Bakłażan z Wstawką
Przepisy

Bakłażan z Wstawką

W sobotę chodziliśmy, nie wzięliśmy nawet rowerów spod domu, poprostu spacerowaliśmy. Nie wydaje się to dziwne, bo listopad to zdecydowanie

W sobotę chodziliśmy, nie wzięliśmy nawet rowerów spod domu, poprostu spacerowaliśmy. Nie wydaje się to dziwne, bo listopad to zdecydowanie nie miesiąc rowerowy, ale z perspektywy Amsterdamu, to jak chodzić po ulicy nago. Na początku przechadzki zaczepiliśmy o market, żeby wrzucić coś na ząb, po czym do końca dnia chodziliśmy z siatami wypchanymi warzywami. Opłacało się, bo wszystkie wpakowaliśmy potem w śniadanie 🙂

Będziesz potrzebować:

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych w pół
  • 50g zielonych oliwek, bez pestek, posiekanych
  • garść świerzej bazylii, posiekanej
  • 125g kulka mozarelli, pokrojona
  • bułka tarta

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Przekrój bakłażany (wzdłuż) na połówki, po czym wydłub środek łyżką, żeby zostały jedynie skorupki (można naciąć małym nożykiem wnętrze na głębokość ok 1-1,5 cm, co ułatwi wydłubywanie). Posmaruj środki olejem, posól, popieprz, wsadź do naczynia do pieczenia, przykryj folią i piecz przez 20 minut.

Pokrój miąższ i odłóż na bok. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, żeby się podszkliła. Dodaj bakłażana i gotuj przez chwilę. Następnie dodaj czosnek i pomidorki, gotuj przez kolejne 3 minuty. Na końcu wmieszaj oliwki, bazylię, mozarellę i dopraw.

Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200ºC. Napełnij skorupki oberżyny farszem, polej odrobiną oleju i posyp bułką tartą. Piecz przez 15-20 minut.

Smacznego, Marta

Źródło: BBC Good Food

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie