Odpowiedz
Upiekłam ten chleb wczoraj w nocy. Wróciliśmy cali przemoczeni i zmęczeni, cały dzień jeździliśmy po mieście. Wiedziałam, że rano nie
Upiekłam ten chleb wczoraj w nocy. Wróciliśmy cali przemoczeni i zmęczeni, cały dzień jeździliśmy po mieście. Wiedziałam, że rano nie będzie na to czasu. Rano usmażyłam tylko jajecznicę. Smak jajek z tym chlebem jest piękny. Lubię proste poranki.
Potrzebujesz:
- 150g mąki
- 110g polenty
- 60g sera cheddar, startego na tarce
- garść ziół (tymianek, bazylia, szałwia), posiekanych
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
Zmieszaj wszystkie składniki w misce, formę do pieczenia (użyłam 10cm na 20cm) nasmaruj tłuszczem, piecz w 180•ć przez około 45 minut.
Podawaj przykryte jajkami, takimi, jak lubisz. Moja jajecznica wydawała się idealnym dodatkiem.
Smacznego, Marta
22 komentarzy
-
cześć Paula, ja dodałam polentę prosto z opakowania, czyli nie gotowaną wcześniej.
-
Toś mnie zaskoczyła 😉 czyli dodałaś kaszkę kukurydzianą czy masz u siebie gotową polentę do kupienia w sklepie?
-
wpis z cyklu śniadanie mistrzów – jajecznica i własnoręcznie pieczony chlebek.
bajka!
Piekny chlebek 🙂 i zdjęcia jak zawsze 😛 ścierka obłędna 🙂
Ja też bym uwielbiała takie proste poranki, gdybym była na przykład Twoją sąsiadką i wpraszałabym się na takie pyszności o poranku 😉
nie pogardzilibyśmy takim śniadaniem! 🙂
Jak robisz takie jutro, to wpadam z torbami ;)Pozdrawiam z Wino i Oliwki!
Super przepis ! a jeszcze lepsze zdjęcia 🙂 na pewno wypróbuje ten przepis 🙂
Piękny chleb i pyszny poranek:)
Chleb z jajem, uwielbiam to! A smak, choć prosty, to trzeba na niego zapracować. Widziałam, jak rósł chleb w Bieszczadach – jakieś czary! Mój tak nie wyrasta, choćbym go o to na kolanach błagała 😉
No i jeszcze bym chciała się przypucować, że uwielbiam Twoje Kukbukowe śniadania i wszystkim pokazuję 😀
Pozdrowienia z mlaskaniem
fu 🙂
Chleb wygląda wspaniale. Rumiany 🙂
proste słowa, proste poranki, prosty chleb. lubię bardzo!
świetny!:) kocham serowe smaki, więc idealnie trafia w moje kubki smakowe:)
Bardzo mi się podoba ten przepis. Dodatek ziół, polenty i mojego ulubionego cheddara po prostu musi być znakomity!Z pozdrowieniami,
E.
Pyszne i jajecznicę też zjadam:)
A polentę robi się swoją własną czy kupuje?
-
Chlebek cudny! I też zadaję to pytanie co Jagoda 🙂
Ależ apetycznie wygląda! Koniecznie muszę go wypróbować! 😉
Wspaniały chlebek…. bez wyrabiania i wyrastania…:) Zapisuję!!!
Bardzo mi się podoba 🙂
ten chlebek wygląda obłędnie! 🙂
Dodaj komentarz
Musze zapytać o polentę- jak ja robisz i w jakiej formie ją dodać do ww przepisu?
dzieki 🙂