Odpowiedz
Tak, na dzisiejsze śniadanie zafundowałam sobie piwo i wcale nie mam wyrzutów sumienia. I przy okazji smakowało wyśmienicie. Ukłony przesyłam
Tak, na dzisiejsze śniadanie zafundowałam sobie piwo i wcale nie mam wyrzutów sumienia. I przy okazji smakowało wyśmienicie. Ukłony przesyłam w kierunku bloga Honest Fare w ramach podziękowań za przepis. Jak pisałam kilka dni temu, zapatrywałam się na upieczenie chleba dłuższy czas. Zaczęłam od tego prostego – chleba kukurydzianego. Później zrobiłam sobie małą przerwę, bo obawiałam się nieco bardziej skomplikowanych receptur przy następnej próbie. I bum, znalazłam przepis na chleb piwny, zaś przygotowanie to “bułka z masłem”.
Będziesz potrzebować:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki stołowe cukru
- 1 puszka piwa (330 ml, jakiekolwiek piwo)
- 3 łyżki stołowe masła
Rozgrzej piekarnik do 175*C i natłuść prostokątną formę do pieczenia (12×22 cm). W dużej misce zmieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodaj piwo i połącz składniki, ale nie przemieszaj. Przełóż ciasto do formy. W rondelku rozpuść masło i posmaruj wierzch ciasta (tak, tego jeszcze nie upieczonego). Piecz przez około 40 minut, lub do momentu, aż wykałaczka będzie po wbiciu w chleb czysta.
Smacznego, Marta
11 komentarzy
-
Super! I cieszę się, że napisałaś, bo długo go nie robiłam 🙂
Hej! Czy naprawdę chodzi o blaszkę 9 x 5 czy moze 19 x 5? I czy można podwoić ilośc składników i upiec ten chlebek w kwadratowej o boku 22? Dzieki, pzdr
KJ
-
Hey, to jest w cm 12 x 22, taka typowa prostokatna forma. Zapnialam zmienic miare z cali. Mysle ze spokojnie sie uda w kwadratowej, warto probowac!
-
Dzieki, jeszcze jedno pytanko – czy to masło na gorze jest konieczne? Moge je zastąpić oliwa z oliwek? Czy musi byc roztopiony tłuszcz stałej postaci?
-
Moze byc oliwa 🙂 albo olej kokosowy.
-
-
Dzieki bardzo! Spróbuje na pewno 😀 przepis zapowiada sie super!!
-
super!
Właśnie zrobiłem, wygrywam życie.
i jest pyszny. Nadal jestem podekscytowana faktem, ze mam piwo na śniadanie 🙂 swoją drogą sama byłam zaskoczona jak łatwo sobie taki bohenek upiec.
mam ostatnio fazę chlebową;)również zaczynam od prostych.
Ten chleb wygląda świetnie,nie dość,że łatwy to jeszcze taki domowy,popękany;)
Dodaj komentarz
robiłam to ciasto miliard razy, uwielbiam je! Kombinowałam też pół na pół mąka orkiszowa 550 + mąka orkiszowa 1850, wyszło! inna kombinacja to było mąka orkiszowa 550 – 2 szklanki i 1 szklanka mąki gryczanej, też wyszło! planuję w przyszłości spróbować z mąkami bezglutenowymi, dam znać czy wyjdzie, tak jakby ktoś szukał odmiany od podstawowego przepisu 🙂