Gryka z Jajkami i Zieleniną
Bez glutenu

Gryka z Jajkami i Zieleniną

Istnieje pewien test potwierdzający poziom kreatywności, a nazywa się on “chore dziecko w domu”. Probowaliście kiedyś zabawiać wasze niezdrowe dziecko,

Istnieje pewien test potwierdzający poziom kreatywności, a nazywa się on “chore dziecko w domu”. Probowaliście kiedyś zabawiać wasze niezdrowe dziecko, jednocześnie wykonując regularny czas pracy? Szczęście w nieszczęściu, nie miała zbyt dużego apetytu, bo poprzestawiałaby wszystko, co wystylizowałam, jeszcze przed zdjęciami. To były intensywne trzy dni, ale bogate za to w dobre jedzenie. Jak zgadłam, bez jakichkolwiek oznak, że z moim dzieckiem jest coś nie tak? Nie chciała piec ciasta. Zaś takie akcje w wykonaniu tego dziecka, to oznaka problemów. Wspomniałam raz czy dwa, że Mia każe mi ze sobą piec i gotować na zasadach dziennych, czasem dwa razy dziennie. Całkiem często (również codziennie), probuje mnie przekonać, żebyśmy przygotowały całe przyjęcie urodzinowe. Z nią dla niej. Więc kiedy powiedziała “nie”, był to znak wystarczający.

Kiedy jedna osoba w domu choruje, pozostałe robią wszystko, by się uchronić. Razem z Tomkiem zrobiliśmy nad wyraz dużo zdrowego jedzenia, w tym dużo śniadań i zup. Zupy sobie tutaj odpuszczę, za to podzielę się z wami tymi śniadaniami.

Jajka obtoczone w gryce z dodatkiem jeszcze więcej gryki, trochę zielonego, trochę avocado i trochę innych pysznych dodatków i śniadanie gotowe. Podobny przepis znalazłam w jednym z moich archiwalnych magazynów Donna Hay, kilka zmian i mniam. Smak zachwyca, ale przede wszystkim zachwycił Tomasza tak bardzo, że jedząc w kółko to powtarzał. Dlatego też proponuję je i wam.

Jeśli nie macie rano dużo czasu, ugotujcie i podpieczcie wszystko, co trzeba uprzedniego wieczora, zaś rano będziecie jedynie potrzebować 6 minut na jajka.

Dużo zdrowia dla wszystkich!

Potrzebujesz:

  • ½ litra wody
  • 3 saszetki z zieloną herbatą
  • ¾ szklanki gryki plus ¼ szklanki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki przypieczonych migdałów
  • 2 łyżki podpieczonych nasion sezamu
  • 4 ugotowane na miękko jajka
  • 3 garści miksu zieleniny

Potrzebujesz na sos:

  • 1 szklanka liści mięty
  • 1 szklanka liści kolendry
  • ¼ szklanki cytrynowej oliwy z oliwek
  • 1 & ½ łyżki octu winnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 200*C.

Zagotuj wodę w niewielkim rondelku, po czy włóż do niego saszetki z herbatą. Pozwól im się pogotować przez kilka minut, po czym wyjmij saszetki, zaś wsyp ¾ szklanki gryki. Gotuj na średnim ogniu przez około 8 minut, aż będzie miękka.

W między czasie podpiecz w piekarniku migdały i sezam.

Odcedź i przelej zimną wodą grykę, po czym wrzuć do miski i dorzuć jeszcze poszatkowane migdały oraz pokrojone awokado.

Umieść ¼ szklanki gryki na blaszce do pieczenia i podpiecz przez około 6-8 minut. Ostudź, po czym odłóż na bok 2 łyżki, zaś reszte zmiel odrobinę w blenderze. Nie chcesz mieć proszku, ale jak doszło do proszku to i tak będzie smaczne. Dodaj podprażony sezam i przełóż na płaski talerz.

Ugotuj na miękko jajka (około 6-ciu minut gotowania), obierz i każde obtocz w miksie sezamowym.

Umięść wszystkie składniki na sos w blenderze i dobrze zmiksuj.

Podziel ugotowaną grykę pomiędzy dwa talerze, dodaj po 2 łyżki sosu, zamieszaj, po czym dodaj zieleninę, po dwa jajka, posyp pozostałą prażoną gryką i dodaj jeszcze więcej dressingu.

Smacznego, Marta

Zostaw komentarz


Dziękujemy za Twój komentarz
Ostatnio na Instagramie
Ostatnio na Instagramie