Odpowiedz
Czy wspominałam, że w mojej okolicy jest przynajmniej kilka sklepów z wegańskimi produktami? Kiedykolwiek tam idę, znajduję przynajmniej jeden produkt,
Czy wspominałam, że w mojej okolicy jest przynajmniej kilka sklepów z wegańskimi produktami? Kiedykolwiek tam idę, znajduję przynajmniej jeden produkt, o którego istnieniu nie wiedziałam. Jak na przykład mąka sojowa. Znacie takową? Kiedy coś mnie zaciekawi, chcę to wykorzystać jak najszybciej. I wypadło na galette, bo to proste, smaczne, lubię coś słodkiego wrzucić rano na ząb, a przy okazji dobrze idzie z kawą. Dodatkowo można ciasto przechować w lodówce kilka dni, a już jutro wraca T., więc i on się załapie.
Kiedy robię galette, przygotowuję ciasto uprzedniego wieczora. Tym sposobem o poranku wystarczy je rozwałkować, dodać składniki na wierzch i upiec. Daje to czas idealny na prysznic i makijaż.
Mąka sojowa z pewnością urozmaiciła smak. Wydaje mi się jednak, że wolę wersję ze zwykłą mąką. Może potrzebuję jeszcze kilku prób? Wszystko zależy od preferencji. Na pewno dobrze jest w kuchni eksperymentować.
Będziesz potrzebować na ciasto (5-6):
- 1 & ¼ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 120g masła (około pół kostki) zimnego, pociętego w kostki
- 3 łyżki zimnej wody
Na wypełnienie:
- 1 szklanka posiekanych migdałów
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- mrożone jagody, maliny, truskawki
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- cukier do posypania
Wrzuć do miski wszystkie składniki na ciasto i ugniataj dłonią, aż ładnie się połączą. Uformuj kulkę, zawiń w srebrną folię i włóż do lodówki na 2 godziny, lub na noc.
W blenderze zmiel migdały z 2 łyżkami cukru i odstaw na bok. Następnie w misce zmieszaj zmielone migdały, jajko, sól, pozostałym cukrem oraz mlekiem.
Podziel ciasto na 5-6 równych części (może być mniej jeśli wolisz duże placuszki), poprósz powierzchnię mąką i ugnieć każdą część tak, by uformować płaski, dosyć cienki okrąg (zrobiłam to palcami, możesz użyć wałka). Przełóż każdy placek na papier do pieczenia, po czym zaczynamy organizować środek. Na każdym placku rozsmaruj 2 łyżki mieszanki migdałowej, pozostawiając około 1 cm brzegu niewysmarowany, ułóż na środku owoce, po czym złóż brzegi tak, by były one połączone i trzymały zawartość placka w środku, zaś środek nie został przykryty ciastem. Roztrzep jajko i pędzelkiem posmaruj brzegi placków (dzięki temu ładnie się podpieką), po czym posyp środek cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 160*C i piecz przez około 50 minut. Następnie odstaw na bok na jakieś 30 minut, by się ostudziły.
Smacznego, Marta.
16 komentarzy
-
tak dokładnie zrobiłam 🙂 dzięki, że to zauważyłaś, już zmieniam.
Chętnie bym się skusiła na takie galette, nieważne z jakiej mąki
I ja bardzo lubie galette. Nie tylko za smak ale tez za piekny, rustykalny wyglad :)Pozdrowienia.http://kalejdoskopkulinarny…
Ostatnio często podejmuję podobne wybory.. u mnie też galette, ale wersja raczej podwieczorkowa 😉
Faktycznie nie wiedziałam, że istnieje mąka sojowa… Deser wygląda bardzo smakowicie 🙂
wygląda świetnie:) a o mące sojowej nie miałam pojęcia. Człowiek uczy się całe życie:)
Wyglądają cudownie, bez względu na rodzaj mąki 🙂
ależ ja bym takie śniadanie zjadła… niech ktoś mi zrobi!!!
Idealne zdjęcia idealnego deseru 🙂
omomomommm! 🙂 Pyszności 🙂
cudownej urody Ci wyszło!
Doskonałe! Pyszniasto!
pyszne. Szkoda że na takie kombinację mam czas tylko do końca września 🙂
Wspaniały wypiek. Wprost uwielbiam takie rustykalne wypieki, coś mnie w nich urzeka – oczywiście jeszcze poza smakiem.http://www.relishmeals.blogspot.com
Już daaawno nie widziałam tak pięknych zdjęć jedzenia. Az chce się wstać 5min szybciej by zjeść duże śniadanie;-)Pozdrawiam serdeczniehaloomy.blogspot.com
Dodaj komentarz
Pani Kochana, a z tymi jagodami, malinami i truskawkami to co? Pojawiają się figi w tekście, ale o mrożonkach ani słowa 🙂 Rozumiem, że ładuję wszystko zmrożone na ciasto i piekę?