Odpowiedz
W 2009 roku poznałam Mariele, uroczą amerykankę. Nie były to typowe okoliczności, bo siedzieliśmy właśnie w autobusie w Wietnamie i
W 2009 roku poznałam Mariele, uroczą amerykankę. Nie były to typowe okoliczności, bo siedzieliśmy właśnie w autobusie w Wietnamie i jechaliśmy na lokalny targ. Rozmowa kleiła się tak dobrze, że podróżowałyśmy razem jeszcze przez tydzień, zaś do tej pory utrzymujemy kontakt (dziękuję Facebooku). Prawie się spotkałyśmy, gdy pojechałam na dwa miesiące do San Francisco, ale tuż przez moim przyjazdem Mariele wyprowadziła się do innego miasta. Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się znowu usiąść przy kawie, nie tylko internetowo. Piszę o Mariele, bo dostałam od niej wyjątkowy prezent – ręcznie robione talerze o oryginalnym wzorze. Od lat uwielbiam jej kolczyki i torby, kto by pomyślał, że kiedyś zjem śniadanie podane na jej talerzach. Sprawdźcie jej stronę Young in the mountains, gdzie są nie tylko talerze, ale i miski, a nawet doniczka. Mam nadzieję, że spodobają się wam tak bardzo, jak mi.
Potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki i więcej do posypania
- 80g masła, pociętego w drobne kostki
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Rozgrzej piekarnik do 225*C.
W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól i masło pocięte w kosteczki, i palcami zacznij ucierać, aż powstanie coś na obraz bułki tartej. Dodaj mleko i jogurt i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Przenieś ciasto na poprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość około 2.5cm. Wytnij kółka za pomocą szklanki, lub może masz foremkę, przenieś na tacę do pieczenia pokrytą papierem, wierzch sconsów posmaruj mlekiem i piecz przez około 20 minut.
Podałam swoje z rukolą, jajecznicą, odrobiną startego sera i podsmażonym chorizo oraz bekonem. Mniam! Uformowane ciasto można również przechowywać w zamrażalniku.
Smacznego, Marta
3 komentarze
Scones są świetne! Piękne zdjęcia 🙂 Można zapytać jakiego aparatu używasz?
Scones dobre na braki w lodówce i chlebaku, zawsze się coś wymyśli 😉 Piękne są te talerze, jak cała reszta ceramiki.
Dodaj komentarz
pyszne śniadanie, a talerze urocze i do tego ręcznie wykonane:)