Odpowiedz
Przeprowadzki są ekscytujące, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe możliwości. Ale kiedy chce się coś upiec i okazuje się, że w
Przeprowadzki są ekscytujące, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe możliwości. Ale kiedy chce się coś upiec i okazuje się, że w pięknym piekarniku nie ma blachy, serce tęskni za domem. Po czym zdobywa się blachę i pędzel do żółtka i na powrót jest fantastycznie.
Śniadania są na razie szybkie, bo ciągnie na miasto, niedługo się poprawię. Odkryłam już kilka pysznych miejsc – genialne lody, pyszną kawę, niesamowitą piekarnię. Ale o tym za kilka dni, nadal czekają na opublikowanie wpisy z serii Zjedz Berlin.
Potrzebujesz:
- 1 plaster gotowego ciasta francuskiego
- 250 g ricotty
- kilka plastrów chorizo lub salami, cienkich
- 1 garść sera żółtego, startego
- rukola lub inna zielenina
- 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
- 1 żółtko
Rozgrzej piekarnik do 160*C. Rozłóż plaster ciasta, jeśli nie jest bardzo cienkie, rozwałkuj je, bo powinno być. Posyp ricottą, rozłóż chorizo, posyp startym serem, na wierzchu ułóż zieleninę i posyp ziołami. Zroluj ciasno ciasto z zawartością, po czym wałek potnij na 1 cm kawałki, po czym posmaruj je żółtkiem. Ułóż na papierze i piecz przez około 20-25 minut (piekarniki są różne, więc zerknij po około 15 minutach jak idzie pieczenie).
Smacznego, Marta
22 komentarzy
-
Super, cieszę się, że smakowało 😀
to musi smakować obłędnie dobrze!
uwielbiam takie ślimaczki w wersji wytrawnej:) i można dodać do nich wszystko co się ma:)
-
dokładnie, już trochę poeksperymentowałam, hahaha.
Jakie śliczne okrąglutkie <3
Super 🙂
Trafiłam na Twego bloga przypadkiem i od razu się zakochałam. Zauroczyły mnie Twoje owsiankowe słoiki 🙂 a że jestem wielką fanką owsianek i wspaniałych śniadań, to będę do Ciebie zaglądać często. Strona bardzo mi się podoba – świetna kolorystyka, styl, piękne zdjęcia i pyszne przepisy 🙂 a te roladki na pewno zrobię niebawem. Jestem pewna, że będą mi smakować. Pozdrawiam!
-
Monik dziękuję za ciepłe słowa i zapraszam 🙂
To mi się podoba 🙂
Smakowicie zwinięte śniadanie!Amber
Cieszę się, że przypadkiem odkryłam Twojego bloga, jest rewelacyjny. Zaraz wypróbuję jakiś przepis 🙂
-
Jagoda cześć 🙂
Proste, ale jakie pyszne!
Ahh, Ty to zawsze potrafisz zrobić cudeńka z kilku prostych składników.
Marta, jakiego aparatu używasz?
-
Dziękuję! Canon 5d mark iii 🙂
Mniam! Wygląda apetycznie!
Chwilę mnie tu nie było i wygląda na to, że Ty znowu gdzieś uciekłaś. Dobrze, że śniadania wychodzą Ci pyszne niezależnie od miejsca. Mam nadzieję, że drewniany stół jest z Tobą 🙂
-
Katarzynka już jest, ale przez chwilę go nie było niestety. Tęskniłam 😉
jeju Marta jak zawsze pysznie wyglądają, aż nie mogę patrzeć na swoje śniadanie dziś 🙂 Pozdrawiam 🙂
-
hahaha, na pewno było fajne!
doskonałe!
Dodaj komentarz
“Obłędnie dobrze”?? To smakuje obłędnie wspaniale! 🙂 Dałam salami w suszonych pomidorach, rucolę – jak w oryginale, tarty cheddar i gotową przyprawę kuchni włoskiej.. Przekąska wyborna i, co ważne, szybka w przygotowaniu.. Wprost na okoliczność niespodziewanych gości 🙂 Dziękuję i pozdarwiam!