Delikatny Omlet z Dżemem, Mal...
Przepisy

Delikatny Omlet z Dżemem, Malinami i Jeżynami

Miniony weekend był pełen pracy i ekscytacji. Mieliśmy tu niesamowitą pogodę, iście letnią (czego nie można powiedzieć o tegorocznym lecie),

Miniony weekend był pełen pracy i ekscytacji. Mieliśmy tu niesamowitą pogodę, iście letnią (czego nie można powiedzieć o tegorocznym lecie), ale nie mogłam niestety z niej skorzystać. Wraz z poniedziałkiem pogoda się skończyła, więc postanowiłam poprawić sobie humor iście letnim omletem. I pomogło!

Będziesz potrzebować (na 1 porcję):

  • 3 jajka, oddziel białka od żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 20g masła
  • dżem malinowy
  • maliny
  • jeżyny
  • chuda śmietana lub jogurt do podania

Ubij białka, aż ładnie się zetną. W oddzielnej misce ubij żółtka, ekstrakt z wanilli oraz ½ łyżki cukru. Powoli zacznij dodawać do mieszanki ubite białko, delikatnie mieszając.

Na małej patelni (20 cm) rozpuść masło na średnim ogniu. Wlej jajową mieszankę i smaż jedną stronę przez około 3-4 minuty, aż ładnie się zarumieni, po czym przełóż na drugą stronę na około 1 minutę.

Przełóż omlet na talerz, posmaruj dżemem, wrzuć trochę malin i jeżyn, po czym złóż w pół i posyp cukrem pudrem.

Smacznego, Marta

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie