Odpowiedz
Jako dziewczynka dosyć często żądałam od mamy jajecznicy. Uwielbiałam ją, najchętniej bez żadnych dodatków prócz soli. Jako dziewczyna karmiona byłam
Jako dziewczynka dosyć często żądałam od mamy jajecznicy. Uwielbiałam ją, najchętniej bez żadnych dodatków prócz soli. Jako dziewczyna karmiona byłam przez siostrę jajecznicą z bogatym dodatkiem warzyw i dosyć szybko mi się to przejadło. W jajkach lubię prostotę smaku, najchętniej jeden dodatek. Jako, że mój pobyt w San Francisco zbliża się do końca, prócz przejadania się lokalnymi ogromnymi śniadaniami, jem świeże, pachnące warzywa i owoce na potęgę. Niby w Europie zawitała wiosna, ale dostałam właśnie maila z zaproszeniem na koncert od znajomego i info, żeby zabrać coś ciepłego, bo odbędzie się on na zewnątrz, więc nie jestem pewna jak to do końca będzie z tą wiosną. Czas pokaże, a tymczasem jem dużo szparagów, bo je uwielbiam. Nie mogłam się powstrzymać i pomimo, że jest to śniadaniowy blog, umieściłam kilka przepisów z nimi w roli głównej. Dzisiaj proponuję jajecznicę z ich dodatkiem, delikatną w smaku, smaczną i bardzo optymistycznie nastawiającą do zbliżającej się wiosny.
Potrzebujesz:
- 1 kromka chleba
- 2 jajka
- kilka szparagów
- ¼ małej cebuli, poszatkowanej
- 1/3 ząbka czosnku, drobno posiekanego
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
Pokrój szparagi na 3 części (lub 2, zależy od ich długości, chcecie zmieścić je na kromkę chleba), po czym gotujcie w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy oszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i dobrze odsączone szparagi. Smaż przez kilka minut. W tym czasie wsadź chleb do tostera lub do piekarnika. W miseczce roztrzep jajka, posól, popieprz, po czym wlej je na patelnie. Zetnij tak jak lubisz, po czym zawartość z patelni ułóż na tostowany chleb.
Smacznego, Marta
41 komentarzy
u Ciebie to nawet jajecznica jest super fotogeniczna 🙂
Ojjj zazdroszczę Ci tych szparagów. W Polsce póki co pojawiają się tylko laboratoryjne mutanty. Zima trzyma. Dobrze zjeść treściwe śniadanie. Mimo wszystko, pozdrawiam Cię gorąco 🙂
O rany!! Jakże pyszna ta grzaneczka i jajeczne zwieńczenie – szparag bardzo ładnie się wkomponował, czekam smaku zielonych, gdy tylko zaczną wyrastać na pobliskim polu!! Chciałabym się już móc zajadać wiosną a tu klops… śnieg bezustannie prószy.
Ze szczypiorkiem uwielbiam, z pomidorami jakoś nie wchodzi, chociaż zrobiłam kiedyś jajecznicę z suszonymi pomidorami i była rewelacyjna, polecam obie wersje 🙂
Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę… 🙂http://kokilka.blogspot.com…
-
Dziękuję i wzajemnie, Wesołych!
uwielbiam Twojego bloga;) zdjęcia są bardzo profesjonalne, a przepisy bardzo ciekawe;)
-
Dziękuję, takie słowa dodają otuchy i zdecydowanie mobilizują do działania 🙂
uwielbiam Twojego bloga;) zdjęcia są bardzo profesjonalne, a przepisy zawsze ciekawe;)
bardzo lubię jajecznicę, taka mocno ściętą, z pieprzem, na kiełbasce i masełku i do tego pajda domowego chleba z masłem… ehhh… a do szparagów jakoś nie mogę się przekonać… może nikt mi ich właściwie nie zaserwował! pozdrawiam cieplutko. U nas słońce i mróz. Brrrr…
-
Czasem do niktórych smaków trzeba “dorosnąć” 🙂 Osobiście dopiero zaczynam się przekonywać do pewnych potraw, smaków. Zaczęłam jeść śledzie, których rok temu bym nie tknęła, nadal nie jestem w stanie spróbować żadnego mięsa w galaretce. Może niedługo pokochasz szparagi 🙂 Fajnie smakują z jajkiem, bo ich smak jest delikatny i dobrze sie komponuje.
przepięknie podane! musiała być pyszna 🙂
uwielbiam twoje wpisy, mają to coś:D dawno nie jadłam jajecznicy:)
-
Dziękuję Paulina 🙂 Zawsze miło czytam takie komentarze. Będę się starać dalej 🙂
Chciałabym mieć taki problem z fotografowaniem jajek jak Ty;)))
Piękne!
Dobrze, że jestem po obfitym lunchu, bo inaczej chyba bym nie wytrzymała, szczególnie patrząc na to pierwsze zdjęcie!
Pozdrowienia:)
-
hahaah, jajecznica jest łatwa do obfotografowania, gorzej z całymi jajkami. A ta wersja jajecznicy na grzance była pyszna, jakoś wolę tak, niż oddzielnie.
nie dość ,że potrawa wspaniała to zdjęcia idealne! 🙂
-
Pięknie dziękuję! Codziennie zaglądam na chude inspiracje i śledzę 🙂
również jestem wielką fanką jajecznicy:) dawno nie robiłam:)
-
To do dzieła, to jedno z prostszych śniadań, a wystarczy, że doda się jeden składnik i jest cudownie i smacznie.
Przepiękne zdjęcie i świetna propozycja na śniadanie. Uwielbiam szparagi !
-
Dziękuję! Ja również uwielbiam szparagi. Jestem chwilowo w San Francisco i tutaj sezon sie już kończy, w związku z czym można je dostać prawie za darmo 🙂
ta jajecznica naprawdę pyszna, tak dawno juz nie jadłam szparag ,a z jajkiem idealnie się komponują 🙂
czy szparagi zawsze trzeba gotować w specjalnym wysokim garnku na stojąco?
-
Może i trzeba, ale ja gotuję w zwykłym i są pyszne 🙂 Z tym, że ja mam bardzo mało sprzętów kuchennych i zazwyczaj i tak improwizuję.
Boska! Mam ochotę zjeść monitor. Zrobiłabym tylko na masełku… :):):)
-
Na masełku to chyba najbardziej lubię.
A ja pamiętam, że przez całą podstawówkę zawsze rano czekała na mnie jajecznica z 1 jajka, zwykła, mdła. Uwierz mi… mialam jej tak dosyć że pewnego dnia wydarłam się na mamę, że więcej tego czegoś nie ruszę i że niedobrze mi się robi jak na to patrzę. Jajecznicy nie zjadlam już przez kolejne kilka lat… ;/ jedyna jaką jadłam? Na słoninie zrobiona przez moją babcię, z tłustym boczkiem, ze szczypiorkiem lub kurkami… Dzisiaj wiem, że najlepsza jajecznica jest wtedy gdy zrobisz ją samemu 😛
-
Oj prawda! T. od czasu do czasu robi i stara się jak może, ale jakoś nie trafia do końca w moje gusta 🙂
Szparagi, tęsknię już! Pycha kanapka!
-
dziękuję Kamila!
Idealne śniadanie. W ten weekend pewnie nie przejdzie bo święta, ale kolejny jak najbardziej. Dobra jajecznica podrasowana warzywkiem nie jest zła:)) Na świeżym chlebku, ahhh, pysznie!
-
W ten weekend pewnie najesz się jajek na następny miesiąc, hahaha. Smacznego!
Patrzę na pierwsze zdjęcie jak zaczarowana!
Idealna kanapka.
Wszystko takie pyszne.
-
Dziękuję Anna. Polecam jajka ze szparagami, fajne połączenia smakowe.
-
Wiem,wiem.
Tylko szparagi w Polsce jeszcze ,sztuczne’ w sprzedaży.
Pozdrawiam.
Amber
-
Nie pogardzę taką;)GrowingUp ( foodandgirls.blogspot.com )
-
cieszę się, było całkiem smacznie 🙂
Och szparagi, kiedy przybędziecie do Polski..
-
już niedługo będą!
Dodaj komentarz
Masz świetne przepisy i zdjęcia 🙂 Bardzo fajny blog ciesze się że tu trafiłam 🙂 Jajecznica wygląda bardzo smacznie!http://cookingwithblueberry…