Bułeczki z Fetą i Ziołami
Przepisy

Bułeczki z Fetą i Ziołami

Moja historia ze sconsami toczy się kilka lat. Zakochałam się w nich w Australii, gdzie jadłam głównie słodkie z kremem

Moja historia ze sconsami toczy się kilka lat. Zakochałam się w nich w Australii, gdzie jadłam głównie słodkie z kremem i dżemem. Wielokrotnie je odtwarzałam, po czym zaczęłam eksperymentować z dodatkami i wtedy bajka się skończyła. Od tej pory z piekarnika wyjmowałam płaskie, niewyrośnięte coś, co nie wyglądało jak śliczne małe bułeczki. Frustracja się powiększała, były nawet łzy, przekleństwa, rozczarowanie, a po roku rozpacz. Wczorajsza próba upieczenia skonsów z malinami poległa i już miałam się poddać lub rzucić ciastem o ścianę. Ale wpadłam na lepszy pomysł – znalazłam przepis z internetu i postanowiłam odtworzyć go krok po kroku. I tym razem udało się. Upiekłam pyszne skonsy z fetą i ziołami. Mam nadzieję, że z tym przepisem moja zła passa się skończy.

Potrzebujesz:

  • 1 & ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 110g zimnego masła, pokrojonego w kostki
  • ½ jajka (pozostałe ½ użyjesz do posmarowania ciasta)
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • ½ szklanki fety pokrojonej w niewielkie kostki
  • 1 łyżka szczypiorku, poszatkowanego
  • 1 łyżka tymianku, poszatkowanego

Dodatkowo:

  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • ½ jajka do posmarowania ciasta

Rozgrzej piekarnik do 180*C.

W misce zmieszaj suche składniki po czym dodaj masło. Ręką utrzyj masło z suchymi składnikami. W drugiej misce zmieszaj ½ ubitego jajka, jogurt i mleko, po czym wlej do suchych składników. Zmieszaj delikatnie, by składniki się połączyły, po czym dodaj fetę i zioła. Rozprowadź równomiernie po cieście, ale nie ugniataj, żeby ciasto fajnie wyrosło.

Rozpłaszcz ciasto na grubość ok 1 cm i szklanką wytnij koła. Każde posmruj pozostałym jajkiem, postyp solą, pieprzem i papryką w proszku.

Piecz przez około 15 minut.

Smacznego, Marta

5 komentarzy
  • Jak na razie moje próby ze sconesami kończyły się niepowodzeniem. Ale powyższy przepis kusi – może zmierzę się z nimi raz jeszcze 😉

  • Could you please please translate this?!

  • Wyszły Ci naprawdę MEGA! Takiej doprawionej wersji jeszcze nie próbowałam – na razie tylko tradycyjną, nawet z samym masłem, bo same w sobie scones są prze-py-szne 🙂 Twoja wersja kusi!

  • Są fantastyczne! Zła passa – precz 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie