Odpowiedz
Nie uwierzysz jak łatwo przyrządzić można domowy dżem cytrynowy. Wsadzony do lodówki umożliwia codzienne poranne podjadanie ze świerzym sconsem czy
Nie uwierzysz jak łatwo przyrządzić można domowy dżem cytrynowy. Wsadzony do lodówki umożliwia codzienne poranne podjadanie ze świerzym sconsem czy kawałkiem chleba. Próbowałam go jakiś czas temu w kawiarni i wyjątkowy smak zainspirował mnie do poszperania w internecie w celu odnalezienia idealnego przepisu, cóż, myślę, że go znalazłam.
Będziesz potrzebować (na mały słoik):
- 2 jajka
- ¼ kubka świerzo wyciśnięteku soku z cytryny
- 1/3 kubka cukru
- 60g masła, pociętego w małe kostki
Zmieszaj jajka, sok oraz cukier w garnku o podwójnym dnie i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj masło, mieszając aż wszytko ładnie się połączy. Dżem zgęstnieje jeszcze bardziej wraz z ostudzeniem.
Smacznego, Marta
4 komentarze
-
1,5 tygodnia w lodówce spokojnie.
tak, nie do końca wiedziałam jak go nazwać. Może pasta z cytryny? Na pewno jest wyśmienity!
Czy to ten słynny Lemon Curd? Bo dżemem bym tego nie nazwała 😉 ze względu na masło 😉 Chyba w końcu spróbuję go zrobić 🙂 z czystej ciekawości jak smakuje
Dodaj komentarz
Jak długo ta pasta zostaje świeża?