Odpowiedz
Zasmażanymi w cieście bananami opychałam się w Malezji. Przed wejściem do naszego hostelu stał pan z ogromnym wokiem i wciąż
Zasmażanymi w cieście bananami opychałam się w Malezji. Przed wejściem do naszego hostelu stał pan z ogromnym wokiem i wciąż robił nowe. Są świetne na śniadanie, jako przekąska i deser, wiem, bo jadłam je na wszelkie możliwe okazje. Zasmażane banany robi się podobnie jak placki z jabłkami, czyli każdy sobie z nimi poradzi.
Mam do Was prośbę. Wybieram się na kilka miesięcy do Barcelony i z chęcią skorzystam ze wskazówek co, gdzie, kiedy, a także co jeść i gdzie pić. Będę wdzięczna za wszelkie tipy, a osobiście już się nie mogę doczekać nowych inspiracji i lekkiej ucieczki przed zimą 😉
Potrzebujesz:
- 1 & 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 3 banany
- oliwa do smażenia
W misce zmieszaj mąkę, mleko, jajko, cynamon, kakao oraz sól. Banany pokrój w niewielkie kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i wrzuć do ciasta. Rozgrzej patelnię z oliwą na średnim ogniu, po czym ułóż kawałki bananów obtoczonych ciastem. Smaż 2-3 minuty na każdej stronie, aż będą dobrze usmażone. Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem.
Smacznego, Marta
25 komentarzy
-
Zawsze można spróbować w piekarniku 🙂
zrobiłam, spróbowałam i jestem oczarowana! coś pięknego, cała rodzina zachwalała. dziękuję 🙂
Też takie uwielbiam, ale nigdy nie robiłam w cieście kakaowy, nic tylko robić, najlepiej jeszcze dziś, pozdrawiam 🙂
Pod tortillą napisałam już jedno miejsce ale polecam też Tereskę http://www.yelp.com/biz/ter… i żałuję, że nie mogę tam jeść codziennie 😉
-
super, wielkie dzieki 🙂
pyszności!:)a z dodatkiem cynamonu muszą świetnie się komponować:)
Przepyszne zdjecia 🙂 I ja uwielbiam takie banany. Zawsze wcinam je u chinczyka. Koniecznie na cieplo z miodem i duza galka lodow waniliowych :))http://kalejdoskopkulinarny…
Ulalala… Pysznie to wygląda, rozpusta w biały dzień!
Ty to masz życie – teraz do Barcelony ;). Pozazdrościć ;). W takim razie będę zaglądać na hiszpańskie relacje 😉
Jeśli chodzi o Barcelonę to polecam: La Paradeta (self-service z owocami morza, http://www.laparadeta.com), Lolita Taperia (bar tapas, http://www.lolitataperia.co…, Cerveceria Catalana (często sporo tam turystów, ale na szczęście nie wpływa to na jakość serwowanych tapas:) i jest ich oczywiście duużo więcej:) Ośmielam się zaproponować barcelońskie spotkanie przy kawie:) Co Ty na to?
-
super, bardzo chętnie 🙂 dawaj koniecznie znać kiedy masz czas wsiefbt@gmail.com
Brzmi cudownie 🙂
banany mam, cynamon też, nic tylko przystępować do smażenia!!!
nie wiem czy znasz stonę unlike tam jest dużo fajnych miejsc wrzuconych 🙂
a banany właśnie zrobiłam i są obłędne !
Czemu ja nigdy nie zrobiłam sobie takich na śniadanie? 🙂 Pycha.
Racuchy bananowe! Mniam!
Bardzo podoba mi się ten pomysł! Smakowite!
genialne!! muszę powtórzyć u siebie w domu i wiem, że się nie zawiodę! pewnie świetnie smakują takie banany w cieście ;D
uwielbiam te piękne zdjęcia!
Kochana, już u mnie dziś późno, bo 8.30 pm, więc o tej porze nigdy nie jadam smażonego na oleju, ale dziś był wyjątek, upiekłam sobie tego banana, tyle że przekroiłam go na dwie połówki, był …. obłędny, dzięki 🙂
-
bardzo bardzo sie ciesze, czasem tzreba zaryzykować 😉
-
z twoimi przepisami zawsze 🙂 warto 🙂
A może masz dobry przepis na kawe z pumpkinem & spieces 🙂 to tylko taka sugestia z mojej strony 🙂
-
Oooo…fajny pomysł:) Takie śniadanie osłodzi mi ciężki dzień:)
Jak Barcelona to koniecznie zajrzyj do 7 Portes (Puertos) jadłam tam Paellę i Paco’s Special Ice-Cream Dessert (skopiowane z ich menu angielskiego), ten deser to było coś wspaniałego! Później jedliśmy też w https://foursquare.com/v/ma… obsługiwał nas właściciel, polecając kalmary zapewnił mnie, że jeśli nie bedą mi smakowały, nie będę musiała za nie płacić. Zapłaciłam, były obłędne!
-
wielkie dzięki, wszystko zapisuje 🙂
Dodaj komentarz
Czy można tą patelnię ewentualnie zastąpić zdrowszą wersją ? Generalnie nie jadam rzeczy smażonych, a te bananki wyglądają wprost przepysznie! 🙂