Focaccia z Kolendrą i Czosnki...
Przepisy

Focaccia z Kolendrą i Czosnkiem

Jest to przepis na rodzinne śniadanie, na to dla jednej osoby, lub ewentualnie pary, która jest ze sobą dłużej i

Jest to przepis na rodzinne śniadanie, na to dla jednej osoby, lub ewentualnie pary, która jest ze sobą dłużej i ogromna zawartość czosnku nie jest jej straszna.

Focaccie robiłam kilka razy, jednak ta powstała na podstawie przepisu Nigelli. Wysmarowana pysznym sosem z pieczonego czosnku, płatków chilli i kolendry, spisała się na medal i warta jest grzechu. W zasadzie skusiłam się na nią, bo dobre jedzenie leczy, a i czosnek miał wpłynąć na moje przeziębienie. No cóż, na pewno pachnę teraz jak czosnek, a przy okazji mięliśmy z Tomaszem dobry poranek. Focaccia, kawa i tworzenie planów. Jeśli dojdą one do skutku, to ten rok zawojuje mój świat, gdyż spełnią się dwa z moich największych marzeń. Trzymam kciuki.

Potrzebujesz na ciasto:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • duża szczypta cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Do posmarowania:

  • 1 średnia główka czosnku
  • garść kolendry, poszatkowanej
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

W szklance zmieszaj wodę, cukier, drożdże, przykryj i odstaw na bok na kilka minut. W misce zmieszaj mąkę, sól i oliwę, po czy dodaj wodę z drożdżami, zamieszaj i ugniataj przez około 10 minut. Powinna się utworzyć elastyczna kulka ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.

W między czasie odkrój górę główki czosnku, umieść ją w folii do pieczenia i piecz w 175*C przez około 45 minut. Kiedy upieczony, wyciśnij go do blendera, dodaj oliwę, kolendrę, chilli i dobrze zmiksuj.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na tacę pokrytą papierem do pieczenia i rozciągnij na owalny, płaski kształt. Przykryj i pozwól ciastu odpocząć jeszcze 30 minut.

Po tym czasie ugnieć ciasto palcem w kilku miejscach, posmaruj czosnkowym miksem i piecz w 200*C przez około 25 minut.

Smacznego, Marta

11 komentarzy
  • Mam pytanko, jakiej firmy jest ten nóż na zdjęciu głównym? Bardzo fajny design 🙂

  • Przepis zapisany!
    Za spełnienie marzeń trzymam mocno kciuki:)
    Chciałabym, żeby jednym z nich było prowadzenie warsztatów fotograficznych, zapisałabym się jako pierwsza!;)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja to mysle, ze kiedys fajnie by sie bylo zebrac i wymienic wskazowkami co do gotowania, blogowania i zdjec. Ja sie chetnie podziele 🙂

      • To jest baaaardzoooo dobry pomysł:)
        Nie wiem, co prawda, co ja mogłabym wnieść do takiego spotkania, ale bardzo chciałabym w nim uczestniczyć;)

  • muffinandmuffins.blogspot.com Odpowiedz

    korci mnie żeby zapytać co to za marzenia 😉 tak czy siak też trzymam kciuki!

  • powiedz mi proszę, co to za aparat i obiektyw, którym tworzysz takie cuda? twoje zdjęcia są przepiękne!

  • jeśli to ta z “Domowej Bogini” to robiłam ja z natka pietruszki. Ilość czosnku z początku przerażała ale okazało się, że nie jesteśmy potem wamiroodstraszaczami 🙂 było pysznie a Twoja focaccia prezentuje się rewelacyjnie!!! gorące buziaki z lodowe krainy!

  • Super czosnkowa, zdecydowanie coś dla mnie 🙂 Tylko chyba raczej na weekend, kiedy się z ludźmi nie spotykam… 😉
    Też trzymam kciuki 🙂

  • Pycha:) Uwielbiam czosnek:) Takie sniadanie to rozumiem!

  • Już od dawna zabieram się za foccacię i chyba czas najwyższy w końcu ją zrobić 🙂 Piękne zdjęcia *.*

  • To śniadanie musiało być bardzo dobre, nie tylko dobre 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie