Ciasto Marchewkowe w Zdrowszej...
Przepisy

Ciasto Marchewkowe w Zdrowszej Wersji

Ja, moje zamiłowanie do słodyczy i mój T. wymyśliliśmy sobie brownie z wielką dawką czekolady. Na początku ogarnęła nas euforia,

Ja, moje zamiłowanie do słodyczy i mój T. wymyśliliśmy sobie brownie z wielką dawką czekolady. Na początku ogarnęła nas euforia, lecz po chwili do głosu przebił się zdrowy rozsądek. Efekt był by taki, że brownie wraz z całą czekoladą przedzielone zostałoby na pół i pochłonięte przez nas tego samego wieczoru, bez szansy na pozostawienie kawałka na dzień następny. Czyli zdecydowanie za dużo słodyczy na raz. Zaczęliśmy dumać, jakie ciasto będzie zdrowsze i lżejsze w kalorie. Wymyśliliśmy ciasto marchewkowe, po czym doszliśmy do wniosku, że pójdziemy na całość i nie użyjemy mąki pszennej. Zastąpiliśmy ją zmielonymi migdałami i mąką z ciecierzycy. Nie dodaliśmy cukru, ale odrobinę miodu, zamiast masła – olej kokosowy. Wierzch wysmarowaliśmy ubitą ricottą.

Inspirację znalazłam na blogu The healthy chef, który bardzo polecam. A ciasto wyszło tak dobre, że zaczęliśmy od niego dzień. Zdrowe ciasto można jeść spokojnie na śniadanie 🙂 A kawa jest do niego idealnym dodatkiem.

Potrzebujesz:

  • 3 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 & ½ szklanki mąki z ciecierzycy (zmielonej w młynku suchej ciecierzycy)
  • 1 & ½ szklanki zmielonych na proszek migdałów
  • ¼ szklanki oleju kokosowego (można zastąpić innym)
  • ¼ szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na udekorowanie:

  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny

Rozgrzej piekarnik do 160*C. Zmieszaj w misce startą na dużych oczkach marchewkę, jajka, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, mąkę z ciecierzycy, zmielone migdały, olej, miód, rodzynki, proszek do pieczenia. Połącz dokładnie składniki, po czym przełóż do wysmarowanej olejem kokosowym 20 cm formy do pieczenia. Piecz przez 1-1,5 godziny (zerknij po godzinie do piekarnika, czy ciasto jest już upieczone w środku). 

Ostudź  i wysmaruj serkiem ricotta ubitym z miodem, ekstraktem z wanilii oraz skórką z cytryny.

Smacznego, Marta

31 komentarzy
  • Dziś wieczorem zrobiłam, i fakt, iż to ciasto jest tak zdrowe, jest baaaardzo niebezpieczny, gdyż wieczorem 3 kawałki “bo zdrowe” to zdecydowana przesada 😀 Ale ciasto REWELACJA! I ta ricotta na wierzchu-idealne połączenie 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Prawda? Ta ricotta to takie fajne zakończenie. I kto by przypuszczał, że ricotta może tak fajnie zakończyć ciasto 🙂

  • Czy można zrobić te ciasto z
    mąki owsianej i otrębów? 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      zawsze można spróbować. Smak będzie nieco inny, co nie znaczy, że będzie mniej smacznie 🙂 Sama chętnie eksperymentuję z mąkami i ciekawa jestem efektu.

  • Polecam użyć następnym razem cukru, miód ma wyższy indeks glikemiczny a podczas obróbki termicznej traci wszystkie zdrowotne właściwości. Więc w ciastach wychodzi mniej dietetycznie niż cukier.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję za wskazówkę Yoka 🙂

  • www.domowe-wypieki.com Odpowiedz

    Ta wersja jest idealna!

  • ile w gramach to było orzechów?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      w gramach nie potrafię powiedzieć, nie mam w domu wagi i zawsze mierzę na kubki. Ale dwa kubki całych orzechów to będzie mniej więcej 1,5 kubka zmielonych.

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    wygląda tak pięknie, że nie oparłabym się 😉

  • Tak zaczęty dzień na pewno się uda 🙂 Zazwyczaj nie lubię słodkich śniadań ale dla takiego ciasta bez zastanowienia zrobiłabym wyjątek 🙂 Jak zawsze zniewalajaće zdjęcia 🙂 Pozdrawiam

  • każde marchewkowe muszę wypróbować! w tym intryguje mnie brak mąki więc zrobie je na 100% 🙂 a w czwartek piekę cieciorkowe ciastka z Twego przepisu i nie mogę sie doczekac 🙂

  • Uwielbiam marchewkowca – taka zdrowa wersja to dla mnie ideał :)))

  • aaaaaaa to musiało być pyszne!:D kocham marchewkowe a w wersji zdrowszej bardzo do mnie przemawia:)

  • Ciasto na sniadanie? Toz to rozpusta! 😉 No dobra, niech Ci bedzie 🙂 A ze zdrowe to poprosze od razu dwa kawalki 🙂http://kalejdoskopkulinarny

  • ciasto wygląda genialnie!:)

  • Wspaniałe! natchnęłaś mnie, już dawno nie robiłam ciasta marchewkowego, ale teraz koniecznie muszę je upiec! 🙂

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    chyba muszę zainwestować w młynek do kawy, żeby taką mąkę tworzyć 🙂

  • Doskonałe ciacho! Pycha!

  • uwielbiam marchewkowe ciasta, a już najbardziej te w zdrowej wersji ! ;D pyszny pomysł 😉
    super zdjęcia, oczywiście wygląda świetnie 😉

  • Dzięki za komentarz u mnie na blogu, dzięki niemu przypomniało mi się, że przecież nie dodałam Twojego do odwiedzanych i ostatnio nie czytałam wpisów, już to nadrobiłam, bo blog jest świetny:) Zresztą to ciasto też, lubię zdrowsze wersje:)

  • A czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić czymś innym?
    Uwielbiam ciasto marcheewkowe:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      można jaką chcesz 🙂 Albo kup suchą ciecierzycę i zmiel w młynku do kawy.

  • o wow ! świetne! a czy mogę zastąpić migdały innymi orzechami ?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      jak najbardziej 🙂

  • Taka wersja mi bardzo odpowiada:)

  • Pyszne, zdrowe i bosko wygląda :)!

  • Zdjęcia piękne, ciasto też oczywiście 😉

  • Ciasto na śniadanie, a nawet jestem skłonna powiedzieć, że i na kolację – to dla mnie idealne rozwiązanie 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      na kolacje też, właśnie wciągnęłam kolejny kawałek 😀

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Idealne caisto na śniadanie.
    Pyszny początek dnia!
    Amber

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie