prezentuje się naprawdę pysznie.http://www.noresay.blogspot.com
-
Dziękuję za miły komentarz, faktycznie crumpety może nie są najszybsze w przygotowaniu, ale z pewnością stworzą świetne śniadanie.
Nigdy nie mogę się zabrać do zrobienia czegoś bardziej skomplikowanego na śniadanie. Może wreszcie się zmobilizuje, bo takie śniadanko to marzenie. 🙂
-
Plus jest przepyszne 🙂
Dodaj komentarz
Bardzo fotogeniczne te crumpety :)–
http://paulinakolondra.pl/blog