Bułeczki z Parmezanem
Przepisy

Bułeczki z Parmezanem

Serdeczne pozdrowienia z Zakopanego! Wiosna zawitała tu z pełną parą, bo czuję się jak w lecie. Jest ciepło, słonecznie, wszystko

Serdeczne pozdrowienia z Zakopanego! Wiosna zawitała tu z pełną parą, bo czuję się jak w lecie. Jest ciepło, słonecznie, wszystko naokoło rośnie i aż chce się śmiać. Na Gubałówce nadal leży śnieg, na szczytach również, a ja patrzę na to wszystko z zachwytem.

Szykuje się śniadanie z oscypkami, a w między czasie zdjęcie bułeczek, które zostawiłam dla T. na te samotne poranki, coby nie tęsknił za bardzo 😉

Będziesz potrzebować:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 170g masła
  • 1 & ¼ szklanki zimnego mleka
  • świeżo zmielony pieprz

Rozgrzej piekarnik do 220*C.

W misce średniej wielkości zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, parmezan, sól oraz cukier.

Zimne masło pokrój w bardzo małe kawałki lub zetrzyj na tarce z większymi oczkami, po czym dodaj je do miski wraz z mlekiem (zostaw kubeczek z resztkami mleka, posłuży ono potem do posmarowania bułeczek na wierzchu). Drewnianą łyżką połącz składniki , po czym posyp ręce mąką i ugnieć ciasto w misce. 

Posyp płaską powierzchnię mąką, przełóż na nie ciasto, delikatnie ugnieć kilka razy, po czym uformuj prostokąt o wysokości około 2 cm i potnij nożem, by uzyskać niewielkie kwadratowe bułeczki.

Przełóż je na tacę przykrytą papierem do pieczenia, posmaruj wierzch każdej odrobiną mleka (dzięki temu wierzch będzie ładnie zarumieniony), posyp świeżym pieprzem i piecz przez 12-15 minut.

Co zrobisz z nimi dalej zależy od Ciebie. Ja tuż przed wyjazdem zjadłam jedną z bekonem, smażonym jajkiem, szparagami i pomidorem. Mniam!

Smacznego, Marta

Źródło: Cookistry

27 komentarzy
  • Ale u Was pięknie i smacznie, zostaję:-)

  • Och, jak ja dawno w Tatrach nie byłam. A teraz to już tylko spacery z wózkiem, bez wędrówek po szczytach, ech…
    Bułeczki cudowne!http://wino-i-oliwki.blogsp

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Monica, wczoraj poszłam na spacer do Doliny Chochołowskiej, i tam mama i tatuś nawet biegali pchając przed sobą wózek, więc nic straconego 🙂

  • Dzięki za linka, bo ostatnio mam problem ze śniadaniami. A tu proszę, nic tylko pałaszować. Przyda się garść pomysłów. Pozdrawiam

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Zapraszamy 🙂

  • wprost zakochałam się w tym pomyśle na lodówkową owsianę ze słoika. *__* jeszcze w tym tygodniu zrobię na pewno, wrzucę na bloga i się pochwalę. 🙂 mam tylko pytanie – czy te okazy zdjęciowe, zawierają w sobie owocki włożone do owsianki tuż przed robieniem foci czy też siedziały z nią przez całą noc w lodówie? 😀 Nie wiem, jaki sposób najlepszy (smakowo i wizualnie), stąd pytam pomysłodawczyń, aby coś zasugerowały, 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja wsadziłam owoce rano, tuż przed zjedzeniem i obfoceniem. 🙂

  • Ach te górskie widoki i potokowe pstrągi 🙂 Bułki wyglądają wspaniale, idealne na śniadanie.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      A jeszcze trafiła się piękna pogoda, więc jest najlepiej 🙂

  • Idealne bułeczki!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Kamila, ciepłe bułeczki z rana potrafią zrobić różnicę!

  • T. ma za dobrze stanowczo! 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Totalnie sie zgadzam, pokaże mu ten komentarz, hahaha.

  • Zostawić mężczyźnie bułeczki żeby nie tęsknił to takie słodkie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      A mi się właśnie wydaje, że troche egoistyczne, bo jak sie skończą, to dopiero zacznie tęsknić… 😉

  • wyglądaja pysznie! i bułeczki i dodatki 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Ala 🙂

  • przesmakowite musiały być :).

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ta jedna którą na szybciocha zjadłam przed wyjściem była wyśmienita, jeszcze ciepła i ten ser… mniam!

  • Mmmm… wyglądają rewelacyjnie pysznie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Luna. Nieskromnie napiszę, że wyszły pyszne 😉

  • Z parmezanem muszą być wspaniałe. Dawno nie robiłam bułeczek, oj dawno.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja z kolei mam ten okres w życiu, kiedy poszukuję różnych przepisów na bułeczki, chleby i nawet chałki. Fajne jest to, że przy bułeczkach z parmezanem możesz włożyć już wycięte w kształt ciasto do woreczka i do zamrażarki i wyjmować i piec kiedy tylko masz na to ochotę. Wystarczy, że wyjmiesz z zamrażarki na jakieś 15 minut, po czy mieczesz 12 i już 🙂

  • Bułeczki w prezencie :). Też dobry pomysł 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      najlepszy i prawdopodobnie spora szansa, że obdarowany będzie go używał a raczej zje 😉

  • Uwielbiam Zakopane wiosną 🙂
    A bułeczki wyglądają przepysznie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Jagoda. Zakopane zaskakuje mnie za każdym razem. W Amsterdamie deszcz i niskie temperaturym, a tu prawie lato.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie