Odpowiedz
Za każdym razem kiedy zmieniam kraj zamieszkania wpadam w okres szaleństwa, kiedy to nie gotuję w domu, za to biegam
Za każdym razem kiedy zmieniam kraj zamieszkania wpadam w okres szaleństwa, kiedy to nie gotuję w domu, za to biegam po mieście i jem ile wlezie, a wszystko to pod metką “próbuję lokalnych smaków”. I to dokładnie miało miejsce przez ostatnie 1,5 miesiąca. Ciężko było skoncentrować się na porannych rytuałach, kiedy zaledwie 200 metrów od mojego mieszkania jest market, a w nim bar pełen tapas, owoce, warzywa, sery i aaaaa – dużo jedzenia. Przez ostatni czas wstawałam rano, szłam po kawę do ulubionego miejsca, miałam zaraz wracać do domu do pracy, ale… jakoś tak, gubiłam się na kolejnych kilka godzin. Ups. W końcu każdy potrzebuje przerwy od czasu do czasu, a ten rok był wyjątkowo pracowity.
Był to również okres powrotu do znajomych przepisów, które pomimo wypróbowania i polubienia, nie znalazły się nigdy na blogu. Tak jak owoce zapiekane pod pierzynką owsianych płatków. To coś pomiędzy śniadaniem i szarlotką, więc musi smakować. Niektórzy mogą się martwić, że jest to zbyt słodka propozycja na śniadanie, ale po dodaniu łyżki gęstego naturalnego jogurtu jest w sam raz. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów – Smitten Kitchen. Poniższe składniki stworzą śniadanie dla 4-ech lub dwóch głodnych osób.
Potrzebujesz na owocowy spód (na 4 osoby):
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Na owsiany wierzch:
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki posiekanych migdałów
Do podania:
- jogurt grecki
Pokrój jabłka w niewielkie kostki (nie obierałam ze skórki, ale możesz jeśli tak wolisz), wrzuć do miski, posyp cukrem, mąką oraz przyprawami i dobrze zamieszaj, by jabłka równo były pokryte mieszkanką. Przełóż do naczynia do pieczenia.
Roztop masło, wsyp cukier, zamieszaj, dodaj płatki owsiane, zamieszaj, dodaj mąkę, sól i migdały, zamieszaj. Przełóż mieszankę owsiankową na owoce, przykryj sreberkiem do pieczenia i piecz w 200*C przez około 40 minut (po 20 minutach zdejmij sreberko).
Podawaj z łyżką naturalnego jogurtu.
Smacznego, Marta
8 komentarzy
-
Super! Ciesze sie strasznie i dziekuje, ze napisalas! ??
Piękne zdjęcie, wyjątkowo zachęca do porwania tej miseczki dla siebie
Jeśli ma się możliwości czasowe i finansowe czerpania wszystkiego co najsmaczniejsze w mieście, to trzeba korzystać! :)Jabłuszka pyszne, proste i zdrowe
Nie dziwię się, że wsiąkasz w mieście, korzystaj! A zapiekanki, takie z płatkami też bardzo lubię, one w każdym kraju smakują pysznie i domowo 🙂
takie śniadanio desery lubię 🙂
świetne!! podoba mi się pomył z owsianą pierzynką pod którą kryją się ciepłe, aromatyczne jabłka 🙂
Doskonale zapieczone! Owsiankowa kołderka brzmi pysznie!
Dodaj komentarz
To było doskonałe! Mój mąż też był zachwycony, a nie przepada za pieczonymi jabłkami. Zrobiłam w dość płaskim naczyniu, więc posypki mi nie wystarczyło na zakrycie wszystkich jabłek, dlatego zrobiłam ją z podwójnej ilości. Dzięki, na pewno będę jeszcze nie raz robić 🙂