Odpowiedz
Panie i panowie dzieje się ostatnio w świecie Greberów. Największym wydarzeniem jest zapewne fakt, że za kilka tygodni będzie z
Panie i panowie dzieje się ostatnio w świecie Greberów. Największym wydarzeniem jest zapewne fakt, że za kilka tygodni będzie z nami La Petit Greber. W międzyczasie były niespodziewane nocki w szpitalu i niesamowite spotkania z wyjątkowymi ludźmi. Ale tym razem mowa o małej współpracy z przyjaciółmi przyjaciół czyli Freunde von Freunden. Dla milośników internetu nazwa może być znana, a jeśli nie, to polecam, bo mają tam całkiem fajną kolekcję inspiracji.
Przygotowaliśmy razem cztery śniadania, z których każde będzie miało odsłonę w kolejną niedzielę listopada. Zaczęliśmy od galette z pomidorami, wyjątkowo efektownego smakowo i prostego do przygotowania.
Jeśli lubicie w niedzielę zaszaleć, zajrzyjcie na blog fvf po listę składników w tygodniu, zaś w weekend zaproście znajomych i przygotujcie wspólne śniadanie.
Potrzebujesz na galette:
- 250g mąki
- 110g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
Do środka:
- 500g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- 50g serka kremowego
- 50g parmezanu
- sól i pieprz
- orzeszki piniowe, podprażone
Rozpocznij od przygotowania ciasta, gdyż powinno ono spędzić chwilę w lodówce. Wsyp do miski mąkę i dodaj zimne masło pocięte w kostkę. Utrzyj mąkę z masłem palcami. Dodaj sól, jajko, wodę i ugnieć ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wsadź do lodówki na minimum 30 minut.
W niewielkiej misce zmieszaj serek śmietankowy, parmezan i pieprz.
Rozgrzej patelnię z oliwą, wrzuć pomidory, posyp cukrem, tymiankiem i smaż aż pomidory lekko zmiękną.
Podziel ciastko na dwie części i rozwałkuj każdą na okrągły kształt (około 25 cm). Na środku rozsmaruj mieszankę serową i ułóż pomidory. złóż brzegi do środka, by ciasto trzymało w środku pomidory.
Piecz w 200*C przez około 30 minut.
Podpraż orzechy na patelni i posyp nimi galette.
Smacznego, Marta
7 komentarzy
-
Ja uzylam serka kremiwego jak almette albo bielucg. Ale moze byc kozi lub jakimolwiek masz ba stanie 🙂
-
Wyszło idealnie smaczne. Odwinęły mi się tylko boki prawie na całości ale mówi się trudno. Super przepis!
-
Super!!!!!!! Cieszę się strasznie 🙂
-
-
wprosiłabym się na takie sniadanie 🙂
Wolę Twoje zdjęcia. Zdecydowanie 😉
Niezwykle apetyczne! Podoba mi się też w tej wersji mini!
Dodaj komentarz
Cześć!
Mam pytanie jaki serek mam użyć: ricotta, jakiś pleśniowy czy może coś zupełnie innego?
Będzie jutro pyszne śniadanie 😉