Ciastka z Polenty Podane z Ser...
Przepisy

Ciastka z Polenty Podane z Serkiem, Jabłkiem i Prażonymi Orzechami

Realizuję moje postanowienia na 2014 rok. Chyba pierwszy raz w życiu mi się to udaje i jestem z siebie niesamowicie

Realizuję moje postanowienia na 2014 rok. Chyba pierwszy raz w życiu mi się to udaje i jestem z siebie niesamowicie dumna. Zdaję sobie sprawę, że mamy dopiero 8-my dzień stycznia, ale ja zaczęłam już w połowie grudnia. I poważnie daję radę!

Czas płynie nieubłaganie i już za tydzień opuszczam Barcelonę. Zobaczyłam tyle wspaniałych rzeczy i zgromadziłam tyle doświadczeń, że czuję, że moje baterie naładowane są już na cały rok. Jeśli macie ochotę, zerknijcie na mój blog nie związany z jedzeniem.

Dzisiejszy przepis jest świetny i nie przesadzam. Widziałam coś podobnego na Food52 i utkwiło mi to z tyłu głowy. Ciasta z polenty są dobrą śniadaniową bazą, zaś na wierzch położyć możecie wszystko, od smażonych grzybów, po cebulę, kończąc na rukoli z łososiem. Jeśli lubicie wersję słodką, wsypcie do gotującej się polenty kilka rodzynek, będzie jeszcze smaczniej.

Potrzebujecie na ciastka:

  • 1/2szklanki polenty
  • 1 szklanka mleka (możesz zastąpić wodą)
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • oliwa do smażenia

Do podania:

  • biały twarożek lub serek ricotta
  • jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
  • miód
  • orzechy włoskie, podprażone

Przepis jest bardzo prosty w przygotowania. Do średniego garnka wsyp polentę i sól, zalej wodą i mlekiem, po czym doprowadź do zagotowania. Zmniejsz temperaturę na niską i gotuj przez 10-15 minut, aż polenta się zagęści, a woda wyparuje. Przełóż polentę do naczynia do pieczenia (np 20 cm na 20 cm, ale każde średniej wielkości naczynie się spisze) i zostaw, by ostygła. Zimna polenta będzie już zbita jak ciasto. Pokrój ją w kwadraty i podsmaż każdy po obu stronach na rozgrzanej patelni z oliwą (aż się ładnie zabrązowią). Podawaj z twarożkiem, jabłkiem, orzechami i miodem.

Smacznego, Marta

15 komentarzy
  • Bardzo lubię polentę, właśnie za jej wszechstronność, Towje zdjęcia , jak zwykle obłędne, pozdrawiam 🙂

  • Mmm, pyszne śniadanie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      oj tak, już kombinuję z innymi dodatkami. Polecam 🙂

  • Wygląda świetnie, ja niestety nie mam postanowień – nigdy nie potrafię wytrwać 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja do tej pory robiłam i następnego dnia zapominałam. Za to w tym roku mam bardzo realistyczne, prócz dwóch, ale to związane z podróżami i jak nic je zrealizuję.

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Jednym z moich noworocznych postanowień jest zużyć wreszcie wszystkie zapasy z szafki kuchennej. Albo przynajmniej większość. Co się doskonale składa, bo polenta, też mi zalega.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Bee zrób te ciastka, są genialne, a na wierzch możesz położyć co tylko zechcesz 😀

  • rewelacja!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję!

  • Pyszny pomysł! kiedyś jadłam podobnie przygotowaną manna kaszkę, w panierce migdałowej i ze świeżymi owocami. Była bajeczna! a może by tak z jaglanej???

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      uuuuu ciekawie, panierka migdałowa również brzmi bajecznie.

  • Bajeczny widok! Pozdrawiam

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Kamil!

  • znakomity pomysł na ciastka! w najbliższym czasie chętnie wypróbuję, tym bardziej, że już dawno nie jadłam polenty 🙂 świetnie podane !
    powodzenia w realizacji celów 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję, moje postanowienia osiągnęły wczoraj 21 dzień, czyli ponoć wyrobiłam już sobie przyzwyczajenie. Jak narazie idzie dobrze 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie