Chorizo, Ricotta i Zielenina Z...
Przepisy

Chorizo, Ricotta i Zielenina Zwinięta w Ciasto Francuskie

Przeprowadzki są ekscytujące, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe możliwości. Ale kiedy chce się coś upiec i okazuje się, że w

Przeprowadzki są ekscytujące, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe możliwości. Ale kiedy chce się coś upiec i okazuje się, że w pięknym piekarniku nie ma blachy, serce tęskni za domem. Po czym zdobywa się blachę i pędzel do żółtka i na powrót jest fantastycznie.

Śniadania są na razie szybkie, bo ciągnie na miasto, niedługo się poprawię. Odkryłam już kilka pysznych miejsc – genialne lody, pyszną kawę, niesamowitą piekarnię. Ale o tym za kilka dni, nadal czekają na opublikowanie wpisy z serii Zjedz Berlin.

Potrzebujesz:

  • 1 plaster gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g ricotty
  • kilka plastrów chorizo lub salami, cienkich
  • 1 garść sera żółtego, startego
  • rukola lub inna zielenina
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
  • 1 żółtko

Rozgrzej piekarnik do 160*C. Rozłóż plaster ciasta, jeśli nie jest bardzo cienkie, rozwałkuj je, bo powinno być. Posyp ricottą, rozłóż chorizo, posyp startym serem, na wierzchu ułóż zieleninę i posyp ziołami. Zroluj ciasno ciasto z zawartością, po czym wałek potnij na 1 cm kawałki, po czym posmaruj je żółtkiem. Ułóż na papierze i piecz przez około 20-25 minut (piekarniki są różne, więc zerknij po około 15 minutach jak idzie pieczenie).

Smacznego, Marta

22 komentarzy
  • “Obłędnie dobrze”?? To smakuje obłędnie wspaniale! 🙂 Dałam salami w suszonych pomidorach, rucolę – jak w oryginale, tarty cheddar i gotową przyprawę kuchni włoskiej.. Przekąska wyborna i, co ważne, szybka w przygotowaniu.. Wprost na okoliczność niespodziewanych gości 🙂 Dziękuję i pozdarwiam!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Super, cieszę się, że smakowało 😀

  • to musi smakować obłędnie dobrze!

  • uwielbiam takie ślimaczki w wersji wytrawnej:) i można dodać do nich wszystko co się ma:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dokładnie, już trochę poeksperymentowałam, hahaha.

  • Jakie śliczne okrąglutkie <3

  • Super 🙂

  • Trafiłam na Twego bloga przypadkiem i od razu się zakochałam. Zauroczyły mnie Twoje owsiankowe słoiki 🙂 a że jestem wielką fanką owsianek i wspaniałych śniadań, to będę do Ciebie zaglądać często. Strona bardzo mi się podoba – świetna kolorystyka, styl, piękne zdjęcia i pyszne przepisy 🙂 a te roladki na pewno zrobię niebawem. Jestem pewna, że będą mi smakować. Pozdrawiam!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Monik dziękuję za ciepłe słowa i zapraszam 🙂

  • To mi się podoba 🙂

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Smakowicie zwinięte śniadanie!Amber

  • Cieszę się, że przypadkiem odkryłam Twojego bloga, jest rewelacyjny. Zaraz wypróbuję jakiś przepis 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Jagoda cześć 🙂

  • Proste, ale jakie pyszne!

  • Ahh, Ty to zawsze potrafisz zrobić cudeńka z kilku prostych składników.
    Marta, jakiego aparatu używasz?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję! Canon 5d mark iii 🙂

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    Mniam! Wygląda apetycznie!

  • Katarzynka/ onionchoco Odpowiedz

    Chwilę mnie tu nie było i wygląda na to, że Ty znowu gdzieś uciekłaś. Dobrze, że śniadania wychodzą Ci pyszne niezależnie od miejsca. Mam nadzieję, że drewniany stół jest z Tobą 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Katarzynka już jest, ale przez chwilę go nie było niestety. Tęskniłam 😉

  • jeju Marta jak zawsze pysznie wyglądają, aż nie mogę patrzeć na swoje śniadanie dziś 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaha, na pewno było fajne!

  • doskonałe!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie