Domowe Pesto
Przepisy

Domowe Pesto

Zawartość  mojej kuchni pochowana jest po kartonach, zaklejona, skrzętnie opisana i nie zamierzam jej wypakowywać, chyba, że już w Berlinie

Zawartość  mojej kuchni pochowana jest po kartonach, zaklejona, skrzętnie opisana i nie zamierzam jej wypakowywać, chyba, że już w Berlinie (trzy dni zajęło mi chowanie mieszkania do pudełek). Na wierzchu został jedynie blender, talerz i nóż, a jeść trzeba. Szybko przypomniałam sobie o przepisie na pesto Agaty, który nie wymaga zbyt wielu naczyń i sprzętów. Ania, która pomagała nam zrobić segregację ubrań, głownie je wyśmiewając (nie miałam wcześniej serca wyrzucić kurtki zakupionej w Chinach, czy bluzki z Boliwii) zaakceptowała pomysł i przystąpiłyśmy do pracy. Ok, może to za dużo powiedziane. Jedna stała przed blenderem, a druga patrzyła. Pesto wyszło wyśmienite, zresztą Agata cudnie je zarekomendowała na swoim blogu i nie dało się przepisu nie wykorzystać. Swoją droga uwielbiam czytać wstępy do przepisów na blogach, bo pozwalają zorientować się nie tylko w tym, czy przepis faktycznie warto wykorzystać, ale i dają obraz jego twórcy. A najcudowniejsze są przepisy, do których włoży się serce.

Nasze pesto pełne było uczuć. Tych pozytywnych, bo świetnie spędzali nam się z Ania wspólnie czas, ale i mniej radosnych, bo za chwile wyprowadzania się gdzieś, gdzie nie tak łatwo będzie wpaść na śniadanie. Prezentujemy ostatnie śniadanie z Amsterdamu, z mieszkania, gdzie blog powstał i był tworzony. Mam nadzieje, ze w Berlinie będzie równie smacznie 🙂

Będziesz potrzebować:

  • ¾ świeżej bazylii z doniczki
  • 1/3 kubka oliwy
  • 3 łyżeczki parmezanu
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • trzy ząbki czosnku
  • kilka orzechów

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj, aż osiągniesz dobrze zmielone pesto.

Nasze pesto podałyśmy na chlebie podsmażonym na maśle, na który (jeszcze ciepły) ułożyłyśmy mozzarellę i wędlinę. Zaś do popicia, również za pomocą blendera, przygotowałyśmy shaka z mango, z odrobiną mleka oraz jogurtu.

Smacznego, Marta

Źródło: Agata ma nosa

38 komentarzy
  • Domowe pesto, pyszności 😉 te sklepowe nie sięgają mu do pięt a dodatkowo jest tyle możliwych wariacji na jego temat. Ślicznie się prezentuje na tych kanapkach 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Beata i oczywiście zgadzam się, że domowe wyroby biją te sklepowe w przedbiegach 🙂

  • siksowna.blogspot.com Odpowiedz

    Całe szczęście, że moja przeprowadzka była już na prawie gotowe, 5 minut dalej 😉
    A kanapeczki wyglądają świetnie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Szczesciaro! U mnie kartony ustawione u znajomych pod sciana, czekaja na rozpakowanie za jakies 3 miesiace. Narazie faza przejsciowa, ale bardzo ekscytujaca 🙂 pozdrawiam serdecznie!

  • W czasie przeprowadzki trzeba jakoś sobie radzić, ja swoja mam już za sobą i tego typu przepisy świetnie się w takich momentach sprawdzają 🙂 Zdjęcie kanapki cudne!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Oj trzeba trzeba. Jednak dzieki przyjaciolom jest latwiej, mozna liczyc na pomocna dlon lub usta do jedzenia 😉

  • wygląda bardzo smakowicie.. 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziekujemy Marta, staralysmy sie 🙂

  • język mi uciekł do pupy!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Hahaha, hey Agata!

  • Podziwiam, że dałaś radę spakować się w 3 dni. U mnie trwało ponad miesiąc. Same książki to kilka dni, o kuchni nie wspomnę.
    A pesto to jest to.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Kabamaiga musialam, mialam tylko 3 dni, ale siedzialam od poranka do nocy i zaangazowalam pomocne rece.

  • Bardzo apetyczne zdjęcie kanapeczki. Parę składników i pyszne danie wyczarowane

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Takie przepisy lubie wlasnie najbardziej, kto by sie spodziewal, ze pesto tak latwo zrobic. Do tej pory zawsze kupowalam…

  • pesto to pyszna rzecz jest.
    a mango,mango ,mango zawsze!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja tez sie ciesze, ze mango jest juz w sklepach. Nic, tylko jesc!

  • chrupiące pieczywko+ mozzarella pycha!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Oj tak, a jeszcze z domowym pesto – bajka!

  • lovelivesinthekitchen Odpowiedz

    swietny blog! gratulacje 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziekujemy 🙂

  • Ależ tu sympatycznie i… smacznie. Mam nadzieje zagościć na dłużej 🙂
    I spodobało mi się pesto pełne uczuć. Pozdrawiam

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziekujemy i zapraszamy!!!

  • Pakujesz życie do kartonów…
    Kartony pojadą po nowe historie do Berlina.
    Będzie dobrze.
    A pesto jest piękne.Co za zieleń!
    I pyszne,bo często takie robię.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Musi byc! Jestem tu kilka dni i juz kocham to miasto 🙂 moze byc tylko wspaniale. Dziekuje za mily komentarz

  • Sniadanie bylo wysmienite!! Zwlaszcza, ze tak jak droga Marto wspomnialas – doprawione bylo mieszanką uczuć!Ps. Pesto sie robiło blyskawicznie a smakowalo o niebo lepiej od tych kupowanych w sklepach!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      A to wszystko dlatego, ze Anna byla taka pomocna i zorganizowana. Love!!

  • Piękny ma kolor 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Faktycznie kolor wyszedł fajny, to prawdopodobnie dzięki świeżutkiej bazylii. Ach pysznie wyszło 🙂

  • Pesto wspaniała rzecz. Jak na spartańskie warunki – śniadanie idealne

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękujemy 🙂 blender już spakowany, pewnie rozpakuję go na tygodniach, a z chęcią znów zrobiła bym to pesto.

  • O, u Ciebie tez pesto, i to w jakim pieknym wiosennym kolorze. Moje bylo bardziej mroczne, bo z suszonych pomidorow. Tak jak Ty podalam na grzankach z mozarella.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Właśnie zerknęłam na Twój przepis, pięknie Ci się mozzarella roztopiła na tostach, następnym razem też tak zrobię.

  • wiadomo – domowe najlepsze!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      no ba! I jeszcze można kontrolować dodatki i regulować smak.

  • Wygląda przepięknie, taki kolor! Bardzo podoba mi się przepis, wypróbuję 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję pięknie i czekam na znak jak smakowało.

      • Pesto zrobione, wyszło bardzo smaczne 🙂

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Super! Bardzo sie ciesze, ze sie udalo i ze jestes zadowolona z efektu. Bardzo proste i szybki, prawda? Pozdrawiam! Marta

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie