Chleb Piwny
Przepisy

Chleb Piwny

Tak, na dzisiejsze śniadanie zafundowałam sobie piwo i wcale nie mam wyrzutów sumienia. I przy okazji smakowało wyśmienicie. Ukłony przesyłam

Tak, na dzisiejsze śniadanie zafundowałam sobie piwo i wcale nie mam wyrzutów sumienia. I przy okazji smakowało wyśmienicie. Ukłony przesyłam w kierunku bloga Honest Fare w ramach podziękowań za przepis. Jak pisałam kilka dni temu, zapatrywałam się na upieczenie chleba dłuższy czas. Zaczęłam od tego prostego – chleba kukurydzianego. Później zrobiłam sobie małą przerwę, bo obawiałam się nieco bardziej skomplikowanych receptur przy następnej próbie. I bum, znalazłam przepis na chleb piwny, zaś przygotowanie to “bułka z masłem”.

Będziesz potrzebować:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 puszka piwa (330 ml, jakiekolwiek piwo)
  • 3 łyżki stołowe masła

Rozgrzej piekarnik do 175*C i natłuść prostokątną formę do pieczenia (12×22 cm). W dużej misce zmieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj piwo i połącz składniki,  ale nie przemieszaj. Przełóż ciasto do formy. W rondelku rozpuść masło i posmaruj wierzch ciasta (tak, tego jeszcze nie upieczonego). Piecz przez około 40 minut, lub do momentu, aż wykałaczka będzie po wbiciu w chleb czysta.

Smacznego, Marta

11 komentarzy
  • robiłam to ciasto miliard razy, uwielbiam je! Kombinowałam też pół na pół mąka orkiszowa 550 + mąka orkiszowa 1850, wyszło! inna kombinacja to było mąka orkiszowa 550 – 2 szklanki i 1 szklanka mąki gryczanej, też wyszło! planuję w przyszłości spróbować z mąkami bezglutenowymi, dam znać czy wyjdzie, tak jakby ktoś szukał odmiany od podstawowego przepisu 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Super! I cieszę się, że napisałaś, bo długo go nie robiłam 🙂

  • Hej! Czy naprawdę chodzi o blaszkę 9 x 5 czy moze 19 x 5? I czy można podwoić ilośc składników i upiec ten chlebek w kwadratowej o boku 22? Dzieki, pzdr
    KJ

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Hey, to jest w cm 12 x 22, taka typowa prostokatna forma. Zapnialam zmienic miare z cali. Mysle ze spokojnie sie uda w kwadratowej, warto probowac!

      • Dzieki, jeszcze jedno pytanko – czy to masło na gorze jest konieczne? Moge je zastąpić oliwa z oliwek? Czy musi byc roztopiony tłuszcz stałej postaci?

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Moze byc oliwa 🙂 albo olej kokosowy.

      • Dzieki bardzo! Spróbuje na pewno 😀 przepis zapowiada sie super!!

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    super!

  • Właśnie zrobiłem, wygrywam życie.

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    i jest pyszny. Nadal jestem podekscytowana faktem, ze mam piwo na śniadanie 🙂 swoją drogą sama byłam zaskoczona jak łatwo sobie taki bohenek upiec.

  • mam ostatnio fazę chlebową;)również zaczynam od prostych.
    Ten chleb wygląda świetnie,nie dość,że łatwy to jeszcze taki domowy,popękany;)

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie