Chleb na Zakwasie z Jabłkami ...
Chleby i ciasta

Chleb na Zakwasie z Jabłkami – Mój Pierwszy i Przepyszny

Moja przygoda z chlebem zaczęła się dosyć dawno. Kiedy odkryłam przepis na błyskawiczny i najprostszy na świecie chleb z rozmarynem,

Moja przygoda z chlebem zaczęła się dosyć dawno. Kiedy odkryłam przepis na błyskawiczny i najprostszy na świecie chleb z rozmarynem, rodzynkami oraz orzechami, miałam wrażenie, że życie nie może być lepsze. Ale potem otrzymałam podarek od Śliwki w postaci zakwasu i przepis na prosty chleb na początek. Skorzystałam z obu i zaniemówiłam. Zrobiłam prawidłowy, najprawdziwszy chleb na zakwasie, który smakuje jak z najlepszej piekarni. Polecam blog Tosi i Śliwki – Smakowity chleb, to źródło inspiracji oraz wiedzy dla osób zielonych w temacie chleba tak jak ja. A następny krok – słynny chleb z piekarni Tartine.

Potrzebujesz:

  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 małe jabłko, pokrojone w kosteczkę
  • 350 ml ciepłej wody

Podkarmcie swój zakwas, gdy urośnie odmierzcie od niego 150 gram i zmieszajcie z pozostałymi składnikami. Przełóż ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem lub dobrze natłuszczonej, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 8h.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez około 40 minut.

Smacznego, Marta

10 komentarzy
  • Z jabłkiem jeszcze nie próbowałem, chyba się skuszę 🙂

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Kinga, zajrzyj na bloga smakowity chleb – bardzo fajne przepisy tam mają 🙂

  • Chleb na zakwasie nie ma sobie równych. Ja niedawno znowu zrobiłam zakwas i zaczęłam piec, więc twój przepis na pewno spróbuję. A dodatek jabłek bardzo mnie zaintrygował 🙂
    A poza tym uwielbiam twoje zdjęcia 🙂 Pozdrawiam!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Martyna dziękuję, kochana jesteś 🙂

  • widzę zmiany i zachwycam się!
    za oknem prawie 40 stopni a ja własnie włozyłam dwa bochenki do piekarnika! takiego na zakwasie, z ziarnami, takiego naszego codziennego, bez którego już zyć się nie da!
    Twoj z jabłkami upieke z pewnością bo ślicznie Ci wyszedł!
    miłego dnia!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Marianna dziękuję, fajnię, że zmiany się podobają. A ja dzisiaj upiekłam już dwa nowe bochenki, uzależnienie w pełni 🙂

      • upiekłam! jest genialny!!! mocno kwaskowy, z dużymi dziurkami w środku i chrupiąca skórką. Ja piekłam go w garze żeliwnym 🙂 dzięki 🙂

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Super! cieszę się strasznie 🙂 Ja też już zakupiłam żeliwny garnek i piekłam dwa razy 😀 Jest spora różnica, fakt.

  • nic nie zastąpi tego kojącego zapachu świeżego domowego chleba na zakwasie 🙂
    fantastyczne zdjęcia! i bardzo podoba mi się zmiana na blogu 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję za dobre słowa 🙂 a co do zapachu to tak, całe mieszkanie cudnie pachnie.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie