Chleb Piwno, Serowo, Musztardo...
Przepisy

Chleb Piwno, Serowo, Musztardowy

Nie będę ukrywała, że jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Smitten Kitchen wiedziałam, że będzie on jednym z moich

Nie będę ukrywała, że jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Smitten Kitchen wiedziałam, że będzie on jednym z moich następnych śniadań. Po części jest to spowodowane faktem, że od razu skojarzyło mi się z chlebkiem piwnym, który piekłam jakiś czas temu i w którym się zakochałam. Dodatkowo jadłam później ten chlebek z serem cheddar i bylo znów nieziemsko pysznie. A tutaj mamy wszystko razem. I wierzcie mi, lub jeszcze lepiej, spróbujcie sami, bo jest to coś fajnego i niezapomnianego. Po upieczeniu serowe kawałki ładnie się oddzielają, także mamy gotową kanapkę. Pięknie kąponuje się ona z jajkiem sadzonym i zdrową dawką pieprzu.

Będziesz potrzebować:

Na ciasto:

  • 4 łyżki masła
  • ¼ szklanki oraz 1/3 szklanki piwa
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej, w racjach
  • 1/3 szklanki mąki żytniej (lub jeli nie masz jej w domu taka sama ilość mąki przennej)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży (cała saszetka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej

Na wypełnienie:

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire
  • odrobina pikantnego sosu
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 ½ szklanki sera cheddar

Rozpocznijmy od przygotowania ciasta. W niewielkim rondelku rozpuść 4 łyżki masła z ¼ szklanki piwa. Wyłącz ogień, dodaj pozostałą część piwa (1/3 szklanki), po czym odstaw na bok do przestudzenia (masa ma być nadal ciepła).

W misce zmieszaj 2 szklanki mąki, cukier, drożdże, i sól. Dodaj mieszankę piwno maślaną i zmieszaj z resztą, aż ciasto stanie się wilgotne. Dodaj po jednym jajku i dalej mieszaj. Następnie dodaj pozostałą mąkę – ½ szklanki mąki pszennej oraz mąkę żytnią i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  Ugnieć ciasto przez kilka minut (3-4).

Nasmaruj miskę oliwą, przełóż do niej ciasto, przykryl luźno folią i odłóż na bok na jakąś godzinę. Ciasto w tym czasie zwiększy objętość.

W międzyczasie przygotuj wypełnienie. W małym rondelku rozpuść 3 łyżki masła, po czy odstaw na bok i dodaj musztardę, sos Worcestershire, sos pikantny, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą i odłóż na bok.

W średniej misce na dno wrzuć musztardę w proszku, paprykę, sól i pieprz, dodaj 1 & 1.2 szklanki sera i wymieszaj, aż ser równo przykryje się przyprawami. Dobrze jest go wsadzić do lodówki, by nie rozmiękł.

Natłuść średnią prostokątką formę do ciasta.

Na popruszonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokąt wielkość około 50 cm na 26 cm. Uważaj, by ciasto nie przykleiło się do powierzchni. Posmaruj ciasto musztardow pastą, po czym potnij na 5 równych pasków, wzdłuż dłuższego boku. Posyp pierwszy pasek ¼ sera, ułóż na nim kolejny pasek ciasta i powtarzaj proces, aż zużyjesz cały ser i paski ciasta.

Bardzo ostrym nożem, bardzo delikatnie podziel serowy pasek na 6-7 części, szerokości około 4-5 cm. Następnie ułóż kawałki w formie, jeden na drugim (ułatwić sobie można ten proces przez ułożenie formy pionowo). Kiedy skończysz, potrzęś lekko formą na boki, następnie przykryj formę luźno folią i odstaw na bok na jakieś 30-40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 175*C i piecz ciasto przez około 25-35 minut. 

Smacznego, Marta

16 komentarzy
  • Bardzo mi się podoba, muszę wypróbować i koniecznie zaprosić do degustacji męską część rodziny 😀

  • Ależ ciekawy przepis, taki “męski”, pewnie przez piwo tak pomyślałam. Moja mama uwielbia smak musztardy, będę musiała go wypróbować. 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      fajne skojarzenie, hahaha.

  • Obawiam sie, ze nei znajdziesz. Robilam jeszcze w czasach przedblogowych. Ale powtorze i wrzuce na strone.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Faktycznie nie znalazłam, trzymam za słowo.

  • Nie robiłam jeszcze takiego chlebka. Bardzo, ale to bardzo ciekawie wygląda.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Polecam, smakowo jest bardzo interesujący, zwłaszcza za sprawą musztardowego dodatku.

  • Super ten farsz. Robiłam już taki odrywany chlebek, tylko na słodko-cytrynowo. Ten wygląda bardzo ciekawie.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Malgoshka, a wersję słodko cytrynową zaraz u Ciebie wyszukam 🙂

  • genialny!!! chlebek piwny uwielbiam, a tu jeszcze ciągnący ser i musztarda…no bajka!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dokładnie, ja również zwariowałam na punkcie tego przepisu, ba bardzo mi zasmakował chlebek piwny.

  • Pyszne śniadanko

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Z dobrą aromatyczną herbatą będzie jeszcze lepsze, polecam 🙂

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    Wygląda apetycznie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję, w sumie nie łatwo było taki typ śniadaniowy przedstawić apetycznie. Dziękuję za miły komentarz 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie