Odpowiedz
Jesień zawitała w mieście. Liście brązowieją, słońce wschodzi po 7 rano i jest zimno. Czas przygotować kostium na Halloween, bo
Jesień zawitała w mieście. Liście brązowieją, słońce wschodzi po 7 rano i jest zimno. Czas przygotować kostium na Halloween, bo to już w ten weekend! A ja nadal szukam przepisu na idealne śniadanie. Czasem jestem bliżej, niekiedy dalej, ale przepis na babeczki z dynią zdecydowanie dają radę.
Będziesz potrzebować (na 12 babeczek):
- 2 kubki dyni pociętej w kostki
- olej z oliwy
- sól i pieprz
- 1 duża garść szpinaku, poszatkowanego
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
- ¾ kubka świerzo startego parmezanu
- ½ kubka fery pociętej w kostki
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 duże jajka, lekko ubite
- ¾ kubka mleka
- 2 kubki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Rozgrzej piekarnik do 200C i natłuść tacę do muffinów (z 12 przegródkami) masłem.
Rozpocznij od przygotowania dyni. Potnij ją w kostki, polej olejem, posól, popieprz. Przełóż na tacę do pieczenia i piecz przez 15 – 25 minut, aż ładnie się upiecze. Odstaw na bok do ochłodzenia.
Dwie-trzecie dyni przełóż do sporej miski i delikatnie wymieszaj ze szpinakiem, kolendrą, nasionami słonecznika, parmezanem, dwoma trzecimi fety i musztardą. W oddzielnej misce ubij jajka i mleko, po czym połącz z dyniowym miksem. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
Przełóż masę do formy i ułóż na wierzchu pozostałą dynię i fetę.
Piecz przez 15-20 minut, aż muffiny urosną i ozłocą się na brzegach.
Smacznego, Marta
Źródło: 101 Cook Books
2 komentarze
Podoba mi się u was!
Marta, tak samo jak blog podobają mi się babeczki z dynią i fetą. Już sobie wyobrażam jak kroję je wzdłuż i smaruję ulubionym serkiem lub pastą, super 😉
Pozdrawiam, Tosia.
Dodaj komentarz
My również pozdrawiamy Tosiu 🙂