Chleb z Rozmarynem, Rodzynkami...
Przepisy

Chleb z Rozmarynem, Rodzynkami i Migdałami

Mówi się, że jeśli coś brzmi jak bajka, to raczej jest bajką. Ten chleb jest prosty jak barszcz. Przygotowanie zajmuje

Mówi się, że jeśli coś brzmi jak bajka, to raczej jest bajką. Ten chleb jest prosty jak barszcz. Przygotowanie zajmuje 5 minut, pieczenie 30 i ta dam. A jednak jest prawdziwy. Pierwszy upiekłam wczoraj wieczorem, drugi dzisiaj rano, żadnego już nie ma. Spróbujcie.

Potrzebujesz:

  • 100g mąki gryczanej
  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-3 łodyżki rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki migdałów, posiekanych
  • 200 ml zsiadłego mleka

Rozgrzej piekarnik do 200*C. Wszystko wrzucasz do miski i mieszasz, żeby składniki się połączyły. Masa będzie się kleiła, ale nie dodawaj więcej mąki. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uformuj kulkę, będzie ona oklejona mąką, to nie problem. Przełóż na gorącą tacę do pieczenia przykrytą papierem, nożem nakrój głęboko “x” i piecz przez 30 minut.

Smacznego, Marta

56 komentarzy
  • Próbował ktoś z kefirem zamiast zsiadłego mleka? W lodówce mam tylko ten pierwszy i dużą ochotę na taki chlebek jeszcze dziś 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Próbuj, konsystencja podobna, będzie pysznie 🙂

  • Jaka bezglutenowa maką najlepiej zastąpi pszenną? 🙂 I czy suszony rozmaryn choć w malej części zastąpi taki w łodyżce? 😀

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Gosia dobre pytanie. To zapewne zależy od tego co lubisz. Ja piekłam ten chlebek tylko na pszennej, ale spróbuję na bezglutenowej jak będę miała chwilę. Co do ziół to suszone dadzą radę 🙂 A tu znalazłam artykuł opisujący mąki bezglutenowe, może to pomoże w decyzji.

      • Mogłabys prosze podlinkowac ten artykuł? 🙂
        Zytnia odrzucilam, bo jest ciezka i pewnie zupełnie inaczej by wyszło. Ryżowej w chlebach chyba sie nie bardzo używa, wiec myslalam ze moze owsiana albo jaglana (albo mieszanka) byłyby odpowiednie?

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Hahaha to mój wymęczony mózg świeżej matki…zapomniałam podlinkować. Już nadrabiam: http://www.alergiapokarmowa

  • Marta słuchaj tego: mój L. właśnie piecze chleb z migdałami według Twojego przepisu i chociaż przyznał się do tego, że podczytuje Twój blog, to ostatecznie ”złapałam” go na maniakalnym wertowaniu i regularnych odwiedzinach tutaj! Jest na haju Twego pichcenia – bez dwóch zdań, zlokalizowałam symptomy! Rano jemy chleb z migdałami!
    Pozdrawiam
    Nadia

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Super! Ależ mi miło 😀 dziękuję!!!!! <3

      • Ha! I wrażenia na gorąco – jest pyszny! Niegodziwa to godzina na zajadanie ciepłego bochenka, ale jakże warto!!! Dziękujemy!

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          hahaha, każda godzina na domowy chleb jest dobra 😀 Tak samo jak na śniadanie 😉 pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Chlebek wyśmienity!!! Właśnie użyłam rozmarynu z ogrodu,na szcęście przeżył styczniowe przymrozki 🙂 ,użyłam mąki orkiszowej i wszystko pięnie się udało

  • ciekawe dodatki:D ja bym jedynie wyrzuciła rodzynki a dała np. żurawinę bo nie lubię:)

  • genialny przepis!! dzisiaj wypróbowałam i jestem pod wielkim wrażeniem! prostota i smak w jednym

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Super! Niezmiernie się cieszę, że smakował 🙂 Nie wiem już nawet ile razy go robiłam z różnymi modyfikacjami, ale na pewno muszę więcej ćwiczyć 😉

  • Chleb wypróbowany i upieczony 🙂 Niestety nie miałam pod ręką mąki gryczanej więc zamiast niej, użyłam mąkę graham. Migdały zamieniłam na orzechy włoskie, rodzynki na żurawinę + dodałam od siebie kilka łyżek mielonego siemienia Lnu. Efekt – rewelacyjny ! Ten chleb jeszcze ciepły z dobrym masłem i konfiturą, jest naprawdę pyszny, a przede wszystkim szybki 🙂 !

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Super! Eksperymentowałam z różnymi orzechami, również z żurawiną, ale z chęcią sprobuję z dodatkiem siemienia lnu 🙂

  • Zachwyciłam się twoimi zdjęciami, ale nie mogę tego powiedzieć o przepisach…wypróbowałam przepis na chleb z rozmarynem i na precle, z przykrością stwierdzam, że twoje przepisy nie przemówiły do mojego podniebienia 🙁

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Hey Dominika, ale przepisy nie wychodzą, czy poprostu nie smakują?

  • Zrobiłam wczoraj, jutro piekę kolejne dwa. Jest śliczny i pyszny! Czy mąkę pszenną można zastąpić np. żytnią?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Marta super! Uwielbiam ten chleb, znowu jutro będę piekła, więc będziemy miały podobne śniadanie 🙂 Co do żytniego, próbuj, zawsze warto eksperymentować 🙂

      • Dzięki! Przepis jest naprawdę najlepszy! 🙂

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          hey Marta, bardzo bardzo się cieszę że lubisz, bo dostałam znać że chleb jest niesmaczny. Faktycznie jest specyficzny, bo zioła i słodkie rodzynki, ale osobiście uwielbiam. Upiekłam ich już z 20, przez co codziennie ćwiczę, bo na co dzień chleba nie jem często, hahaha.

  • śliczne zdjęcia….muszę upiec i skosztować…jak dotąd nic nie przebija razowego chleba na zakwasie

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ten takiego super zakwasowego chleba pewnie nie przebije. Ja bardzo lubię za smak i prostotę, ale co zakwasowy to zakwasowy 🙂

  • Cudownie wygląda, dobrze, że zdjęcia zrobić zdążyłaś 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaha, nie było łatwo, ciągle tylko słyszałam “mogę już?”

  • Cudowny 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dzięki!

  • o mamuniu! najpiękniejsze zdjęcia jedzenia jakie w zyciu widziałam, tak klimatyczne, że się oderwać nie mogę 🙂 a przy okazji skarbnica przepisów 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Kinga dziękuję 🙂 Bardzo mi miło.

  • Pani Marto, gratuluję udanego występu w DDTVN 🙂 B miła z Pani osoba – pozdrawiam serdecznie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      PK dziękuję!!!! <3

  • Mam małe pytanie , czy zamiast zsiadłego mleka może być maślanka?

    • Moe jak najbardziej 🙂

  • uaaau, świetnie to wygląda!
    przepiękne zdjęcia <3

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Marta dziękuję 🙂

  • Rodzynki odpadają, ale cała reszta…pychota!
    Zdjęcia zachwycające, jak zwykle:)
    A deska do krojenia jest boska:))

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziekuje, deske uwielbiam 🙂

  • Mozna zastąpić jakas inna mąka make gryczana?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Mozesz spokojnie uzyc 250g pszennej 🙂

      • Dzieki za odpowiedz 🙂 na szczęście, w koncu dostałam w sklepie gryczana. Chlebek wlasnie sie studzi 🙂 wyszedł piękny i jak pachnie!

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          To bedzie zdrowszy. Daj koniecznie znac czy smakowal. Gryka daje charakterystycznmy posmak, ale ja bardzo lubie. Rodzynki, rozmaryn i migdaly dobrze go maskuja zreszta 🙂

          • Na pewno dam znac 🙂 jesteś kochana ze tak sie interesujesz! Wgl jesteś przeurocza! Śledzę bloga od dawna, na instagramie tez podgladam. I szczerze zycze aby wszystkie plany Ci sie udały, gdyż należy Ci sie! Moze kiedyś wpadniemy na siebie w Warszawie to na pewno szeroko sie usmiechne :)) pozdrawiam!

          • What should I eat for breakfas Odpowiedz

            A ja wlasnie od dzisiaj na chwile w Warszawie, wiec nigdy nie wiadomo 🙂

          • Wlasnie zjadlam az 3 kawałki! Jest tak pyszny ze nawet moznaby go jeść bez żadnych dodatków 🙂 polecam wszystkim

  • Rozmaryn, rodzynki i migdały…? To musi bardzo ciekawie smakować:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      gin, w rzeczy samej. Jest pysznie. Zrobilam dwa dni pod rzad.

  • I takie proste? Robię dzisiaj!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Aniu daj znac jak wyszlo.

  • Cudowne zdjęcia. Rozkochałam się w tym rustykalizmie, a w smaku chleba zapewne też, gdybym mogła tylko go spróbować.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziekuje, kochana jestes!

  • a skąd masz zsiadłe mleko?

    • w pl można kupić normalnie w supermarkecie,w butelkach 500ml.

      • What should I eat for breakfas Odpowiedz

        Taj jak pisze Gosia 🙂

  • Ja robiłam dwa podejścia do chlebków na sodzie i jakoś mi nie podeszły. Czekam na przepis idealny – muszę spróbować Twojego!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Natalia, mi smakowal bardzo, Tomaszowi rowniez. Jedlismy jeden na pszennej mace, drugi na miksie, trzeci juz jest w planach, jak tylko wroce do domu.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie