Donaty
Przepisy

Donaty

Policjanci zajadają się nimi każdego dnia, więc dlaczego nie powinniśmy spróbować raz i my. Poniższe są pieczone, nie smażone, więc

Policjanci zajadają się nimi każdego dnia, więc dlaczego nie powinniśmy spróbować raz i my. Poniższe są pieczone, nie smażone, więc zawierają odrobinę mniej tłuszczu. W moim sąsiedztwie jest mała urocza piekarnia, więc swojego czasu jadłam przynajmniej jednego donata dziennie. Musiałam zrezygnować ze złego przyzwyczajenia (biodra rosły w zastraszającym tępie), ale nadal od czasu do czasu mogę jednego spróbować 😉

Na ciasto będziesz potrzebować:

  • 2 kubki mąki
  • ½ kubka cukru
  • 10g świerzych drożdży lub 5g suchych
  • 5 żółtek, roztrzepanych
  • 2 łyżki stołowe masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka soli

Na zaprawkę będziesz potrzebować:

  • 10g świerzych drożdży lub 5g suchych
  • 1 kubek mąki
  • ½ kubka ciepłej wody

Dodatkowo przygotuj jeden kubek cukru zmieszanego z łyżką stołową cynamonu.

Rozpocznij od przygotownia zaprawki – rozpuść drożdże w wodzie i zmieszaj z mąką, po czym przykryj miskę i odłóż na 15 minut w ciepłe miejsce (powinno zacząć bąbelkować).

Następnym krokiem będzie zmieszanie mąki, cukru, drożdży i 1 łyżeczki soli. Dodaj żółtka, zaprawkę, masło i połącz składniki, po czym ugniataj przez 10-15 minut. Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj i odłóż  w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1-2h). Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełóż je na blad posypany mąką i ugnieć do 3 cm, po czym wytnij kształty. Odłóż na bok na 10 minut.

Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz donuty na blaszce przykrytej papierem do pieczenia przez około 8-10 minut. W między czasie rozpuść 2 łyżki masła w małym rondelku. Kiedy donuty są pięknie złociste, ostudź je przez około 2 minuty, po czym za pomocą pędzelka pokryj masłem i obtocz w cukrze z cynamonem. 

Wyśmienicie smakuje ze szklanką mleka. 

Smacznego,

Marta

Przepis z modyfikacjami z: BBC Good Food

4 komentarze
  • Kasia widziałam twoje Donaty!! wyglądają równie pysznie jak Marty, Asia już zapowiedziała że będzie je piec w weekend:)

    • 🙂 troche sie kleily ale zaczelam nakladac po kawalku i juz poszlo, te z dziurka sa najlepsze, podobno smaczne, moze Asia sprobuje jesli zdazy sie zalapac. Opublikowalam na moim fb foty z waszym adresem:)
      i czekam na nowe zdrowe sniadanka:)

  • wygladaja bardzo smacznie, doskonale do przetestowania w weekend:) inne przepisy tez fajnie wygladaja, szczegolnie te vege, super dziewczyny i ciesze sie ze Asia mi o was powiedziala:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Bardzo dziękujemy i Tobie i Asi 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie