Odpowiedz
Ostatni czas to liczne eksperymenty z mąką amarantusową i muszę przyznać, że jest całkiem smaczna. Wygląda na to, że Mia ma
Ostatni czas to liczne eksperymenty z mąką amarantusową i muszę przyznać, że jest całkiem smaczna. Wygląda na to, że Mia ma alergię na gluten, więc zbieram powoli przepisy, z których i ona może skorzysztać. Lista jest dosyć długa i ciągle się powiększa. Jak narazie Mia jest szczęśliwa z bezblutenową owsianką z bananem o poranku, ale już za kilka miesięcy pozwolę jej rozebrać na małe kawałeczki pankejka lub zdrowego wafla. Bo to jest jej hobby już teraz! Dziewczyna uwielbia jedzenie, ale zamiast używać swoje małe ząbki, woli je dzielić, czuć paluszkami, zrzucać na ziemię. Uwielbiam ją wtedy obserwować, wyjątkowo z niej ciekawska istotka, pierwsza wyrywa się do wsadzania palcy w żółtko czy zgniatania wystylizowanej sałatki.
Wracając do mąki amarantusowej, to ciekawy wybór, jeśli chcecie poeksperymentować z mąkami bezglutenowymi. Bogata w błonnik, żelazo, czego tu nie kochać. Moje Dutch baby smakowało wyśmienicie, równie dobrze jak grzeszna mąkowa wersja. Spróbuj, a zrozumiesz. Roztopiona czekolada i świeże owoce pomagają oczywiście w smaku, więc nie żałuj sobie.
Uwielbiam je za to, że pieczone w żeliwnej patelni, utrzymują temperaturę po wyjęciu.
Potrzebujesz:
- ¾ szklanki mąki amarantusowej
- ¾ szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru palmowego
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- agrest
- truskawki
- gorzka czekolada
- figi
Rozgrej piekarnik do 220*C. Wrzuć dwie łyżki masła do żeliwnej patelni i wstaw do piekarnika, by się rozpuściło.
W misce zmieszaj mąkę, mleko, jajka, cukier i sól. Wlej do patelni z rozpuszczonym masłem i piecz przez około 20 minutes.
Smakuje wyśmienicie ze zgniecionymi widelcem truskawkami, agrestem i kawałkami figi. Potnij drobno czekoladę, a ta sama roztopi się na placku.
Smacznego, Marta
4 komentarze
-
Sylvia, nie pamiętam. Jetsem teraz w Australii a patelnia w domu, więc ni emam jak sprawdzić przez następne tygodnie. Kupiłam ją w San Francisco lata temu. To taka tyowa cast iron pan, w necie widze, że Lodge takie robi 🙂
-
Dzięki za odpowiedź 🙂 te patelnie Lodge są super 🙂
-
tak prostego przepisy to chyba jeszcze nie wiedziałam, szkoda tylko że rzadko gdzie można znaleźć agrest, tę jagodę u nas niestety niedocenianą. agrest jest bardzo pyszny i pożywny. mam nadzieję, że coraz więcej przepisów będzie z tym owocem małutkim
Dodaj komentarz
Magiczny blog, cudowne przepisy i zdjęcia! Mogę zapytać o tą patelnię, jakiej jest marki? właśnie poluję na żeliwną i jest tyle opcji….ale jestem trochę pogubiona w wyborze, z góry dziękuję!