Jajecznica Ze Szparagami na To...
Przepisy

Jajecznica Ze Szparagami na Toście

Jako dziewczynka dosyć często żądałam od mamy jajecznicy. Uwielbiałam ją, najchętniej bez żadnych dodatków prócz soli. Jako dziewczyna karmiona byłam

Jako dziewczynka dosyć często żądałam od mamy jajecznicy. Uwielbiałam ją, najchętniej bez żadnych dodatków prócz soli. Jako dziewczyna karmiona byłam przez siostrę jajecznicą z bogatym dodatkiem warzyw i dosyć szybko mi się to przejadło. W jajkach lubię prostotę smaku, najchętniej jeden dodatek. Jako, że mój pobyt w San Francisco zbliża się do końca, prócz przejadania się lokalnymi ogromnymi śniadaniami, jem świeże, pachnące warzywa i owoce na potęgę. Niby w Europie zawitała wiosna, ale dostałam właśnie maila z zaproszeniem na koncert od znajomego i info, żeby zabrać coś ciepłego, bo odbędzie się on na zewnątrz, więc nie jestem pewna jak to do końca będzie z tą wiosną. Czas pokaże, a tymczasem jem dużo szparagów, bo je uwielbiam. Nie mogłam się powstrzymać i pomimo, że jest to śniadaniowy blog, umieściłam kilka przepisów z nimi w roli głównej. Dzisiaj proponuję jajecznicę z ich dodatkiem, delikatną w smaku, smaczną i bardzo optymistycznie nastawiającą do zbliżającej się wiosny.

Potrzebujesz:

  • 1 kromka chleba
  • 2 jajka
  • kilka szparagów
  • ¼ małej cebuli, poszatkowanej
  • 1/3 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

Pokrój szparagi na 3 części (lub 2, zależy od ich długości, chcecie zmieścić je na kromkę chleba), po czym gotujcie w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy oszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i dobrze odsączone szparagi. Smaż przez kilka minut. W tym czasie wsadź chleb do tostera lub do piekarnika. W miseczce roztrzep jajka, posól, popieprz, po czym wlej je na patelnie. Zetnij tak jak lubisz, po czym zawartość z patelni ułóż na tostowany chleb. 

Smacznego, Marta

41 komentarzy
  • Masz świetne przepisy i zdjęcia 🙂 Bardzo fajny blog ciesze się że tu trafiłam 🙂 Jajecznica wygląda bardzo smacznie!http://cookingwithblueberry

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    u Ciebie to nawet jajecznica jest super fotogeniczna 🙂

  • Ojjj zazdroszczę Ci tych szparagów. W Polsce póki co pojawiają się tylko laboratoryjne mutanty. Zima trzyma. Dobrze zjeść treściwe śniadanie. Mimo wszystko, pozdrawiam Cię gorąco 🙂

  • O rany!! Jakże pyszna ta grzaneczka i jajeczne zwieńczenie – szparag bardzo ładnie się wkomponował, czekam smaku zielonych, gdy tylko zaczną wyrastać na pobliskim polu!! Chciałabym się już móc zajadać wiosną a tu klops… śnieg bezustannie prószy.

  • What should I eat for breakfas Odpowiedz

    Ze szczypiorkiem uwielbiam, z pomidorami jakoś nie wchodzi, chociaż zrobiłam kiedyś jajecznicę z suszonymi pomidorami i była rewelacyjna, polecam obie wersje 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję i wzajemnie, Wesołych!

  • uwielbiam Twojego bloga;) zdjęcia są bardzo profesjonalne, a przepisy bardzo ciekawe;)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję, takie słowa dodają otuchy i zdecydowanie mobilizują do działania 🙂

  • uwielbiam Twojego bloga;) zdjęcia są bardzo profesjonalne, a przepisy zawsze ciekawe;)

  • bardzo lubię jajecznicę, taka mocno ściętą, z pieprzem, na kiełbasce i masełku i do tego pajda domowego chleba z masłem… ehhh… a do szparagów jakoś nie mogę się przekonać… może nikt mi ich właściwie nie zaserwował! pozdrawiam cieplutko. U nas słońce i mróz. Brrrr…

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Czasem do niktórych smaków trzeba “dorosnąć” 🙂 Osobiście dopiero zaczynam się przekonywać do pewnych potraw, smaków. Zaczęłam jeść śledzie, których rok temu bym nie tknęła, nadal nie jestem w stanie spróbować żadnego mięsa w galaretce. Może niedługo pokochasz szparagi 🙂 Fajnie smakują z jajkiem, bo ich smak jest delikatny i dobrze sie komponuje.

  • przepięknie podane! musiała być pyszna 🙂

  • uwielbiam twoje wpisy, mają to coś:D dawno nie jadłam jajecznicy:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Paulina 🙂 Zawsze miło czytam takie komentarze. Będę się starać dalej 🙂

  • Chciałabym mieć taki problem z fotografowaniem jajek jak Ty;)))
    Piękne!
    Dobrze, że jestem po obfitym lunchu, bo inaczej chyba bym nie wytrzymała, szczególnie patrząc na to pierwsze zdjęcie!
    Pozdrowienia:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      hahaah, jajecznica jest łatwa do obfotografowania, gorzej z całymi jajkami. A ta wersja jajecznicy na grzance była pyszna, jakoś wolę tak, niż oddzielnie.

  • chude-inspiracje.blogspot.com Odpowiedz

    nie dość ,że potrawa wspaniała to zdjęcia idealne! 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Pięknie dziękuję! Codziennie zaglądam na chude inspiracje i śledzę 🙂

  • również jestem wielką fanką jajecznicy:) dawno nie robiłam:)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      To do dzieła, to jedno z prostszych śniadań, a wystarczy, że doda się jeden składnik i jest cudownie i smacznie.

  • qchenne-inspiracje, Małgosia Odpowiedz

    Przepiękne zdjęcie i świetna propozycja na śniadanie. Uwielbiam szparagi !

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję! Ja również uwielbiam szparagi. Jestem chwilowo w San Francisco i tutaj sezon sie już kończy, w związku z czym można je dostać prawie za darmo 🙂

  • ta jajecznica naprawdę pyszna, tak dawno juz nie jadłam szparag ,a z jajkiem idealnie się komponują 🙂

  • czy szparagi zawsze trzeba gotować w specjalnym wysokim garnku na stojąco?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Może i trzeba, ale ja gotuję w zwykłym i są pyszne 🙂 Z tym, że ja mam bardzo mało sprzętów kuchennych i zazwyczaj i tak improwizuję.

  • Boska! Mam ochotę zjeść monitor. Zrobiłabym tylko na masełku… :):):)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Na masełku to chyba najbardziej lubię.

  • A ja pamiętam, że przez całą podstawówkę zawsze rano czekała na mnie jajecznica z 1 jajka, zwykła, mdła. Uwierz mi… mialam jej tak dosyć że pewnego dnia wydarłam się na mamę, że więcej tego czegoś nie ruszę i że niedobrze mi się robi jak na to patrzę. Jajecznicy nie zjadlam już przez kolejne kilka lat… ;/ jedyna jaką jadłam? Na słoninie zrobiona przez moją babcię, z tłustym boczkiem, ze szczypiorkiem lub kurkami… Dzisiaj wiem, że najlepsza jajecznica jest wtedy gdy zrobisz ją samemu 😛

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Oj prawda! T. od czasu do czasu robi i stara się jak może, ale jakoś nie trafia do końca w moje gusta 🙂

  • Szparagi, tęsknię już! Pycha kanapka!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      dziękuję Kamila!

  • Idealne śniadanie. W ten weekend pewnie nie przejdzie bo święta, ale kolejny jak najbardziej. Dobra jajecznica podrasowana warzywkiem nie jest zła:)) Na świeżym chlebku, ahhh, pysznie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      W ten weekend pewnie najesz się jajek na następny miesiąc, hahaha. Smacznego!

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

    Patrzę na pierwsze zdjęcie jak zaczarowana!
    Idealna kanapka.
    Wszystko takie pyszne.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję Anna. Polecam jajka ze szparagami, fajne połączenia smakowe.

      • anna.kaminska.pl Gazeta.pl Odpowiedz

        Wiem,wiem.
        Tylko szparagi w Polsce jeszcze ,sztuczne’ w sprzedaży.
        Pozdrawiam.
        Amber

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      cieszę się, było całkiem smacznie 🙂

  • Och szparagi, kiedy przybędziecie do Polski..

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      już niedługo będą!

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie