Frittata z Grzybami, Cukinią...
Przepisy

Frittata z Grzybami, Cukinią i Szpinakiem

Dzisiaj po raz pierwszy będę piekła indyka i jestem bardzo podekscytowana. Dlatego też wstałam o poranku, by poszukać wskazówek odnośnie

Dzisiaj po raz pierwszy będę piekła indyka i jestem bardzo podekscytowana. Dlatego też wstałam o poranku, by poszukać wskazówek odnośnie całego procesu (kilka amerykańskich filmów nie wystarczyło). To będzie moje pierwsze Święto Dziękczynienia i już nie mogę się doczekać, głównie jedzenia 🙂

Jako że jest to dzień pierwszych doznać, przyrządziłam na śniadanie frittatę i wyszła ona przepysznie. Jeśli nie macie rano czasu przygotujcie wieczorem miks warzywny, zaś rano wystarczy jedynie utrzepać jajka i upiec całość w piekarniku. 

Będziesz potrzebować:

  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 50g bekonu, pociętego w małe kawałki
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 90g grzybów, pociętych w cienkie plasterki
  • 2 cukinie, pocięte w kostki
  • 1 garść młodego szpinaku
  • 4 jajka
  • 60 ml mleka (troche mniej jak ¼ szklanki)
  • 2 tbsp startego parmezanu
  • 2 tbsp bazylii, drobno posiekanej

Na dużej patelni rozgrzej olej, po czym wrzuć cebulę, czosnek, bekon i smaż przez jakieś 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaj cukinię i grzyby, smaż aż grzyby się podgotują, zaś wydzielony przez nie płyn odparuje. Wmieszaj szpinak i smaż przez jakies dodatkowe 2-3 minuty. Odstaw na bok do ostygnięcia.

W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj ser, bazylię, po czym wmieszaj wystudzone warzywa.

Rozgrzej piekarnik do 190C, natłuść okrągłą formę do pieczenia (18-20 cm), wlej miksturę i wygładź powierzchnię. Przykryj naczynie srebrną folią i piecz przez około 25 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.

Odstaw na chwile do ostudzenia, po czym serwuj z kawałkiem świerzego chleba lub bez 🙂

Smacznego, Marta 

7 komentarzy
  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Całkowicie sie zgadzam 🙂

  • Taka frittata na śniadanie i cały dzień zapowiada się wspaniale!:)

  • Alicja, dziękuję za miły komentarz. Swojego czasu byłam uzależniona od kawy w pracy i piłam ją szklankami.
    Kamila – debiut jak najbardziej udany, indyk po 3h pieczenia wyszedł soczysty i smaczny 🙂
    Slyvvia – dziękuję i polecam przepis!

  • Świetnie wygląda, aż nabrałam ochoty na taką frittatę 😀

  • Pyszna śniadaniowa propozycja! Mam nadzieję, że debitu z indykiem udany? Pozdrawiam

  • Wygląda i brzmi świetnie :). Wstyd się przyznać, ale nie znałam tych angielskich skrótów… ale już znam 🙂
    A śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety często go zaniedbuję. Jednak zawsze rano coś jem (na pewno nie płatki i musli – nie lubię) i wypiję coś ciepłego (nie kawę – kawa w pracy 😉 ).Pozdrawiam, alucha 🙂

  • Wygląda i brzmi świetnie :). Wstyd się przyznać, ale nie znałam tych angielskich skrótów… ale już znam 🙂
    A śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety często go zaniedbuję. Jednak zawsze rano coś jem (na pewno nie płatki i musli – nie lubię) i wypiję coś ciepłego (nie kawę – kawa w pracy 😉 ).

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie