Czekoladowy Clafoutis z Czere...
Przepisy

Czekoladowy Clafoutis z Czereśniami

Wypiłam dzisiaj około 2 litrów tajskiej mrożonej herbaty. Mam na nią smaczny przepis, jednak za nic nie mogłam zrobić takiego

Wypiłam dzisiaj około 2 litrów tajskiej mrożonej herbaty. Mam na nią smaczny przepis, jednak za nic nie mogłam zrobić takiego zdjęcia, jakie chciałam. 2 litry na jeden dzień to całkiem sporo, także spróbuję ponownie jutro, może będę miała więcej szczęścia. 

Miałam dzisiaj całkiem ekscytujący dzień. Spotkałam się na kawę z Jessica z magazynu Best wishes from Berlin i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, moja historia związana z Berlinem pojawi się tam jutro. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się o mnie czegoś więcej, będzie to dobre miejsce do zajrzenia 🙂 Najcięższą częścią było zrobienie mi zdjęcia. Sama uwielbiam fotografować ludzi, jednak kiedy przychodzi do fotografowania mnie, nie mogę się pozbyć z twarzy specyficznego i niestety nie do końca naturalnego uśmiechu. Zresztą będziecie mięli szansę ocenić to sami. 

W ramach relaksu przed spotkaniem przygotowałam śniadanie na słodko, do czego zainspirowały mnie piękne zdjęcia Katie z bloga  What Katie Ate blog. Jsłi chcecie rozproszyć natłok myśli w głowie, dzisiejszy przepis zdecydowanie pomaga.

Potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki ciemnego kakao
  • ½ szklanki cukru
  • 1 & ¼szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • czereśnie

Rozgrzej piekarnik do 180*C. Wrzuć do miski wszystkie składniki prócz czereśni i dobrze zmieszaj. Formę do pieczenia lub żeliwną patelnię wysmaruj masłem, wrzuć na dno czereśnie bez pestek i delikatnie zalej mieszanką. Piecz przez około 1 godzinę. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego, Marta

21 komentarzy
  • Wersja czekoladowa musiała smakować fenomenalnie 🙂

  • Ale pięknie wygląda! Zjadłabym! 🙂

  • Genialne zdjęcia!
    E.

  • zrobiłam właśnie, z braku czereśni – brzoskwinie, ciekawy smak, trochę nadgryzłam, ale może poczekam aż ostygnie 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      haha, troche nadgryzłaś? 😉 I jak z brzoskwiniami?

  • Super pomysł na czekoladowe clafoutis :)! I mimo Twoich uprzedzeń śliczny uśmiech :)! Pozdrawiam!

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    zawsze chciałam spróbować clafoutis! może mnie zainspirujesz, tylko musze kupić czereśnie :)PS. Mam identyczny przesiewak do mąki 😉

  • Pyszny widok! Marzenie!

  • takie sniadnie to ja poproszę 🙂 nie robiłam nigdy clafoutis, szkoda, ze czeresnie juz się skończyły 🙁

  • Z chęcią i Ja się wproszę na tak cudne śniadanko.Połączenie doskonałe

  • Ach, skąd ja znam ten ból przyjmowania “zdjęciowej” miny.. 😀
    Za to zdjęcia tego cuda – tylko patrzeć i marzyć o takim śniadanku jutro!

  • na śniadanie idealna dawka czekolady i owoców 😀

  • moj-kawalek.blogspot.com Odpowiedz

    Cudo!

  • I myślisz, że będzie dobre na kaca? Rany, co za fatalny poranek. Wczoraj było 30 stopni, teraz za oknem 17! I żadnego dzielnego człowieka, który zrobi dla mnie dobre śniadanie 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Biedaku! Na kaca jak najbardziej, słodkie sycące śniadanie. Nie wyjmuj pestek z czereśni, będziesz wypluwać (czytaj mniej roboty), a ciasto to 1 minuta. Godzina pieczenia – czas idealny na szybką drzemkę regeneracyjną.

  • To jest po prostu, po prostu cudowne 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂 i jest też super smaczne, staje się powodem, dla którego fajnie dłużej posiedzieć przy stole.

  • pycha!! nie dość że z czereśniami to jeszcze czekoladowe *-*

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Czekoladowe clafoutis też mi chodziło po głowie. A jak chodziło, to pewnie niedługo się urzeczywistni, bo to tutaj kusi, oj kusi 🙂

  • Clafoutis jest cudny! Przyzwyczaiłam się do wersji białej – chętnie wypróbuję ciemną. Na BWFB na pewno zajrzę 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie