Empanadas z Pomidorami i Serki...
Przepisy

Empanadas z Pomidorami i Serkiem Śmietankowym

Nadszedł dzień pakowania i czyszczenia mieszkania. To niesamowite ile rzeczy udało mi się zgromadzić w zaledwie trzy miesiące – za

Nadszedł dzień pakowania i czyszczenia mieszkania. To niesamowite ile rzeczy udało mi się zgromadzić w zaledwie trzy miesiące – za dużo dobrych magazynów, ładnych talerzy których wprost nie można zostawić za nami, materiał z głowami kotów i jednego prawdziwego. Przylecieliśmy z jednym, wracamy z dwoma. Ot tak. Muszę powiedzieć, że prócz kilku dni przesłoniętych deprawacją snu, kiedy to chciałam, żeby świat się skończył, nie żałowałam zaadoptowania Lolki ani przez chwilę. Mam nadzieję, że po pierwszym locie Lolka będzie tego samego zdania.

Jako, że musiałam wyczyścić lodówkę z nadwyżki produktów, zrobiłam empanadas z nietypowym nadzieniem. Przepis na ciasto znalazłam tutaj, a jeśli wolicie bardziej tradycyjne nadzienie, proponowane przez nich jest wyjątkowo atrakcyjne. Nie jest to typowe śniadanie, ale jeśli pozwoli zużyć zalegające w lodówce produkty, jak dla mnie pasuje.

Mam jedną wskazówkę – jak i przy pierogach dobrze je zlepcie, bo zawartość w przeciwnym wypadku wypłynie. Ja swoje słabo skleiłam, ale były przepyszne, więc nic się nie stało. Nie miałam również dodatkowego jajka, więc posmarowałam je oliwą, stąd są mniej przyrumienione. Dodatkowo ciasto można podzielić na dwie części, jedną zrobić, a drugą przechowywać w zamrażarce do miesiąca czasu.

Potrzebujesz na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Na wypełnienie:

  • 4 pomidory, pocięte w kawałki
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka rozmarynu, poszatkowanego
  • serek śmietankowy
  • 1 jajko to posmarowania ciasta
  • sezam do posypania

Zacznijmy od przygotowania ciasta. W średniej wielkości misce ugnieć masło w kosteczkach, mąkę, sól i pieprz. W małej misce ubij jajko ze śmietaną, po czym wlej do mąki. Również ręką połącz wszystkie składniki. Masło nie musi być idealnie rozprowadzone, gródki nie przeszkadzają. Uformuj kulę, zakręć w folię i wstaw do lodówki na minimum 15 minut, a może być i całą noc.

W między czasie przygotuj wypełnienie. Oszklij na patelni z łyżką oliwy cebulę, po czym dodaj pokrojone pomidory, poszatkowany rozmaryn, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu 10-15 minnut. Odstaw na bok, by ostygły.

Rozgrzej piekarnik do 170*C. Rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij kółka. Na środku ułóż trochę serka i pomidorów, dobrze sklej empanadas. Posmaruj każdą roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez około 30 minut.

Smacznego, Marta

6 komentarzy
  • zdjęcia kuszą, pierożki jeszcze bardziej! a kolejnej zmiany miejsca zamieszkania tylko pozazdroszczę 🙂

  • Pyszności! Powodzenia w nowym miejscu!

  • Kusisz, zdjęcie po zdjęciu, nieustannie. 🙂 Empanadas same w swojej pozornej prostocie nadzienia zaczarowały wpis, a nie każdy potrafi stworzyć taki klimat słowem i zdjęciami.

  • po prostu boskie!:) idealne do pracy!:)

  • świetne ! pomysł spodobał mi się od razu jak przeczytałam tytuł, a zdjęcia jeszcze bardziej mnie kuszą by wypróbować 🙂

  • Jestem zbyt leniwa aby tak pracować przed śniadaniem, ale na obiad chętnie wypróbuję 🙂 wyglądają świetnie 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie