Galette z Pomidorami
Przepisy

Galette z Pomidorami

Panie i panowie dzieje się ostatnio w świecie Greberów. Największym wydarzeniem jest zapewne fakt, że za kilka tygodni będzie z

Panie i panowie dzieje się ostatnio w świecie Greberów. Największym wydarzeniem jest zapewne fakt, że za kilka tygodni będzie z nami La Petit Greber. W międzyczasie były niespodziewane nocki w szpitalu i niesamowite spotkania z wyjątkowymi ludźmi. Ale tym razem mowa o małej współpracy z przyjaciółmi przyjaciół czyli Freunde von Freunden. Dla milośników internetu nazwa może być znana, a jeśli nie, to polecam, bo mają tam całkiem fajną kolekcję inspiracji.

Przygotowaliśmy razem cztery śniadania, z których każde będzie miało odsłonę w kolejną niedzielę listopada. Zaczęliśmy od galette z pomidorami, wyjątkowo efektownego smakowo i prostego do przygotowania.

Jeśli lubicie w niedzielę zaszaleć, zajrzyjcie na blog fvf po listę składników w tygodniu, zaś w weekend zaproście znajomych i przygotujcie wspólne śniadanie.

Potrzebujesz na galette:

  • 250g mąki
  • 110g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody

Do środka:

  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 50g serka kremowego
  • 50g parmezanu
  • sól i pieprz
  • orzeszki piniowe, podprażone

Rozpocznij od przygotowania ciasta, gdyż powinno ono spędzić chwilę w lodówce. Wsyp do miski mąkę i dodaj zimne masło pocięte w kostkę. Utrzyj mąkę z masłem palcami. Dodaj sól, jajko, wodę i ugnieć ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wsadź do lodówki na minimum 30 minut.

W niewielkiej misce zmieszaj serek śmietankowy, parmezan i pieprz.

Rozgrzej patelnię z oliwą, wrzuć pomidory, posyp cukrem, tymiankiem i smaż aż pomidory lekko zmiękną.

Podziel ciastko na dwie części i rozwałkuj każdą na okrągły kształt (około 25 cm). Na środku rozsmaruj mieszankę serową i ułóż pomidory. złóż brzegi do środka, by ciasto trzymało w środku pomidory.

Piecz w 200*C przez około 30 minut.

Podpraż orzechy na patelni i posyp nimi galette.

Smacznego, Marta

7 komentarzy
  • Cześć!
    Mam pytanie jaki serek mam użyć: ricotta, jakiś pleśniowy czy może coś zupełnie innego?
    Będzie jutro pyszne śniadanie 😉

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja uzylam serka kremiwego jak almette albo bielucg. Ale moze byc kozi lub jakimolwiek masz ba stanie 🙂

      • Wyszło idealnie smaczne. Odwinęły mi się tylko boki prawie na całości ale mówi się trudno. Super przepis!

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Super!!!!!!! Cieszę się strasznie 🙂

  • wprosiłabym się na takie sniadanie 🙂

  • Wolę Twoje zdjęcia. Zdecydowanie 😉

  • Niezwykle apetyczne! Podoba mi się też w tej wersji mini!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie