Odpowiedz
Wstyd się przyznać, ale ciasto chlebowe odkryłam zdecydowanie za późno, kiedy pojechaliśmy do Sydney kilka lat temu. Początkowo byłam zszokowana
Wstyd się przyznać, ale ciasto chlebowe odkryłam zdecydowanie za późno, kiedy pojechaliśmy do Sydney kilka lat temu. Początkowo byłam zszokowana mieszanką chlebowo bananową, ale później jej spróbowałam i rozpłynęłam się pod wpływem smaku. Od tamtego dnia piekę go sama od czasu do czasu i podaję ze wszystkim dziwnym “na”, jak na przykład masło orzechowe z truskawkami czy pomarańczami. Jednak moim ulubionym jest podsmażenie kawałka na patelni z masłem. Wow, uwielbiam chleb bananowy.
Będziesz potrzebować:
4 rozgniecione banany
140g roztopionego masła
¾ kubka cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 kubka mąki
Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj masło z bananami, po czym dodaj cukier, jajka i wanilię. Posyp sodą i solą, na końcu wmieszaj mąkę. Przełóż masę do niewielkiej prostokątnej natłuszczonej formy i piecz przez około godzinę. Pyszne kiedy gorące i nie tylko. Smacznego!
Źródło: Simply recipes
3 komentarze
smakowite:) juz drugie w ten weekend, udoskonalone…. dwa banany roztarlam, a dwa na samym koncu pokroilam w plasterki, zyskalo esencjonalnosc bananowa:) oraz dodalam brazowy cukier
UDAŁO się :)) przeeepyszne
Dodaj komentarz
Kasia, brzmi bajecznie! Asia, śliczne zdjęcie 🙂