Babeczki z Dynią, Fetą i Szp...
Przepisy

Babeczki z Dynią, Fetą i Szpinakiem

Jesień zawitała w mieście. Liście brązowieją, słońce wschodzi po 7 rano i jest zimno. Czas przygotować kostium na Halloween, bo

Jesień zawitała w mieście. Liście brązowieją, słońce wschodzi po 7 rano i jest zimno. Czas przygotować kostium na Halloween, bo to już w ten weekend! A ja nadal szukam przepisu na idealne śniadanie. Czasem jestem bliżej, niekiedy dalej, ale przepis na babeczki z dynią zdecydowanie dają radę.

Będziesz potrzebować (na 12 babeczek):

  • 2 kubki dyni pociętej w kostki
  • olej z oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 duża garść szpinaku, poszatkowanego
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • ¾ kubka świerzo startego parmezanu
  • ½ kubka fery pociętej w kostki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • ¾ kubka mleka
  • 2 kubki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Rozgrzej piekarnik do 200C i natłuść tacę do muffinów (z 12 przegródkami) masłem.

Rozpocznij od przygotowania dyni. Potnij ją w kostki, polej olejem, posól, popieprz. Przełóż na tacę do pieczenia i piecz przez 15 – 25 minut, aż ładnie się upiecze. Odstaw na bok do ochłodzenia.

Dwie-trzecie dyni przełóż do sporej miski i delikatnie wymieszaj ze szpinakiem, kolendrą, nasionami słonecznika, parmezanem, dwoma trzecimi fety i musztardą. W oddzielnej misce ubij jajka i mleko, po czym połącz z dyniowym miksem. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.

Przełóż masę do formy i ułóż na wierzchu pozostałą dynię i fetę.

Piecz przez 15-20 minut, aż muffiny urosną i ozłocą się na brzegach.

Smacznego, Marta

Źródło: 101 Cook Books

2 komentarze
  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    My również pozdrawiamy Tosiu 🙂

  • http://wbrzuchu.blogspot.com Odpowiedz

    Podoba mi się u was!
    Marta, tak samo jak blog podobają mi się babeczki z dynią i fetą. Już sobie wyobrażam jak kroję je wzdłuż i smaruję ulubionym serkiem lub pastą, super 😉
    Pozdrawiam, Tosia.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie