Odpowiedz
Czy wy również tęsknicie trochę za latem, grzejącym słońcem i wysokimi temperaturami? Jeśli tak to witajcie w klubie. Wyjątkowo zatęskniłam
Czy wy również tęsknicie trochę za latem, grzejącym słońcem i wysokimi temperaturami? Jeśli tak to witajcie w klubie. Wyjątkowo zatęskniłam wczoraj, kiedy po powrocie z dłuższego spaceru musiałam zagrzać wina, żeby doprowadzić ciało i duszę do odpowiedniej temperatury. Było pięknie i mgliście, jednak nie mogłam przestać myśleć o lecie i o dniach, kiedy chciałam iść na spacer, ale odkładałam go na kiedy indziej, bo przecież jest czas. Wczoraj obiecałam sobie, że więcej tego nie zrobię.
W związku z tęsknotą przygotowałam śniadanie iście letnie, zawierające winogrona, kozi ser i migdały. I szczerze, chrupiąc bruschettę poczułam, że jest cieplej. Mam nadzieje, że na was zadziała tak samo.
Będziesz potrzebować:
- 15 winogron
- niewielką garść świeżych liści tymianku
- oliwa
- sól & pieprz
- migdały, poszatkowane
- 2 kromki chleba
- 1 mały ząbek czosnku
- kozi ser
- miód
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Kanapka podawana jest na ciepło, więc wszystko kolejno podgrzejemy. Zacznijmy od winogron. Ułóż je na papierze do pieczenia, pokrop oliwą, posyp pieprzem i solą i przykryj większością tymianku. Potrzęś, by winogrona równo pokryły się składnikami. Piecz przez 10-15 minut (aż winogrona sie sparzą i nabiorą koloru).
Na innym kawałku papieru rozsyp migdały, pokrop oliwą i piecz przez jakieś 5 minut.
W trakcie pieczenia winogron i migdałów, włóż do piekarnika kromki chleba na jakieś 2-3 minuty, po czym przekrój czosnek wzdłuż i wetrzyj w kromki.
Masz już wszystkie elementy kanapki gotowe, więc czas ją złożyć. Pokrop chleb oliwą, po czym rozsmaruj na niej ser kozi. Na wierzchu ułóż winogrona (ja przecięłam je w pół) z migdałami, polej miodem i przystrój pozostałym tymiankiem. Smakuje najlepiej, kiedy podawane na ciepło.
Smacznego, Marta
Źródło: A little saffron
25 komentarzy
fantazyjne robisz te śniadanka 😉
zjadłabym kilka takich kromeczek.
-
dziękuję i zapraszam częściej 🙂
O ludzie, czemu ja jej do tej pory nie widziałam…:-)
-
lepiej późno niż wcale 😉
Bardzo apetyczne! 🙂
-
dziękuję, było pyszne.
Piękne to!
-
dziękuję 🙂
oooo jaaaa! Kocham ser koziiii!:))) A połączenie winogron z migdałami – wręcz cudowne!
-
ja również uwielbiam ser kozi, a te winogrona z przyprawami, mniam!
Mniaaam:-) U mnie ostatnio była z figami, ale ta wygląda super! Nabrałam od razu ochoty:-)
-
Z figami uwielbiam!
Ja tęsknię, tym bardziej, że jestem chora 🙁
-
Ja uporałam się z chorobą nie wiem kiedy, pamiętam że biegałam chora i nagle przeszło.
Terapia kolorowym i pysznym śniadaniem zawsze wpływa optymistyczniej na listopadowe samopoczucie 🙂
-
cała prawda 😉
Piękne śniadanie, wspaniałe smaki.
-
dziękuję!
Cudowne śniadanie!
W stylu śródziemnomorskim,który działa na mnie terapeutycznie.
W Warszawie od tygodnia jest mgliście i szaro. Ani odrobiny słońca.
Też się rozgrzewam…
-
Polecam wypróbowanie przepisu, po tych bruschettach od razu poczułam się lepiej 🙂
ach, podane po królewsku 🙂
-
dziękuję Madzia.
bruschetta! brakuje ‘s’, poza tym cudne i pysznie wygląda! buźka, K
-
dziękuję za cynk, zmienione 🙂
Dodaj komentarz
Teraz to już koniecznie muszę iść coś zjeść:)
A z drugiej strony chce mi się zaglądać to tu, to tam!!!:)
Cudne przepisy a do tego dopełnione pięknymi zdjęciami:)
Pozdrawiam,
Ola