Odpowiedz
W ostatni weekend wzięłam udział w internetowym pieczeniu chleba. Akcję zorganizowała Amber, a wszystko przebiegło w bardzo przyjemnej atmosferze, zaś
W ostatni weekend wzięłam udział w internetowym pieczeniu chleba. Akcję zorganizowała Amber, a wszystko przebiegło w bardzo przyjemnej atmosferze, zaś kontaktowałyśmy się mailowo. Chleb piekłam trzy razy, bo nie wyrósł mi za bardzo za pierwszym, cóż, za żadnym razem nie zaszalał ze wzrostem, ale jest pyszny i zdecydowanie upiekę go jeszcze nie raz. Jest on robiony przy użyciu thang zhong, o którym usłyszałam dopiero od Amber i cieszę się, że tak się stało. Polecam wam i chleb z ryżem i wspólne jego pieczenie.
W całej akcji brały udział: Anna – Życie w kuchni, Anna Maria – Kucharnia, Aga – W sezonie, Margot – Kuchnia Alicji, Atina – Tak sobie pichcę…, Bożena – Smakowe kubki, Ewelina – Around the kitchen table, Ewelina – Przy kubku kawy, Gosia – Kocham gary, Jola – Smak mojego domu, Kamila – Ogrody Babilonu, Kaprysia – Kapryśnik, Kasia – Rozważania o kuchni i nie tylko, Katarzyna – Kuchnia Prezydentowej, Lidii – Kucharzenie i pieczenie, Magda – Konwalie w kuchni, Magda – Magda testuje, Monika – Moni w kuchni, Mysia – Pieczarka mySia, Olimpia –Pomysłowe pieczenie, Paulina –W kuchni na Stalowej, Wiewiórka – Dzieje kuchennej Wiewióry, Wisła – Zapach chleba, Amber – Kuchennymi Drzwiami, Marzena – Zacisze kuchenne. Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam.
Potrzebujesz (składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy):
- 480g maki chlebowej
- 30g mleka w proszku
- 40g cukru
- 8g soli
- 8g drożdży instant
- 200ml mleka
- 170g thang zhong
- 40g masła
- 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego
Na thang zhong:
- 30g mąki chlebowej
- 150ml mleka
Zacznijmy od przygotowania thang zhong. W garnuszku umieść mleko (w temperaturze pokojowej) oraz mąkę. Wymieszaj składniki trzepaczką i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, zaś na powierzchni zaczną pojawiać się ślady po mieszaniu. Zdejmij garnek z ognia, zakryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
Mamy już wszystkie składniki na chleb, pozostało nam go zrobić. W misce połącz wszystkie składniki oprócz ryżu i masła, ugniataj je ręką przez około 5 minut. Następnie dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Na koniec dodaj ryż i wyrabiaj aż rozłoży się on równomiernie w cieście. Z wyrobionego ciasta ukształtuj kulę i umieścić w wysmarowanej tłuszczem misce, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i podziel na dwa lub cztery bochenki. Przykryj je i zostaw na jakieś 15 minut. Przełóż ciasto do form wysmarowanych tłuszczem i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze około 30*C na 45-60 minut. W tym czasie ciasto powinno wypełnić 80-90% foremki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190*C przez około 35 minut.
Upieczony wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Smacznego, Marta
29 komentarzy
O rany!! Jakże jest inny od mojego, ale piękny, piękny niezwykle. Ciemniejszy i ma bardziej zbitą strukturę, jak zwykle fantastycznie go ujęłaś, ach te Twoje foty!! Wszystkie bazowałyśmy na tym samym przepisie a efekty są bardzo różnorodne, każda dodała coś od siebie – bardzo fajne doświadczenie, dziękuję za te wspólne chwile przy chlebie!!
bardzo interesujący przepis i świetne zdjęcia!Dziękujemy za dodanie jednego z nich!
Wygląda jak słodki batonik 🙂 Tym bardziej mi się podoba !
Marta mam nadzieję, że spotkamy się jeszcze przy wspólnym pieczeniu prawie przy jednym piekarniku 🙂 Śliczne zdjęcia!
ale bym zjadła kromkę takiego chleba! najlepiej z cieniutką warstwą masła
Jej i te kanapki z nim, ach … wspaniałe!http://www.azgotuj.blogspot.com
Samo zdrowie! 🙂
Świetnie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólnie spędzony czas! Pozdrawiam
Bardzo podoba mi sie Twój chleb. Ma wspaniały kolor, mój był bardzo jasny. Świetnie było poczuć wirtualną bliskość….
POzdrawiam:)
Muszę i ja w końcu zrobić chleb, jednak nigdy mi to nie wychodzi…;)
http://www.foodandgirls.blogspot.com GrowingUp;)
Przyjemnie było razem piec 🙂
Chleb zachwyca swoją barwą … wspaniałe zdjęcia …
Pozdrawiam…
może się powtórzę, ale zachwycasz mnie za każdym razem. 🙂
Droga Marto uwielbiam twojego bloga, twoje pomysły są zawsze wspaniałe, inspirujące i smaczne. Zdjęcia są dla mnie inspiracją w kwestii fotografii kulinarnej. Już to chyba kiedyś pisałam, ale każdy kolejny post tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu.
Piękny chlebek Ci sie upiekł:) Bardzo się cieszę, ze mogłyśmy razem piec 🙂 Było cudownie:)
Wyrośnięty, czy nie, ma urok, ja nawet lubię takie ubite chleby, ważne, żeby były własnej roboty 🙂
Czarujesz zdjęciami :)Dziękuję za wspólne pieczenie, w taki doborowym towarzystwie to sama przyjemność 🙂
Czarujesz zdjęciami 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie, w takim doborowym towarzystwie to sama przyjemność 🙂
Marto, chlebek Twój bardzo fajnie Ci się upiekł. Piękne zdjęcia. Dziękuję za wspólne chwile w kuchni i miło mi było Cię poznać. Pozdrawiam ciepło 🙂
bardzo fajny przepis na chlebek , nigdy takie nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco 😉
Piękne zdjęcia i cudny chlebek. Dziękuję za wspólny czas:-)
Inny niż wszystkie!
Chętnie schrupałabym kromkę:)
Dziękuję i liczę na więcej;)
Chleb piękny,stylizacja magiczna!
Dziękuję Magdo.
Amber
Pewnie mąkę cięższą dałaś, ale wygląda cudownie:-). Dziękuję za miłe chwile spędzone przy wspólnym projekcie:-)
Cudny chleb (choć wydaje się bardziej gliniasty niż ten mój, może tym bardziej kusi). Dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze 🙂 miłej niedzieli Ci życzę 🙂
Wiewióra
fajny ten przepis – taki inny:)
apetycznie się prezentuje
Bardzo ciekawy chleb – pierwszy raz słyszę o thang zhong
Wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Dodaj komentarz
Pyszny, zdrowy i do tego świetnie wyglądający:) Przepis bardzo ciekawy na pewno go wypróbuje