Café Bombón
Przepisy

Café Bombón

Café Bombón jest tak prosta w przygotowaniu, że nie wymaga przepisu. Jednak z drugiej strony osobiście usłyszałam o niej dopiero

Café Bombón jest tak prosta w przygotowaniu, że nie wymaga przepisu. Jednak z drugiej strony osobiście usłyszałam o niej dopiero w Barcelonie, więc pewnie warto wspomnieć, bo może wśród was jest ktoś, kto również o niej nie słyszał. Ponoć proporcje powinny być zachowane i wynosić 1:1, jednak jeśli jest to dla was zbyt słodkie wyzwanie, zmniejszcie ilość mleczka.

Jako fanka słodyczy zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania, pomimo, że na ogół nie słodzę kawy. Nie byłam pewna, czy prócz mnie i Hiszpanów opcja ta zostanie zaakceptowana, więc wypróbowałam ją na znajomych, którzy spędzili u nas ostatnich kilka dni. Jeśli oni się w niej zakochali, pokochacie ją i wy.

Potrzebujesz:

  • 1 shot espresso
  • taką samą ilość mleczka skondensowanego słodkiego

Zaparz kawę, wlej do niewielkiej filiżanki i dodaj taką samą ilość mleczka skondensowanego. Zamieszaj przed wypiciem. I tyle 🙂

Smacznego, Marta

15 komentarzy
  • Hej, pierwszy raz słyszę o takiej kawie:) Lubię kawę, pijam w różnych kombinacjach. Ja znam przepis na cappucino z mleka skondensowanego niesłodzonego

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Brzmi pysznie, podzielisz się nim?

      • Jasne:)
        W shakerze bądź słoiku (póki nie miałam shakera robiłam to w słoiku;) wlewam pół puszki mleka niesłodzonego skondensowanego oraz 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Można posłodzić jeśli ktoś słodzi kawę. Pojemnik zamykamy i energicznie trzęsiemy.
        Filiżankę do połowy napełniamy wrzątkiem, a następnie dopełniamy kawowym napojem. Mamy fajną mleczną kawkę, ala cappucino z super pianką:) Puszka mleka wystarcza na około 6 filiżanek. Średnio około na jedną filiżankę dajemy 1 łyżeczkę kawy.
        Polecam

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Super! Wielkie dzięki! Robię na dniach 😀

          • 🙂
            Daj znać jak zrobisz oraz jak wrażenia wizualne, smakowe, jakiekolwiek 😉

  • połączenie jak w kawie po wietnamsku, tylko sposób parzenia, jak i proporcje inne:) również polecam

  • Bardzo często robimy taką w domu:)
    Ponieważ nie lubię słodkiej kawy, wypijam najpierw samą kawę,
    a później wyjadam łyżeczką mleczko;)
    Pycha!

  • Pycha 🙂 ja o niej pierwszy raz usłyszałam w przydrożnym barze pod Bydgoszczą 😉

  • rewelacyjna prostota!

  • Mysle,ze przy nieslodzonym nie utworza sie warstwy, bo jest zbyt rzadkie i od razu sie polacza. Ciekawe podanie kawki, sprobuje:-)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      całkowita racja 🙂 już zmieniłam.

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Konicznie slodzonego. Nie probowalam nigdy nieslodzonego, ale z ciekawosci kupie jutro puszeczke jka znajde 🙂

    • Dziękuję, pomysł jest super!

  • jakiego dokładnie mleczka? są również niesłodzone 🙂

  • Czy mleko słodzone?

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie