Odpowiedz
Ja, moje zamiłowanie do słodyczy i mój T. wymyśliliśmy sobie brownie z wielką dawką czekolady. Na początku ogarnęła nas euforia,
Ja, moje zamiłowanie do słodyczy i mój T. wymyśliliśmy sobie brownie z wielką dawką czekolady. Na początku ogarnęła nas euforia, lecz po chwili do głosu przebił się zdrowy rozsądek. Efekt był by taki, że brownie wraz z całą czekoladą przedzielone zostałoby na pół i pochłonięte przez nas tego samego wieczoru, bez szansy na pozostawienie kawałka na dzień następny. Czyli zdecydowanie za dużo słodyczy na raz. Zaczęliśmy dumać, jakie ciasto będzie zdrowsze i lżejsze w kalorie. Wymyśliliśmy ciasto marchewkowe, po czym doszliśmy do wniosku, że pójdziemy na całość i nie użyjemy mąki pszennej. Zastąpiliśmy ją zmielonymi migdałami i mąką z ciecierzycy. Nie dodaliśmy cukru, ale odrobinę miodu, zamiast masła – olej kokosowy. Wierzch wysmarowaliśmy ubitą ricottą.
Inspirację znalazłam na blogu The healthy chef, który bardzo polecam. A ciasto wyszło tak dobre, że zaczęliśmy od niego dzień. Zdrowe ciasto można jeść spokojnie na śniadanie 🙂 A kawa jest do niego idealnym dodatkiem.
Potrzebujesz:
- 3 duże marchewki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 & ½ szklanki mąki z ciecierzycy (zmielonej w młynku suchej ciecierzycy)
- 1 & ½ szklanki zmielonych na proszek migdałów
- ¼ szklanki oleju kokosowego (można zastąpić innym)
- ¼ szklanki miodu lub syropu z agawy
- 1 szklanka rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na udekorowanie:
- 1 opakowanie serka ricotta
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 1 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 160*C. Zmieszaj w misce startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę z ciecierzycy, zmielone migdały, olej, miód, rodzynki, proszek do pieczenia. Połącz dokładnie składniki, po czym przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym 20 cm formy do pieczenia. Piecz przez 1-1,5 godziny (zerknij po godzinie do piekarnika, czy ciasto jest już upieczone w środku).
Ostudź i wysmaruj serkiem ricotta ubitym z miodem, ekstraktem z wanilii oraz skórką z cytryny.
Smacznego, Marta
31 komentarzy
-
Prawda? Ta ricotta to takie fajne zakończenie. I kto by przypuszczał, że ricotta może tak fajnie zakończyć ciasto 🙂
Czy można zrobić te ciasto z
mąki owsianej i otrębów? 🙂
-
zawsze można spróbować. Smak będzie nieco inny, co nie znaczy, że będzie mniej smacznie 🙂 Sama chętnie eksperymentuję z mąkami i ciekawa jestem efektu.
Polecam użyć następnym razem cukru, miód ma wyższy indeks glikemiczny a podczas obróbki termicznej traci wszystkie zdrowotne właściwości. Więc w ciastach wychodzi mniej dietetycznie niż cukier.
-
dziękuję za wskazówkę Yoka 🙂
Ta wersja jest idealna!
ile w gramach to było orzechów?
-
w gramach nie potrafię powiedzieć, nie mam w domu wagi i zawsze mierzę na kubki. Ale dwa kubki całych orzechów to będzie mniej więcej 1,5 kubka zmielonych.
wygląda tak pięknie, że nie oparłabym się 😉
Tak zaczęty dzień na pewno się uda 🙂 Zazwyczaj nie lubię słodkich śniadań ale dla takiego ciasta bez zastanowienia zrobiłabym wyjątek 🙂 Jak zawsze zniewalajaće zdjęcia 🙂 Pozdrawiam
każde marchewkowe muszę wypróbować! w tym intryguje mnie brak mąki więc zrobie je na 100% 🙂 a w czwartek piekę cieciorkowe ciastka z Twego przepisu i nie mogę sie doczekac 🙂
Uwielbiam marchewkowca – taka zdrowa wersja to dla mnie ideał :)))
aaaaaaa to musiało być pyszne!:D kocham marchewkowe a w wersji zdrowszej bardzo do mnie przemawia:)
Ciasto na sniadanie? Toz to rozpusta! 😉 No dobra, niech Ci bedzie 🙂 A ze zdrowe to poprosze od razu dwa kawalki 🙂http://kalejdoskopkulinarny…
ciasto wygląda genialnie!:)
Wspaniałe! natchnęłaś mnie, już dawno nie robiłam ciasta marchewkowego, ale teraz koniecznie muszę je upiec! 🙂
chyba muszę zainwestować w młynek do kawy, żeby taką mąkę tworzyć 🙂
Doskonałe ciacho! Pycha!
uwielbiam marchewkowe ciasta, a już najbardziej te w zdrowej wersji ! ;D pyszny pomysł 😉
super zdjęcia, oczywiście wygląda świetnie 😉
Dzięki za komentarz u mnie na blogu, dzięki niemu przypomniało mi się, że przecież nie dodałam Twojego do odwiedzanych i ostatnio nie czytałam wpisów, już to nadrobiłam, bo blog jest świetny:) Zresztą to ciasto też, lubię zdrowsze wersje:)
A czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić czymś innym?
Uwielbiam ciasto marcheewkowe:)
-
można jaką chcesz 🙂 Albo kup suchą ciecierzycę i zmiel w młynku do kawy.
o wow ! świetne! a czy mogę zastąpić migdały innymi orzechami ?
-
jak najbardziej 🙂
Taka wersja mi bardzo odpowiada:)
Pyszne, zdrowe i bosko wygląda :)!
Zdjęcia piękne, ciasto też oczywiście 😉
Ciasto na śniadanie, a nawet jestem skłonna powiedzieć, że i na kolację – to dla mnie idealne rozwiązanie 😉
-
na kolacje też, właśnie wciągnęłam kolejny kawałek 😀
Idealne caisto na śniadanie.
Pyszny początek dnia!
Amber
Dodaj komentarz
Dziś wieczorem zrobiłam, i fakt, iż to ciasto jest tak zdrowe, jest baaaardzo niebezpieczny, gdyż wieczorem 3 kawałki “bo zdrowe” to zdecydowana przesada 😀 Ale ciasto REWELACJA! I ta ricotta na wierzchu-idealne połączenie 😉