Gryczane Pancakes z Bekonem i ...
Przepisy

Gryczane Pancakes z Bekonem i Serem Pleśniowym, Polane Syropem Klonowym

Jutro zaczynam małą przygodę. Opuszczam Berlin i na marzec przenoszę się do Sydney, zaś na kwiecień do Tokyo. Jestem tak

Jutro zaczynam małą przygodę. Opuszczam Berlin i na marzec przenoszę się do Sydney, zaś na kwiecień do Tokyo. Jestem tak podekscytowana, że spanie dzisiejszej nocy będzie znacznie utrudnione.

Kiedyś spędziłam w Sydney 2 lata i nadal tęsknię za tym miastem. Mam tyle planów, że ciężko je tu wszystkie wypisać, za to jednym się podzielę – zamierzam w końcu nauczyć się surfować. Przy mojej pierwszej (i ostatniej zarazem próbie) przeszkodził mi alarm przeciw rekinom i cóż, nie poszło najlepiej. Spanikowałam i tyle, za to nigdy nie płynęłam tak szybko. Tym razem jestem lepiej przygotowana, bo od ponad 2 miesięcy robię pompki. Mogę pisać o pościeranych kolanach i bolących ramionach, ale jest to warte gry.

Jeśli macie jakieś ciekawe wskazówki odnoście kawiarni i restauracji w Sydney to bardzo chętnie posłucham.

Mamy również diabelski plan uniknięcia skutków zmiany strefy czasowej w postaci jet lag. Tomasz obliczył kiedy mamy spać, kiedy nie i ponoć do Sydney dotrzemy świeży i wypoczęci. Jedynym minusem planu jest obowiązkowe odmównienie sobie alkoholu w samolocie, a gin z tonikiem to taka nasza mała tradycja, więc nie będzie łatwo. Zobaczymy, może wyjdzie.

Jak zawsze, w całej sytuacji są również i minusy. Muszę się pożegnać z Lolą i Ryszardem na 2 miesiące. Tym razem nie możemy ich ze sobą zabrać bo i odległość i przesiadki byłyby nie lada wyzwaniem, a do tego w Australii jest obowiązkowa kwarantanna dla zwierząt. Zostają w dobrych rękach i mam nadzieję, że nie będą tęsknić za bardzo.

W związku z wyprawą przygotowałam śniadanie, które po raz pierwszy jadłam właśnie w Sydney – pancakes z bekonem i syropem klonowym. Użyłam mąki gryczanej, po czym dodałam cebuli oraz sera pleśniowego i … wyszło przesmacznie.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ szklanki zielonej części szalotki, poszatkowanej
  • ser pleśniowy, pocięty w drobne kawałki
  • bekon, podpieczony
  • oliwa do smażenia
  • syrop klonowy do podania

W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko, masło, syrop klonowy i zmieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj ser, cebulę i zamieszaj. Smaż na średnim ogniu, na patelni z odrobiną oliwy.

W między czasie podpiecz bekon w piekarniku w 150*C, aż stanie się chrupiący. Osusz go papierowym ręcznikiem.

Podawaj pancakes z bekonem, polane syropem klonowym.

Smacznego, Marta.

25 komentarzy
  • Witaj Marto.
    To był pierwszy przepis z Twojego bloga, który wykonałam. Pamiętam, że wpadłam na niego gdzieś indziej, ale nie pamiętam gdzie. Od tamtej pory śledzę każdy post, obśliniona po kostki. 😉 Pozdrawiam i ściskam! Karola

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Hey Karola, dziekuje za super komentarz! I za sledzenie bloga! ??

  • Udanej podróży! 🙂
    Też zawitam w kwietniu w Tokio :)) już się doczekać nie mogę kiedy zobaczę Japonię skąpaną w kwitnących wiśniach 🙂
    Pozdrawiam!
    Justyna

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      O super, to może sie gdzieś spotkamy na kawę lub coś?

      • Marta, bardzo chętnie 🙂 Od kiedy będziesz? Ja powinnam być w Tokio w okolicach 3-9 kwietnia.

        • What should I eat for breakfas Odpowiedz

          Jestem 31 marzec – 28 kwiecien. Koniecznie w kontakcie 🙂

          • Super 🙂 Będę Cię łapać! 🙂

  • Jezu, twoje zdjęcia są absolutnie genialne.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Zuza dziękuję, to przez modela, Tomasz dobrze robi za tło 🙂

  • to widzę, że sporo podróży Cię czeka:) a śniadanie ciekawe, wytrawne i syrop klonowy? hmm. moze byc dobre:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Ja lubię słodkości, a syrop klonowy fajnie łamie smak 🙂

  • Świetnie zapowiadająca się podróż, powodzenia! 🙂 ps. dzięki wam nie boję się już, że kiedyś będę musiała wybierać między kotem i wyjazdami, do tej pory nie chciałam przygarniać żadnego “swojego” (bo w domu rodzinnym mam trzy) z uwagi na moje, też całkiem częste podróże. Mogę Cię kiedyś wypytać jak to wygląda od strony techniczno-pragmatycznej? 🙂

    • ps 2. przed chwilą zjedliśmy, świetne są 🙂 no i bez glutenu i jajek, niby mi nie szkodzą ale warto ograniczyć czasem.

      • What should I eat for breakfas Odpowiedz

        Jasne, chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Z kotami łatwo sie podróżuje, chyba, że są moją Lolą rozbójnikiem i ciągle chcą gadać. Ale samolot ją usypia 🙂 Cieszę się, że smakowały!

  • Witaj Marto, od kilku miesięcy co drugi dzień wchodzę na twojego bloga i chłonę……………..chłonę każdy twój post, każdy przepis, każdą recenzję resteuracji….chłonę z otwartą buzią cały Twój świat. Proszę Cię jednak, zaspokój moją ciekawośc i napisz proszę co pozwala Ci na tak fajne podróże i mieszkanie w tak róznych miejscach na świcie. Czytajac o tym, jak przenosisz się z jednego miejsca w drugie zastanawiam się gdzie ja na swojej drodze popełniłam błąd, w konsekwencji czego utknełam tu i teraz.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Hey Marzena, dziękuję za miłe słowa. Takie przenoszenie się nie jest ciężkie. Obydwoje z Tomkiem pracujemy zdalnie przez internet. Mamy mieszkanie w Berlinie i mało przedmiotów. Jak się gdzieś przenosimy to wynajmujemy mieszkanie na ten czas, co pokrywa koszty mieszkania w innym miejscu i płacimy tak na prawdę tylko za bilety dla nas i kotów 🙂 Na początku dla mnie jest ciężko, bo muszę odnaleść miejsca z talerzami fajnymi i zgromdzić przedmioty do zdjęć, ale już sie w tym wycwaniłam, więc 2-3 dni i już. Poza tym my żyjemy minimalistycznie dosyć, mało posiadamy, mało jest w mieszkaniu, więc zostawiamy je tak jak jest. Tym co w naszym życiu ma największą wartość są chyba koty, hahaha, bo o takie charaktery ciężko. Przepraszam za późną odpowiedź, właśnie przenieśliśmy się do Sydney, gdzie kiedyś mieszkałam i zwariowałam na chwilę 😉

  • Placki obowiązkowo do zrobienia! :)))
    Szczęśliwej, pełnej wrażeń podróży! 🙂

  • o łał!!! kobieto ależ ja bym tak chciała! i zjeść i pojechać tudzież polecieć 🙂 nic to to co dla mnie nie realne Ty zrobisz a ja po napawam się relacjami 🙂
    a placuszki zrobię z pewnością 🙂 pokochałam mąkę gryczaną we wszelkich naleśnikach i plackach 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Marianna, kochana jesteś. Pozdrowienia z Sydney 🙂

      • dzięki i miłego chłonięcia! czekam na relacje 🙂

  • Leć w ten daleki świat spokojnie i dobrze się odżywiaj po drodze 🙂

  • Udanej i pięknej podróży zatem! Uważaj na te rekiny, bo ja czekam z niecierpliwością na Eat Tokyo 😉

  • Witaj pyszna przygodo! Czekam na opisy 🙂 Pozdrawiam

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Skoro będzisz tak blisko, to wpadnij do Seulu!

  • Piękne zdjęcia, wyśmienite danie, a podróż…. marzenie! Czekam na zdjęcia i relację 🙂 Powodzenia!!!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie