Odpowiedz
Wybrałam się wczoraj do kawiarni na kawę, a wróciłam z ogromnym pragnieniem pochłonięcia chlebka bananowego. I to nie byle jakiego,
Wybrałam się wczoraj do kawiarni na kawę, a wróciłam z ogromnym pragnieniem pochłonięcia chlebka bananowego. I to nie byle jakiego, bo z Nutellą. Nie wiem skąd ta chęć, bo Nutelli nie jadam, ale jak mus to mus. Pewnie jak większość z was i ja miałam w domu prawie wszystkie produkty, prócz bananów i słoika słodkości. Przepis jest banalny, nawet nie zamierzałam go umieszczać, ale na Instagramie kilka osób mnie o to poprosiło, więc trzeba. Bardzo polecam, bo to taki chlebek od razu z czekoladą, a smakuje jak marzenie.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 jajka, roztrzepane
- 3 dojrzałe banany, rozgniecione
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek Nutelli
Rozgrzej piekarnik do 175*C i natłuść formę do pieczenia (ja użyłam 23 x 13 cm). Zmieszaj w misce wszystkie składniki prócz Nutelli, po czym przelej je do formy. Na środku, kolejno wrzuć 5 łyżek Nutelli wzdłuż dłuższego boku. Piecz przez około 50 minut.
Smacznego, Marta
20 komentarzy
-
Ania a co robisz z ciastem po upieczeniu? Jeśli zakrywasz i nie ma dopływu tlenu to opadnie.
-
Nie zakrywam. Zostawiam odkryte w formie do ostygnięcia. To ja już nie wiem 🙁
-
właśnie zrobiłam, przepyszny! 🙂
-
Super, cieszę się 🙂
Doskonały, ten przepis będzie się nadawał do wypróbowania wegańskiej wersji 🙂
Chemex + chlebek bananowy = moje najczęstsze zamówienie w większości kawiarni. Najlepsze połączenie!
On nie tylko smakuje jak marzenie, ale i wygląda jak marzenie 🙂 Gdyby sklepy były otwarte, to pobiegłabym natychmiast po wszystkie składniki i upiekła, a tak muszę czekać do rana 🙁
O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie 🙂 Wygląda bosko z tą wypływającą z wnętrza nutellą… 🙂
Absolutnie cudowny :))
Potrafię zjeść pół słoiczka nutelli za jednym posiedzeniem, a taki chlebek to chyba bym zjadła cały!
Ale narobiłaś mi ochoty…Cudne zdjęcia:-)
Nie dziwię się, że domagali się przepisu 🙂 Chlebek wygląda co najmniej genialnie, a myślę, że w smaku jest równie dobry 🙂
miam,..chlebek bananowy…. pycha, tylko nutelle musze czyms zastapic bo chyba nie dam sie przekonac… 🙂
Nie dziwi mnie, że ludzie chcieli przepis. Banany i nutella sa zgranym duetem od zawsze! A w postaci chlebka nie ma siły by się nie skusić.
Cudo! Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
A.
trzecie zdjęcie od góry jest przepiękne, a ta płynna nutella… o rany!
to taki mus upiec raz na jakiś czas bananowe ciacho! a te zdjęcia… czarujesz dosłownie!
A ja wiem skąd ta ochota na Nutellę, jesień idzie :/
no i co, znowu muszę zrobić! 😉
Przecież to dzieło sztuki, a nie “chlebek bananowy”! 🙂
Dodaj komentarz
A mi wyszedł zakalec ;( i tak był pyszny, ale to już drugi raz kiedy robię chlebek bananowy (wcześniej robiłam z innego przepisu i bez czekolady) i drugi zakalec! ładnie wyrósł, wyłączyłam piekarnik, na chwile zostawiłam jeszcze w piekarniku, wyciągnęłam i po jakimś czasie opadł 🙁 co robię źle?