Cytrynowa Pasta – Lemon ...
Przepisy

Cytrynowa Pasta – Lemon Curd

Nie uwierzysz jak łatwo przyrządzić można domowy dżem cytrynowy. Wsadzony do lodówki umożliwia codzienne poranne podjadanie ze świerzym sconsem czy

Nie uwierzysz jak łatwo przyrządzić można domowy dżem cytrynowy. Wsadzony do lodówki umożliwia codzienne poranne podjadanie ze świerzym sconsem czy kawałkiem chleba. Próbowałam go jakiś czas temu w kawiarni i wyjątkowy smak zainspirował mnie do poszperania w internecie w celu odnalezienia idealnego przepisu, cóż, myślę, że go znalazłam.

Będziesz potrzebować (na mały słoik):

  • 2 jajka
  • ¼ kubka świerzo wyciśnięteku soku z cytryny
  • 1/3 kubka cukru
  • 60g masła, pociętego w małe kostki

Zmieszaj jajka, sok oraz cukier w garnku o podwójnym dnie i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj masło, mieszając aż wszytko ładnie się połączy. Dżem zgęstnieje jeszcze bardziej wraz z ostudzeniem.

Smacznego, Marta

4 komentarze
  • Jak długo ta pasta zostaje świeża?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      1,5 tygodnia w lodówce spokojnie.

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    tak, nie do końca wiedziałam jak go nazwać. Może pasta z cytryny? Na pewno jest wyśmienity!

  • Czy to ten słynny Lemon Curd? Bo dżemem bym tego nie nazwała 😉 ze względu na masło 😉 Chyba w końcu spróbuję go zrobić 🙂 z czystej ciekawości jak smakuje

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie