Chleb z Serem i Ziołami Pod J...
Przepisy

Chleb z Serem i Ziołami Pod Jajecznicą

Upiekłam ten chleb wczoraj w nocy. Wróciliśmy cali przemoczeni i zmęczeni, cały dzień jeździliśmy po mieście. Wiedziałam, że rano nie

Upiekłam ten chleb wczoraj w nocy. Wróciliśmy cali przemoczeni i zmęczeni, cały dzień jeździliśmy po mieście. Wiedziałam, że rano nie będzie na to czasu. Rano usmażyłam tylko jajecznicę. Smak jajek z tym chlebem jest piękny. Lubię proste poranki.

Potrzebujesz: 

  • 150g mąki
  • 110g polenty
  • 60g sera cheddar, startego na tarce
  • garść ziół (tymianek, bazylia, szałwia), posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

Zmieszaj wszystkie składniki w misce, formę do pieczenia (użyłam 10cm na 20cm) nasmaruj tłuszczem, piecz w 180•ć przez około 45 minut.

Podawaj przykryte jajkami, takimi, jak lubisz. Moja jajecznica wydawała się idealnym dodatkiem.

Smacznego, Marta

22 komentarzy
  • Musze zapytać o polentę- jak ja robisz i w jakiej formie ją dodać do ww przepisu?
    dzieki 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      cześć Paula, ja dodałam polentę prosto z opakowania, czyli nie gotowaną wcześniej.

      • Toś mnie zaskoczyła 😉 czyli dodałaś kaszkę kukurydzianą czy masz u siebie gotową polentę do kupienia w sklepie?

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    wpis z cyklu śniadanie mistrzów – jajecznica i własnoręcznie pieczony chlebek.
    bajka!

  • Piekny chlebek 🙂 i zdjęcia jak zawsze 😛 ścierka obłędna 🙂

  • Ja też bym uwielbiała takie proste poranki, gdybym była na przykład Twoją sąsiadką i wpraszałabym się na takie pyszności o poranku 😉

  • nie pogardzilibyśmy takim śniadaniem! 🙂

  • Jak robisz takie jutro, to wpadam z torbami ;)Pozdrawiam z Wino i Oliwki!

  • http://przepisykaroliny.blogsp Odpowiedz

    Super przepis ! a jeszcze lepsze zdjęcia 🙂 na pewno wypróbuje ten przepis 🙂

  • Piękny chleb i pyszny poranek:)

  • Chleb z jajem, uwielbiam to! A smak, choć prosty, to trzeba na niego zapracować. Widziałam, jak rósł chleb w Bieszczadach – jakieś czary! Mój tak nie wyrasta, choćbym go o to na kolanach błagała 😉
    No i jeszcze bym chciała się przypucować, że uwielbiam Twoje Kukbukowe śniadania i wszystkim pokazuję 😀
    Pozdrowienia z mlaskaniem
    fu 🙂

  • Chleb wygląda wspaniale. Rumiany 🙂

  • proste słowa, proste poranki, prosty chleb. lubię bardzo!

  • świetny!:) kocham serowe smaki, więc idealnie trafia w moje kubki smakowe:)

  • Bardzo mi się podoba ten przepis. Dodatek ziół, polenty i mojego ulubionego cheddara po prostu musi być znakomity!Z pozdrowieniami,
    E.

  • Pyszne i jajecznicę też zjadam:)

  • A polentę robi się swoją własną czy kupuje?

    • Chlebek cudny! I też zadaję to pytanie co Jagoda 🙂

  • Ależ apetycznie wygląda! Koniecznie muszę go wypróbować! 😉

  • Wspaniały chlebek…. bez wyrabiania i wyrastania…:) Zapisuję!!!

  • Bardzo mi się podoba 🙂

  • ten chlebek wygląda obłędnie! 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie