Chleb Bananowy
Przepisy

Chleb Bananowy

Wstyd się przyznać, ale ciasto chlebowe odkryłam zdecydowanie za późno, kiedy pojechaliśmy do Sydney kilka lat temu. Początkowo byłam zszokowana

Wstyd się przyznać, ale ciasto chlebowe odkryłam zdecydowanie za późno, kiedy pojechaliśmy do Sydney kilka lat temu. Początkowo byłam zszokowana mieszanką chlebowo bananową, ale później jej spróbowałam i rozpłynęłam się pod wpływem smaku. Od tamtego dnia piekę go sama od czasu do czasu i podaję ze wszystkim dziwnym “na”, jak na przykład masło orzechowe z truskawkami czy pomarańczami. Jednak moim ulubionym jest podsmażenie kawałka na patelni z masłem. Wow, uwielbiam chleb bananowy.

Będziesz potrzebować:

4 rozgniecione banany

140g roztopionego masła

¾ kubka cukru

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 kubka mąki

Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj masło z bananami, po czym dodaj cukier, jajka i wanilię. Posyp sodą i solą, na końcu wmieszaj mąkę. Przełóż masę do niewielkiej prostokątnej natłuszczonej formy i piecz przez około godzinę. Pyszne kiedy gorące i nie tylko. Smacznego!

Źródło: Simply recipes

3 komentarze
  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Kasia, brzmi bajecznie! Asia, śliczne zdjęcie 🙂

  • smakowite:) juz drugie w ten weekend, udoskonalone…. dwa banany roztarlam, a dwa na samym koncu pokroilam w plasterki, zyskalo esencjonalnosc bananowa:) oraz dodalam brazowy cukier

  • UDAŁO się :)) przeeepyszne

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie