Odpowiedz
No i mamy jesień. Moja znajoma Sandra jest zachwycona bo uwielbia zmieniające się sezony, ale dla mnie było to ciężkie
No i mamy jesień. Moja znajoma Sandra jest zachwycona bo uwielbia zmieniające się sezony, ale dla mnie było to ciężkie “do widzenia”. Po pierwsze tegoroczne lato było najlepsze! Genialna pogoda sprawiająca, że Berlin przypominał Sydney, po drugie to ostatnie lato tylko dla mnie i Tomasza, co więcej totalnie to wykorzystaliśmy. Poranki zaczynaliśmy niemalże o świcie, spacerując po okolicy z kubkiem kawy i croissantem, kończyliśmy jeżdżąc na rowerze po mieście, odkrywając jego zakamarki i doceniając mniejsze i większe znaleziska. W następnym roku będzie nas już trójka i upicie się na brzegu rzeki w świetle księżyca nie wjedzie raczej w grę. No dobrze, w tym roku też nie weszło, ale przynajmniej byłam tam obecna na trzeźwo. Rzeczy się zmieniają, czasy się zmieniają. Widzę to, wiem to i trochę się boję. Ale porozmawiajmy o tym za co najmniej rok.
Narazie cieszę się gotowaniem, smażeniem, kręceniem w misce i ciszą w kuchni w towarzystwie kawy. Podziwiam piękną dynię i tworzę z niej papkę, by dodać do placków. Do dzisiejszych użyłam mąki ryżowej, także mają wyjątkowy smak i teksturę.
Potrzebujesz dla 3-4 osób:
- 2 szklanki papki z dyni
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- ½ laski wanilii
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo na wierzch:
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
Zmieszaj wszystkie składniki na placki w misce, rozgrzej na patelni olej kokosowy i nałóż po czubatej łyżce ciasta na każdy placek. Smaż z każdej strony, aż placki ładnie zbrązowieją.
Na drugą patelnię wrzuć pokrojonego banana i pomarańcz z dwoma łyżkami miodu i podsmaż przez 2-3 minuty.
Podawaj ciepłe placki z owocami.
Smacznego, Marta
9 komentarzy
-
Marianna ale było za gęste? Bo to właśnie taka gęsta paćka była, nakładałam ją na drewnianą łychę i pac na patelnię 😀 Ale super że wiesz co dodać i jak zrobić 😀 Ściskam mocno a no i z jabłkami musi być super.
-
tak, takie mega gęste były 🙂 ale dałam rade a jako że mam mnóstwo paćki dyniowe powtórzę na pewno bo przepyszne!!!
-
Pięknie <3 Koniecznie przetestuje 🙂 Zdradzisz mi proszę skąd masz taki talerz? Co to za firma?
-
Ten akurat nalezy do znajomych bo u nich robilam to sniadanie. A pochodzi z malego sklepu z ceramika w Prenzlauer ber
Absolutna pycha 🙂
wspaniałe! jak zawsze u Ciebie apetyczne zdjęcia… czy mogłabyś mi zdradzić jak te placuszki smakują na zimno? zrobiłabym Córci do szkoły tylko nie wiem czy będą smaczne :/
Jesienna wersja pancakesów! Biorę w ciemno 🙂
Nie bój, nie bój, będzie doobrze <3
Dodaj komentarz
przyznam szczerze, że konsystencja ciasta mnie zaskoczyła 🙂 nie mogłam ich uformowac ale po dodaniu odrobiny więcej mleka nakłądały sie swietnie 🙂 PYSZNE! u nas z bananmi i jabłkami 🙂