Chleb z Brązowym Ryżem i Tha...
Przepisy

Chleb z Brązowym Ryżem i Thang Zhong

W ostatni weekend wzięłam udział w internetowym pieczeniu chleba. Akcję zorganizowała Amber, a wszystko przebiegło w bardzo przyjemnej atmosferze, zaś

W ostatni weekend wzięłam udział w internetowym pieczeniu chleba. Akcję zorganizowała Amber, a wszystko przebiegło w bardzo przyjemnej atmosferze, zaś kontaktowałyśmy się mailowo. Chleb piekłam trzy razy, bo nie wyrósł mi za bardzo za pierwszym, cóż, za żadnym razem nie zaszalał ze wzrostem, ale jest pyszny i zdecydowanie upiekę go jeszcze nie raz. Jest on robiony przy użyciu thang zhong, o którym usłyszałam dopiero od Amber i cieszę się, że tak się stało. Polecam wam i chleb z ryżem i wspólne jego pieczenie.

W całej akcji brały udział: Anna – Życie w kuchni,  Anna Maria – Kucharnia, Aga – W sezonie, Margot – Kuchnia Alicji, Atina – Tak sobie pichcę…, Bożena – Smakowe kubki, Ewelina – Around the kitchen table, Ewelina  – Przy kubku kawy, Gosia  – Kocham gary, Jola – Smak mojego domu, Kamila – Ogrody Babilonu, Kaprysia  – Kapryśnik, Kasia – Rozważania o kuchni i nie tylko, Katarzyna –  Kuchnia Prezydentowej, Lidii – Kucharzenie i pieczenie, Magda – Konwalie w kuchni, Magda – Magda testuje, Monika – Moni w kuchni, Mysia – Pieczarka mySia, Olimpia  –Pomysłowe pieczenie, Paulina –W  kuchni na Stalowej, Wiewiórka – Dzieje kuchennej Wiewióry, Wisła – Zapach chleba, Amber – Kuchennymi Drzwiami, Marzena – Zacisze kuchenne. Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam. 

Potrzebujesz (składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy):

  • 480g maki chlebowej
  • 30g mleka w proszku
  • 40g cukru
  • 8g soli
  • 8g drożdży instant
  • 200ml mleka
  • 170g thang zhong
  • 40g masła
  • 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego

Na thang zhong:

  • 30g mąki chlebowej
  • 150ml mleka

Zacznijmy od przygotowania thang zhong. W garnuszku umieść mleko (w temperaturze pokojowej) oraz mąkę. Wymieszaj składniki trzepaczką i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, zaś na powierzchni zaczną pojawiać się ślady po mieszaniu.  Zdejmij garnek z ognia, zakryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. 

Mamy już wszystkie składniki na chleb, pozostało nam go zrobić. W misce połącz wszystkie składniki oprócz ryżu i masła, ugniataj je ręką przez około 5 minut. Następnie dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Na koniec dodaj ryż i wyrabiaj aż rozłoży się on równomiernie w cieście. Z wyrobionego ciasta ukształtuj kulę i umieścić w wysmarowanej tłuszczem misce, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i podziel na dwa lub cztery bochenki. Przykryj je i zostaw na jakieś 15 minut. Przełóż ciasto do form wysmarowanych tłuszczem i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze około 30*C na 45-60 minut. W tym czasie ciasto powinno wypełnić 80-90% foremki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190*C przez około 35 minut. 

Upieczony wyjmij z piekarnika i studź na kratce. 

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

Smacznego, Marta

29 komentarzy
  • http://przepisykaroliny.blogsp Odpowiedz

    Pyszny, zdrowy i do tego świetnie wyglądający:) Przepis bardzo ciekawy na pewno go wypróbuje

  • wsezonie.blogspot.com Odpowiedz

    O rany!! Jakże jest inny od mojego, ale piękny, piękny niezwykle. Ciemniejszy i ma bardziej zbitą strukturę, jak zwykle fantastycznie go ujęłaś, ach te Twoje foty!! Wszystkie bazowałyśmy na tym samym przepisie a efekty są bardzo różnorodne, każda dodała coś od siebie – bardzo fajne doświadczenie, dziękuję za te wspólne chwile przy chlebie!!

  • bardzo interesujący przepis i świetne zdjęcia!Dziękujemy za dodanie jednego z nich!

  • Wygląda jak słodki batonik 🙂 Tym bardziej mi się podoba !

  • Marta mam nadzieję, że spotkamy się jeszcze przy wspólnym pieczeniu prawie przy jednym piekarniku 🙂 Śliczne zdjęcia!

  • muffinandmuffins.blogspot.com Odpowiedz

    ale bym zjadła kromkę takiego chleba! najlepiej z cieniutką warstwą masła

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    Samo zdrowie! 🙂

  • Świetnie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólnie spędzony czas! Pozdrawiam

  • Bardzo podoba mi sie Twój chleb. Ma wspaniały kolor, mój był bardzo jasny. Świetnie było poczuć wirtualną bliskość….
    POzdrawiam:)

  • Przyjemnie było razem piec 🙂
    Chleb zachwyca swoją barwą … wspaniałe zdjęcia …
    Pozdrawiam…

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    może się powtórzę, ale zachwycasz mnie za każdym razem. 🙂

  • http://rosemaryandpeach.blogsp Odpowiedz

    Droga Marto uwielbiam twojego bloga, twoje pomysły są zawsze wspaniałe, inspirujące i smaczne. Zdjęcia są dla mnie inspiracją w kwestii fotografii kulinarnej. Już to chyba kiedyś pisałam, ale każdy kolejny post tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu.

  • Piękny chlebek Ci sie upiekł:) Bardzo się cieszę, ze mogłyśmy razem piec 🙂 Było cudownie:)

  • Wyrośnięty, czy nie, ma urok, ja nawet lubię takie ubite chleby, ważne, żeby były własnej roboty 🙂

  • Czarujesz zdjęciami :)Dziękuję za wspólne pieczenie, w taki doborowym towarzystwie to sama przyjemność 🙂

  • Czarujesz zdjęciami 🙂
    Dziękuję za wspólne pieczenie, w takim doborowym towarzystwie to sama przyjemność 🙂

  • Marto, chlebek Twój bardzo fajnie Ci się upiekł. Piękne zdjęcia. Dziękuję za wspólne chwile w kuchni i miło mi było Cię poznać. Pozdrawiam ciepło 🙂

  • bardzo fajny przepis na chlebek , nigdy takie nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco 😉

  • Piękne zdjęcia i cudny chlebek. Dziękuję za wspólny czas:-)

  • Inny niż wszystkie!
    Chętnie schrupałabym kromkę:)
    Dziękuję i liczę na więcej;)

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Chleb piękny,stylizacja magiczna!
    Dziękuję Magdo.
    Amber

  • Pewnie mąkę cięższą dałaś, ale wygląda cudownie:-). Dziękuję za miłe chwile spędzone przy wspólnym projekcie:-)

  • Cudny chleb (choć wydaje się bardziej gliniasty niż ten mój, może tym bardziej kusi). Dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze 🙂 miłej niedzieli Ci życzę 🙂
    Wiewióra

  • fajny ten przepis – taki inny:)

  • apetycznie się prezentuje

  • Bardzo ciekawy chleb – pierwszy raz słyszę o thang zhong

  • Wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie