Odpowiedz
Café Bombón jest tak prosta w przygotowaniu, że nie wymaga przepisu. Jednak z drugiej strony osobiście usłyszałam o niej dopiero
Café Bombón jest tak prosta w przygotowaniu, że nie wymaga przepisu. Jednak z drugiej strony osobiście usłyszałam o niej dopiero w Barcelonie, więc pewnie warto wspomnieć, bo może wśród was jest ktoś, kto również o niej nie słyszał. Ponoć proporcje powinny być zachowane i wynosić 1:1, jednak jeśli jest to dla was zbyt słodkie wyzwanie, zmniejszcie ilość mleczka.
Jako fanka słodyczy zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania, pomimo, że na ogół nie słodzę kawy. Nie byłam pewna, czy prócz mnie i Hiszpanów opcja ta zostanie zaakceptowana, więc wypróbowałam ją na znajomych, którzy spędzili u nas ostatnich kilka dni. Jeśli oni się w niej zakochali, pokochacie ją i wy.
Potrzebujesz:
- 1 shot espresso
- taką samą ilość mleczka skondensowanego słodkiego
Zaparz kawę, wlej do niewielkiej filiżanki i dodaj taką samą ilość mleczka skondensowanego. Zamieszaj przed wypiciem. I tyle 🙂
Smacznego, Marta
15 komentarzy
-
Brzmi pysznie, podzielisz się nim?
-
Jasne:)
W shakerze bądź słoiku (póki nie miałam shakera robiłam to w słoiku;) wlewam pół puszki mleka niesłodzonego skondensowanego oraz 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Można posłodzić jeśli ktoś słodzi kawę. Pojemnik zamykamy i energicznie trzęsiemy.
Filiżankę do połowy napełniamy wrzątkiem, a następnie dopełniamy kawowym napojem. Mamy fajną mleczną kawkę, ala cappucino z super pianką:) Puszka mleka wystarcza na około 6 filiżanek. Średnio około na jedną filiżankę dajemy 1 łyżeczkę kawy.
Polecam-
Super! Wielkie dzięki! Robię na dniach 😀
-
🙂
Daj znać jak zrobisz oraz jak wrażenia wizualne, smakowe, jakiekolwiek 😉
-
-
-
połączenie jak w kawie po wietnamsku, tylko sposób parzenia, jak i proporcje inne:) również polecam
Bardzo często robimy taką w domu:)
Ponieważ nie lubię słodkiej kawy, wypijam najpierw samą kawę,
a później wyjadam łyżeczką mleczko;)
Pycha!
Pycha 🙂 ja o niej pierwszy raz usłyszałam w przydrożnym barze pod Bydgoszczą 😉
rewelacyjna prostota!
Mysle,ze przy nieslodzonym nie utworza sie warstwy, bo jest zbyt rzadkie i od razu sie polacza. Ciekawe podanie kawki, sprobuje:-)
-
całkowita racja 🙂 już zmieniłam.
Konicznie slodzonego. Nie probowalam nigdy nieslodzonego, ale z ciekawosci kupie jutro puszeczke jka znajde 🙂
-
Dziękuję, pomysł jest super!
jakiego dokładnie mleczka? są również niesłodzone 🙂
Czy mleko słodzone?
Dodaj komentarz
Hej, pierwszy raz słyszę o takiej kawie:) Lubię kawę, pijam w różnych kombinacjach. Ja znam przepis na cappucino z mleka skondensowanego niesłodzonego