Odpowiedz
Zimowa pora nie sprzyja śniadaniowej fotografii, zwłaszcza, gdy musisz wyjść z mieszkania dosyć wcześnie. Słońce stało się leniwe i nie
Zimowa pora nie sprzyja śniadaniowej fotografii, zwłaszcza, gdy musisz wyjść z mieszkania dosyć wcześnie. Słońce stało się leniwe i nie chce użyczyć mi światła. Amsterdam również pokazuje swoje zimowe oblicze, czyli ubrał się w silny wiatr, utrudniający przemieszczanie się po mieście na rowerze! Mamy ostatnio z Tomaszem zapakowane po uszy dni, co nie znaczy, że tego nie uwielbiam.
Będziesz potrzebować (na 2):
- 2 łyżki rzadkiej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- 4 grubsze kromki chleba
- 40g masła
- 1 tbsp oliwy
- 6 plastrów prosciutto
- syrop klonowy (opcjonalnie)
W głębokim talerzu wymieszaj śmietanę, jajka, cukier i cynamon, po czym nasącz każdą kromkę z obu stron. Rozpuść masło na dużej patelni i podgrzej chleb na obu stronach, aż stanie się złoty. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż prosciutto, aż stanie się chrupiące (możesz również podpiec je w piekarniku), po czym odsącz je na papierowym ręczniku i ułóż na tostach. Serwuj polane syropem klonowym.
Smacznego, Marta
Źródło: Breakfast and Brunch
10 komentarzy
Mhmh.. oj pochrrupałabym sobie pochrrupałabym.. 😉http://www.przysmakiewy.pl
Jak ja lubię tu przychodzić! Zwykle czeka na mnie ciepłe i zawsze pyszne 🙂
Dziękuję slyvvia!
Wspaniałe połączenie. Uwielbiam francuskie tosty 🙂
Prosciutto jest pyszne, zwłaszcza w formie chrupiącej 🙂
chyba tylko raz w życiu jadłam tę szynkę, może jeszcze powtórzę… (:noresay.blogspot.com
pycha!;Dhttp://www.chocolattemorning.blogs...
No właśnie nic! A jeszcze jak się przez smak prosciutto przebija cynamon, to efekt lepszy jak poranna kawa 🙂
Ja też mam ostatnio problemy z robieniem zdjęć, bo wracam bardzo późno do domu i też już jest ciemno.
A tosty francuskie uwielbiam, prosciutto też, więc co może być lepszego na ciemny i senny poranek? 🙂http://www.amatorskiegotowanie.blo...
Dodaj komentarz
Onionchoco dziekujemy, miło czytać takie komentarze 🙂
Ewa – polecamy, jest co pochrupać 🙂