Bruschetta z Kozim Serem, Wino...
Przepisy

Bruschetta z Kozim Serem, Winogronami oraz Migdałami

Czy wy również tęsknicie trochę za latem, grzejącym słońcem i wysokimi temperaturami? Jeśli tak to witajcie w klubie. Wyjątkowo zatęskniłam

Czy wy również tęsknicie trochę za latem, grzejącym słońcem i wysokimi temperaturami? Jeśli tak to witajcie w klubie. Wyjątkowo zatęskniłam wczoraj, kiedy po powrocie z dłuższego spaceru musiałam zagrzać wina, żeby doprowadzić ciało i duszę do odpowiedniej temperatury. Było pięknie i mgliście, jednak nie mogłam przestać myśleć o lecie i o dniach, kiedy chciałam iść na spacer, ale odkładałam go na kiedy indziej, bo przecież jest czas. Wczoraj obiecałam sobie, że więcej tego nie zrobię. 

W związku z tęsknotą przygotowałam śniadanie iście letnie, zawierające winogrona, kozi ser i migdały. I szczerze, chrupiąc bruschettę poczułam, że jest cieplej. Mam nadzieje, że na was zadziała tak samo. 

Będziesz potrzebować:

  • 15 winogron
  • niewielką garść świeżych liści tymianku
  • oliwa
  • sól & pieprz
  • migdały, poszatkowane
  • 2 kromki chleba
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kozi ser
  • miód

Rozgrzej piekarnik do 175°C. 

Kanapka podawana jest na ciepło, więc wszystko kolejno podgrzejemy. Zacznijmy od winogron. Ułóż je na papierze do pieczenia, pokrop oliwą, posyp pieprzem i solą i przykryj większością tymianku. Potrzęś, by winogrona równo pokryły się składnikami. Piecz przez 10-15 minut (aż winogrona sie sparzą i nabiorą koloru). 

Na innym kawałku papieru rozsyp migdały, pokrop oliwą i piecz przez jakieś 5 minut.

W trakcie pieczenia winogron i migdałów, włóż do piekarnika kromki chleba na jakieś 2-3 minuty, po czym przekrój czosnek wzdłuż i wetrzyj w kromki. 

Masz już wszystkie elementy kanapki gotowe, więc czas ją złożyć. Pokrop chleb oliwą, po czym rozsmaruj na niej ser kozi. Na wierzchu ułóż winogrona (ja przecięłam je w pół) z migdałami, polej miodem i przystrój pozostałym tymiankiem. Smakuje najlepiej, kiedy podawane na ciepło.

Smacznego, Marta

Źródło: A little saffron

25 komentarzy
  • Teraz to już koniecznie muszę iść coś zjeść:)
    A z drugiej strony chce mi się zaglądać to tu, to tam!!!:)
    Cudne przepisy a do tego dopełnione pięknymi zdjęciami:)
    Pozdrawiam,
    Ola

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    fantazyjne robisz te śniadanka 😉
    zjadłabym kilka takich kromeczek.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję i zapraszam częściej 🙂

  • O ludzie, czemu ja jej do tej pory nie widziałam…:-)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      lepiej późno niż wcale 😉

  • Bardzo apetyczne! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję, było pyszne.

  • Piękne to!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂

  • Leckerbissen- Fräulein Odpowiedz

    oooo jaaaa! Kocham ser koziiii!:))) A połączenie winogron z migdałami – wręcz cudowne!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja również uwielbiam ser kozi, a te winogrona z przyprawami, mniam!

  • Mniaaam:-) U mnie ostatnio była z figami, ale ta wygląda super! Nabrałam od razu ochoty:-)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Z figami uwielbiam!

  • Ja tęsknię, tym bardziej, że jestem chora 🙁

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja uporałam się z chorobą nie wiem kiedy, pamiętam że biegałam chora i nagle przeszło.

  • Terapia kolorowym i pysznym śniadaniem zawsze wpływa optymistyczniej na listopadowe samopoczucie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      cała prawda 😉

  • Piękne śniadanie, wspaniałe smaki.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję!

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Cudowne śniadanie!
    W stylu śródziemnomorskim,który działa na mnie terapeutycznie.
    W Warszawie od tygodnia jest mgliście i szaro. Ani odrobiny słońca.
    Też się rozgrzewam…

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam wypróbowanie przepisu, po tych bruschettach od razu poczułam się lepiej 🙂

  • ach, podane po królewsku 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Madzia.

  • dacapoblogspot@gmail.com Odpowiedz

    bruschetta! brakuje ‘s’, poza tym cudne i pysznie wygląda! buźka, K

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję za cynk, zmienione 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie