Miniony weekend był pełen pracy i ekscytacji. Mieliśmy tu niesamowitą pogodę, iście letnią (czego nie można powiedzieć o tegorocznym lecie),
Miniony weekend był pełen pracy i ekscytacji. Mieliśmy tu niesamowitą pogodę, iście letnią (czego nie można powiedzieć o tegorocznym lecie), ale nie mogłam niestety z niej skorzystać. Wraz z poniedziałkiem pogoda się skończyła, więc postanowiłam poprawić sobie humor iście letnim omletem. I pomogło!
Będziesz potrzebować (na 1 porcję):
- 3 jajka, oddziel białka od żółtek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- 20g masła
- dżem malinowy
- maliny
- jeżyny
- chuda śmietana lub jogurt do podania
Ubij białka, aż ładnie się zetną. W oddzielnej misce ubij żółtka, ekstrakt z wanilli oraz ½ łyżki cukru. Powoli zacznij dodawać do mieszanki ubite białko, delikatnie mieszając.
Na małej patelni (20 cm) rozpuść masło na średnim ogniu. Wlej jajową mieszankę i smaż jedną stronę przez około 3-4 minuty, aż ładnie się zarumieni, po czym przełóż na drugą stronę na około 1 minutę.
Przełóż omlet na talerz, posmaruj dżemem, wrzuć trochę malin i jeżyn, po czym złóż w pół i posyp cukrem pudrem.
Smacznego, Marta