Czerwona Quinoa z Rodzynkami i...
Przepisy

Czerwona Quinoa z Rodzynkami i Pikanami

Wesołych Świąt! Mam nadzieję, że spędzacie miły czas z bliskimi wam ludźmi, objadacie się smakołykami i relaksujecie się. A po

Wesołych Świąt! Mam nadzieję, że spędzacie miły czas z bliskimi wam ludźmi, objadacie się smakołykami i relaksujecie się. A po świętach, jeśli będziecie mieli ochotę na lekkie i zdrowe śniadanie, polecam czerwoną komosę z rodzynkami i pekanami. 

Będziesz potrzebować (na 2):

  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki czerwonej quinoa (komosy)
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki posiekanych pekanów
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • serek ricotta oraz truskawki (opcjonalnie)

Do niewielkiego rondelka wlej wodę oraz wsyp quinoa, doprowadź do zagotowania, po czym zmniejsz ogień na mały. Po około 15 minutach gotowania woda powinna wyparować. Odłóż quinoe na bok na kilka minut, po czym dodaj rodzynki, orzechy, cynamon oraz syrop (zalałam rodzynki gorącą wodą, by były delikatniejsze). Wymieszaj składniki i gotowe. Możesz podać z truskawkami oraz serem ricotta, ale zapewniam, że jest pyszne i bez nich. 

Smacznego, Marta

24 komentarzy
  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    nigdy nie jadłam komosy… jestem ciekawa smaku 🙂

  • A ja za pioruna nie moge nigdzie tej komosy kupic! Chyba w sieci zamowie.

  • Mam podobny przepis na takie śniadanie, tylko z dodatkiem borówek. 🙂
    W sobotę poczynię, coś czuję że będzie mi smakować i to bardzo.

  • Koniecznie muszę się z tą komosą zaprzyjaźnić, bo jeszcze nie próbowałam, a tak cudownie i apetycznie u Ciebie wygląda 🙂

  • również nigdy nie jadłam komosy, jestem ciekawa smaku:)
    Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

  • Komosy nie jadłam, ale wygląda smacznie 🙂 Przesyłam poświąteczne życzenia!

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    jesteś kapitalna. 🙂

  • Pychotka! Najlepsze życzenia!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję i oczywiście wzajemnie

  • po dzisiejszym objedzeniu marzy misie takie śniadanie na jutro 🙂 mokrego dyngusa i wesołego zgrywusa życzy Wiewióra

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Marianna oglądam zdjęcia na polskich blogach kulinarnych i aż mnie skręca, że ja to przegapiam. Polska świąteczna kuchnia jest niezastąpiona.

  • kasiaweganka.blogspot.com Odpowiedz

    jeszcze nie jadłam komosy na słodko, chyba wypróbuje przy okazji jutrzejszego śniadania 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      W obu wersjach jest pyszna. Ale, że lubię słodkie, polecam na słodko 🙂

  • Radosnych świat!:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję i wzajemnie!

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Taki talerz pyszności mogłabym zjeść i na jutrzejsze świąteczne śniadanie!
    Niestety,komosa mi już wyszła…
    Radosnej Wielkanocy!
    Amber

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Wzajemnie! Smacznego jajka 🙂

  • no alez ja kocham twoje pomysły! to musiało smakować nieziemsko <3wesołych 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję 🙂 smakowało wybornie, zwłaszcza, że lubię śniadania z rodzynkami.

  • pychotka *-* z pekanami ,mniam !
    chętnie bym zjadła :)pozdrawiam i wesołych świąt !

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Wesołych 🙂

  • Takie śniadanie zjadłabym niezależnie od tego, czy byłby to poranek przed, czy poświąteczny 🙂 Wygląda bardzo apetycznie.Pozdrawiam,
    whinesshttp://www.relishmeals.blogspot.com

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ślicznie dziękuję za miłe słowa, wesołych!

  • Wygląda bardzo smacznie 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie