Mieliśmy ostatnio szalony czas, dlatego też przepisy śniadaniowe umieszczałam nieregularnie. Życie traktuje nas po królewsku, dlatego też postanowiliśmy zrobić to
Mieliśmy ostatnio szalony czas, dlatego też przepisy śniadaniowe umieszczałam nieregularnie. Życie traktuje nas po królewsku, dlatego też postanowiliśmy zrobić to samo z naszymi ciałami. Komosy są zdrowe, a przygotowane z pomysłem, stworzyć mogą niezapomniane śniadanie. Znalazłam przepyszny przepis na stronie Seven Spoons i serdecznie polecam na wypróbowanie. Jeśli lubisz komosy, mieszankę przechowywać można w lodówce przez kilka dni, zatem kiedy tylko zapragniesz, schrupać możesz jedno ciasteczko.
Będziesz potrzebować (na około 6 ciastek):
- 1 szklanka gotowanej komosy (w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 7 g drobno posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 biała cebula, drobno posiekana
- 7 g świeżo startego sera Cheddar
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 / 2 szklanki bułki tartej
- woda, w razie potrzeby
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
W średnich rozmiarów misce połącz komosy, jaja i sól. Wmieszaj szczypiorek, cebulę, ser i czosnek. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj dokładnie i odstaw na na bok na kilka minut, aby bułka tarta wchłonęła część płynów.
Następnym krokiem będzie uformowanie z mieszanki około sześciu ciasteczek o grubości 2,5 cm.
Rozgrzej olej na patelni i smaż ciasteczka na małym ciepła – z każdej strony przez około 7 do 10 minut, aż będą mocno rumiane.
Wyśmienicie komponują się z kiełkami oraz jajkiem w koszulce.
Smacznego, Marta
Ps. Jeśli nie wiesz jak ugotować komosy, sprawdzić możesz tutaj.