Granola z Cytrynowym Jogurtem ...
Przepisy

Granola z Cytrynowym Jogurtem oraz Kwiatami

Przeczytałam na jednym z blogów, że jeśli wiosna nie dopisuje, to możemy ją przynajmniej mieć na talerzu. I tak właśnie

Przeczytałam na jednym z blogów, że jeśli wiosna nie dopisuje, to możemy ją przynajmniej mieć na talerzu. I tak właśnie zrobiłam, położyłam kwiaty na mój. Nie wiem, jak często kusicie się na takie dania, dla mnie był to pierwszy taki eksperyment. Podeszłam do tematu na poważnie, przeczytałam pół internetu i dowiedziałam się ciekawych rzeczy. Okazuje się, że nie każdy jadalny kwiat można schrupać. Najlepiej, by pochodził on z własnego ogródka, ogródka znajomego, lub zakupiony był od kogoś, kto nas zapewni, że nie użył żadnej chemii. Odpadają zazwyczaj kwiatki z kwiaciarni, chyba, że mamy zaufaną.

Jedno jest pewne, udekorowanie dania kwiatami, po czym zjedzenie ich to dobra uczta i dla oka i dla kubków smakowych. Użyłam dzisiaj fiołków, nasturcji i goździków. Wystarczy tylko kilka główek. Z pewnością użyję jeszcze bzu, mniszka i róży. Wszystko przede mną. A dzisiaj proponuję coś na dobry początek, czyli lekkie, ale sycące śniadanie.

Potrzebujesz na jogurt cytrynowy:

  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki (30g) masła pokrojonego w kostkę
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego

Ponadto potrzebujesz:

  • ½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
  • ½ szklanki jagód
  • ½ szklanki granoli
  • główki kwiatów (np. fiołków, nasturcji i goździków)

W małym garnuszku zmieszaj sok, skórkę z cytryny, cukier i żółtko. Gotuj na średnim ogniu, wciąż mieszając, aż zgęstnieje (około 10 minut). Odstaw na bok i dodaj masła, mieszaj, aż to się roztopi. Odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie dodaj jogurtu i połącz składniki. 

Posiekane drobno migdały podprażyłam na patelni na łyżeczce oliwy. 

Kiedy wszystkie składniki masz już gotowe, zacznij układać warstwy. Zaczęłam od granoli, następnie część orzechów, przykryj połową jogurtowego miksu, potem jagody, reszta orzechów, przykryj pozostałym jogurtem i udekoruj główkami kwiatów.

Smacznego, Marta

23 komentarzy
  • To tak wygląda, że szkoda psuć kompozycji:) i jeść

  • nie jadłam jeszcze kwiatów, ale faktycznie wyglądają apetycznie i zmienia to znacznie wygląd naszego jedzenia:)

  • Pięknie podane. Też jestem kwiatożerna. Deserek jak z obrazka 🙂

  • a mnie to bardziej na bratki wygląda, niż na fiołki 😉 a nasturcję właśnie w celu jedzeniowym wysiałam na balkonie, ale jeszcze jej daleko do kwitnienia 🙂 i jej liście też polecam, fajne są w sałatkach.

  • Pyszne śniadanko, no i jak wygląda!!! Zdrowe, apetyczne i oryginalne.

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    wygląda przeuroczo! 🙂

  • ulcik - kuchnianawzgorzu.pl Odpowiedz

    cudowny pomysł ! i piękne zdjęcia !

  • Piękne zdjęcia! Do jedzenia kwiatów jeszcze nie mogę się przełamać, ale mam nadzieję, że kiedyś do tego dojrzeję 😉 Pozdrawiam!

  • Ależ piękne te Wasze zdjęcia! U mnie kwiatki jadalne dostępne są w sklepie, a pierwszy raz widziałam je na talerzu kilka lat temu we francuskim Top Chef, jako dodatek do sałatki – zauroczyły mnie i tak jest do dziś 🙂

  • Sliczne i wiosenne sniadanie!:) Mniam… ja bym chetnie schrupala:)

  • Ale to piękne! I takie wiosenne! Kwiaty nadają niezwykłego wyglądu 🙂

  • śniadanie z kwiatkami i od razu humor się poprawia;p i ten jogurt cytrynowy , pysznie podane !! <3

  • No tak, teraz to mi już na cały regulator w brzuchu burczy 😉

  • Tak podane – czyż można piękniej zaczadź dzień? AZgotuj

  • świetne połączenie smaków:) wygląda rewelacyjnie:) i do tego te cudne kwiatki:)

  • Cudny widok dla kwiatożercy takiego jak ja 🙂

  • Ciekawy pomysł 🙂

  • Tak jak Bee też pamiętam z dzieciństwa jedzenie bzu :)) Jedliśmy też płatki dzikiej róży i wysysaliśmy nektar z kwiatków jasnoty białej.
    Marto, Twój jogurt wygląda przepięknie, do tego smakuje cytrynami, więc wszystko razem musi być pyszne 🙂

  • fantastyczne! i wygląda naprawdę przepięknie. nic mi nie pozostaje jak kupić doniczkę 🙂

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    W dzieciństwie mieliśmy taka zabawę – jeśli znalazło się kwiatek bzu z
    nietypową liczbą płatków trzeba było pomyśleć życzenie a kwiatek
    połknąć, żeby życzenie się spełniło. Czy się się spełniały, nie
    pamiętam… Ale chyba byliśmy z dzieciakami polskimi prekursorami
    jedzenia kwiatów 😉

  • Zjeść jogurt czy kwiaty?
    Pyszne zdjęcia.
    Amber

  • Powiedziałoby się – niezawodna prostota, ale ten jogurt, choć niepozorny, w smaku na pewno jest cudowny. 🙂
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam.

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie