Poszliśmy wczoraj na urodziny do pewnej pięciolatki i jej mama przygotowała niesamowite smakołyki. Pomyślałam sobie wówczas, że jeszcze tyle ciekawych
Poszliśmy wczoraj na urodziny do pewnej pięciolatki i jej mama przygotowała niesamowite smakołyki. Pomyślałam sobie wówczas, że jeszcze tyle ciekawych śniadań przede mną 🙂 Dawno nie jadłam pieczywa, więc pora je zawrzeć w jednym.
Będziesz potrzebować:
- 1 ciabate
- ½ kubka wędzonego łososia
- 2 łyżki stołowe masła
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- masło do smażenia jajka (1 łyżka)
- 1 jajko
- sól i pieprz
Podstawą w tym przepisie jest łosoś gotowany w syropie klonowym, także rozpuść 2 łyżki masła w rondelku (na średnim ogniu), dodaj syrup klonowy i cukier. Kiedy składniki się roztopią, wrzuć łososia i mieszając od czasu do czasu gotuj przez około 5-6 minut (sos powinien zgęstnieć).
W między czasie rozpuść masło na patelni i smaż jajko. Białko powinno się ściąć, zaś żółtko luźne.
Przełóż łososia na połówkę ciabaty, ułóż na nim jajko i przykryj drugą połówką.
Smacznego, Marta
Źródło: The Curvy Carrot