Cynamonowy Przekładaniec
Przepisy

Cynamonowy Przekładaniec

Kiedy T. zapytał co tak ładnie pachnie, odpowiedziałam, że to chyba sąsiedzi coś pieką. Nie wyglądała na zawiedzionego, powiedział jedynie,

Kiedy T. zapytał co tak ładnie pachnie, odpowiedziałam, że to chyba sąsiedzi coś pieką. Nie wyglądała na zawiedzionego, powiedział jedynie, że jest ciekawy co robią. Zapach pochodził z naszego piekarnika i wiedziałam, że to, co było w środku, wywoła falę radości. Jest coś magicznego w cynamonie, jego zapach, smak, to, że świetnie współgra z wieloma daniami, a zwłaszcza z pieczonymi dobrami.

A my nadal próbujemy zorganizować mieszkanie po dwu miesięcznej nieobecności, nie jesteśmy najszybsi, ale wizja rozpakowywania pudeł z piwnicy tylko utwierdza mnie w minimalistycznym podejściu do życia. Czytaj – nadal chodzę w ubraniach z wyjazdu. Jednak coś idzie do przodu, stawiając na nie przemęczanie się, nie spodziewałam się, że moje rozpakowywanie skupi się na malowaniu połowy mebli z mieszkania. W związku z powyższym moja kuchnia zastawiona jest schnącymi meblami i zamknięta przed Ryszardem. Nadal muszę być czujna, bo posiadanie wszechstronnego kota ma swoje konsekwencje – Ryszard potrafi otwierać drzwi.

Wracając do przepisu, nie miałam pojęcia jak to nazwać, więc postawiłam na cynamonowy przekładaniec. Nie jest zbyt duży, idealny dla dwóch osób. Będzie z niego dobre śniadanie z dodatkiem twarożku, serka śmietankowego lub dżemu. Na upartego można z tego zrobić i deser. Jeśli ktoś myśli, że przygotowanie może być skomplikowane – myli się, jest banalne. Możecie prześledzić zdjęciowy tutorial umieszczony na blogu Totally love it, z którego pochodzi.

Potrzebujesz:

Na ciasto

  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 żółtko

Na wypełnienie:

  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

W szklance lub małej miseczce zmieszaj mleko, drożdże oraz cukier i odstaw na kilka minut. Drożdże powinny zacząć się pienić. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wymieszaj drewnianą łyżką, po czym ugnieć dłonią. Uformuj kulę, ułóż ją w misce wysmarowanej oliwą, po czym przykryj i odstaw do ciepłego miejsca na około godzinę (możesz rozgrzać piekarnik do 30*C, wyłączyć go, po czym wsadzić do środka przykrytą miskę z ciastem). W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Rozgrzej piekarnik do 200*C.

Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem, po czym zwiń ciasto (jak na zdjęciu poniżej). Ostrym nożem przekrój ciasto wzdłuż i zacznij przekładać jedną część nad drugą, przecięciem do góry. Uformuj okrąg i zlep końcówki.

Przełóż ciasto na blachę do pieczenia przykrytą papierem, posmaruj wierzch pozostałym masłem i piecz przez 30-35 minut. Po 10 minutach można przykręcić piekarnik do 170*C, jeśli ciasto za szybko będzie brązowieć.

Smacznego, Marta

44 komentarzy
  • ja mam pytanie ile g ma jedna saszetka drożdży? bo można kupić po 40g, po 30g a tutaj ile jest potrzebne? 🙂

  • Zazwyczaj ciasto drożdżowe nie chce mi wyjść, ale za tym razem wyszło i takie jakie 🙂 Przekładaniec wyszedł bardzo dobry 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      super, bardzo się cieszę 🙂

  • Twój blog jest genialny:)) A zdjęcia takie apetyczne:)). Zostaję tu na dłużej:)) uwielbiam cynamon. Pozdrowienia z Kuchni Marlenity:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      miło mi Marlena 🙂 I zapraszam!

  • Oj taki wieniec chodzi za mna od dłuższego czasu. Chyba w końcu przyszła pora aby go zrobić. Już czuję zapach cynamonu:-) świetne fotki. Miłego wieczoru!

  • uwielbiam takie cynamonowe specjały!
    wygląda świetnie!

  • pysznie 🙂 cynamonowa drożdżówka i jeszcze tak pięknie zawinięta 😀

  • na video tutorialu i u Ciebie jakoś tak banalnie wyglądało to ‘skręcanie’ warkocza się się porwałam na pieczenie dziś i przyznam że po pierwszych nieudanych próbach zaplatania zrezygnowałam i po prostu pokroiłam na kawałki i wyszły takie bułeczki, pyszne zresztą. zapach nieziemski ach już połowę na ciepło zjadłam 🙂 polecam wszystkim, wychodzi smakowicie nawet bez warkocza! 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      a to fajny pomysł, też spróbuję bułeczki 🙂

  • Mmmm pyszności. Namówiłaś mnie.. i napewno sama upichcę taki w domu wieczorkiem.:) Cudownie wyglada:)
    Pozdrawiam

  • http://inlovewithbreakfast Odpowiedz

    jejku, cudowny!jak tu u Ciebie pięknie :)))!

  • Wygląda cudownie :>

  • Pyszne śniadanie! I jak cudnie pachnące. 🙂

  • Ojjj uwielbiam. Aż mi ślinka cieknie na ten apetyczny widok 🙂

  • Ale ładnie Ci to wyszło, kurczę zjadłabym takiego właśnie teraz, mam chętkę na takie ciacho…

  • swiatjagodowy.blogspot.cm Odpowiedz

    wyglada obłednie….:)

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    marzę o czymś takim!

  • cynamonowy wieniec uwielbiam! czuję zapach bijący ze zdjęć i marzę by biec po składniki i piec! cudnie piszesz, cynamon uwielbiam, klimat Twoich postów też 🙂 miłej środy! Wiewióra

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Wiewióra i również wspaniałej środy 🙂

  • Zrobię na pewno! Tylko mam pytanie odnośnie mąki- mogę dać 2 szklanki orkiszowej czy lepiej pół na pół z pszenną?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ddajka, ja piekłam z pszennej, ale miź powinien sie dobrze spisać.

      • http://smaczniezdrowokoloro… a tak wygląda on u mnie:)
        zrobiłam na spróbowanie i wyszło, że mam do zrobienia przynajmniej takie trzy!:)

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          super! ale fajnie, że dobrze wyszedł, to witaj w kręgu uzależnionych 🙂

  • wygląda fantastycznie <3

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Emcia

  • www.relishmeals.blogspot.com Odpowiedz

    Piękne wygląda. Smak? Już sobie wyobrażam. Samo wyobrażenie zapachu też mi wystarcza, by stwierdzić, że musi być cudny 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja dzisiaj piekę jeszcze raz i znów w domu pięknie pachnie 🙂

  • podoba mi się ten przekładaniec , tym bardziej ,ze nie jest trudny , i proste składniki 😉 do tego cynamonowy <3

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Zdecydowanie prosty i szybki, no prócz czekania aż ciasto wyrośnie.

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Dla mnie cynamon pachnie Orientem…
    Ma w sobie jakąś tajemnicę niezbadaną.
    Twój przekładaniec jest zapowiedzią uroczego śniadania we dwoje.
    Chcę taki!
    Amber

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      I we dwoje można go rwać rękoma, nie trzeba kroić 😉

  • Idealny! Ja też się wpraszam na śniadanie:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      🙂

  • Prześledziłam tutoriał i jedno muszę powiedzieć, Twój wypiek wygląda o niebo bardziej zachęcająco i apetycznie:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ślicznie dziękuję 🙂

  • Oj wprosiłabym się na kawałek, przepysznie wygląda i już czuję ten cudowny aromat ! Pozdrawiam 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Samantha, przepis bardzo prosty, polecam 🙂 Pozdrawiam!

  • jutro po 6 rano mam zamiar upiec, jeszcze zanim wyjdę do pracy 🙂 pytanie tylko mam, bo jak przelicz droższe sypane na sypkie? 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Nie wiem czy nie za późno odpowiadam, ale zdaje się, że to będzie 25g świeżych drożdży.

  • Olcik z Waniliowej Chmurki Odpowiedz

    absolutnie uwielbiam!
    miłego popołudnia :>

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Tobie również Olcik.

  • Z tego co wiem nazywa się Kringel i pochodzi z Estonii. Wygląda przepięknie, ja jeszcze go nie piekłam, ale to tylko kwestia czasu 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję za podpowiedź 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie