Czekoladowa Granola
Przepisy

Czekoladowa Granola

W ciągu tygodnia Tomasz wstaje dosyć wcześnie i tuż po prysznicu chwyta za miskę granoli z jogurtem i owocami. To

W ciągu tygodnia Tomasz wstaje dosyć wcześnie i tuż po prysznicu chwyta za miskę granoli z jogurtem i owocami. To jest jego pierwsze śniadanie, zaś wszystko, co zrobię ja, traktuje jako drugie. Jako kochająca żona (tak, to ja) i miłośniczka czekolady, zrobiłam mu czekoladową granolę. Zazwyczaj robię jedną z tego przepisu i wrzucam coś nowego, ale wersja czekoladowa jest czymś, co chcecie mieć w kuchni na mokre zimowe poranki. Czekolada uszczęśliwia, więc czemu nie być szczęśliwym już od wczesnych godzin porannych 🙂 Przepis znalazłam na ślicznym blogu Yummy mummy kitchen.

Potrzebujesz:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklankę wiórek kokosowych
  • 1 szklankę orzechów włoskich i pekanów, pociętych w drobne kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki syropu z agawy lub miodu
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki poszatkowanej drobno gorzkiej czekolady

Rozgrzej piekarnik do 160*C. W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy i sól. W drugiej misce zmieszaj kakao, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy (lub miód) i brązowy cukier. Przelej mieszankę kakaową do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszaj, żeby płatki były równo pokryte. 

Rozłóż płatki równo na tacy do pieczenia pokrytej papierem i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wymieszaj płatki i piecz przez kolejnych 10 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy gotowe, wyjmij tacę z piekarnika i poprósz kawałkami czekolady. Rozpuści się ona, bo granola jest gorąca. Możesz wszystko przemieszać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy granola ostygnie, wsyp ją do słoika lub innego pojemnika i rozkoszuj się nią co rano 🙂

Smacznego, Marta

17 komentarzy
  • Jedyna granola ktora akceptuja moje dzieci! Robie po raz kolejny!

  • Przepis beznadziejny… za duża temperatura! Granola przypalona

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Mi sie nie przypaliła, jak też widać na załączonym obrazku, więc przepis nie beznadziejny.

  • Piękne zdjęcia! Cudne!

  • dla fanów czekolady i wszystkiego, co czekoladowe – czytaj: idealna dla mnie na szybkie poranki i trudne dnie 🙂 przepyszna 🙂

  • zrobiłam 🙂 dobra choć dla mnie ciut za mało słodka no i ciupkę gorzka bo mi trochę się przypaliła 🙂 ale z jogurtem bananowym pożeram już nie tylko wzrokiem 🙂

  • Granola to świetna sprawa 🙂 wiesz co sobie wsypiesz, i wsypiesz tego tyle ile chcesz. Nie musisz potem szukać tej jednej kuleczki żurawiny czy czegoś… 🙂 Smacznego 🙂

  • mam nadzieję, że współlokatorki się skuszą bo zamierzam zrobić 😉

  • ależ ona wygląda!!! muszę ją zrobić bo na razie wzorkiem pożeram tylko 🙁

  • ta granola jest świetna! raj dla czekolado-maniaków i nie tylko 🙂 idealna do mleka czy jogurtu, na szybkie i zdrowe śniadanie 🙂

  • Muszę taką zrobić 🙂 Superowa!

  • mmm ale cudo!

  • yum! ale on ma z Toba dobrze;) zdjecia zachwycajace jak zwykle!

  • Świetny przepis! Można można czymś zastąpić olej kokosowy?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      można zastąpić roztopionym masłem lub oliwą z oliwek 🙂

  • o jezu. czekoladowej jeszcze nie robiłam. już wiem, że jak tylko skończę kokosową, którą jeszcze mamy (robię zawsze z 400g p.owsianych + dodatki, więc mamy to na 2-3 tygodnie), na pewno zrobię czekoladową.

  • Doskonałe, smacznie zaczęty dzień 🙂 Pozdrawiam

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie