Jajka w Chmurkach z Bekonu i P...
Przepisy

Jajka w Chmurkach z Bekonu i Parmezanu

Nie byłam ostatnio zbyt aktywna na blogu, wszystko przez to, że postanowiłam oderwać się od komputera i skorzystać z lata

Nie byłam ostatnio zbyt aktywna na blogu, wszystko przez to, że postanowiłam oderwać się od komputera i skorzystać z lata i Berlina. Znalazłam się dzięki temu w wyjątkowych miejscach, jeździłam rowerem przez wąskie opustoszałe ulice z porzuconymi budynkami, płynęłam łódką naokoło jeziora, piłam kawę w ogrodzie wyrastającym z worków i pudełek. Było warto, umysł mi nieco odpoczął. Dziś zaczynam nowy nietypowy tydzień, bo nie będzie ze mną T. Oznacza to dużo dobrego, bo mogę robić i jeść co chcę (dużo placków z jabłkami), słuchać muzyki w ciągu dnia i głośno, bo ja mogę się wówczas skupić, a on nie. Dzień zaczął się dzisiaj dosyć wcześnie, bo samolot T. odlatywał o 7:00, więc wstał o 3:30. Po kawie, która przywróciła mnie do pionu, miałam energię na przyrządzenie czegoś smacznego, będącego odpowiednim wstępem do mojego tygodnia słomianej wdowy. Wygrały jajka, pieczone, chodź wyglądają jak sadzone. Za to, według mnie, ciekawsze, bo ubite białko sprawiło, że były delikatniejsze, zaś język nie spodziewał się takiej tekstury. Myślę, że T. żałuje, że nie poczekał na śniadanie. 

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 3 plasterki bekonu, pocięte w drobne kawałki i podsmażone na patelni
  • 2 łyżki parmezanu, startego
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 220*C. Oddziel białka od żółtek, białka wlej do jednaj miski, zaś żółtka umieść w dwóch oddzielnych kubeczkach. Ubij białka, aż stworzysz gęstą piankę, dodaj bekonu i parmezanu, wymieszaj, po czym zrób dwie równe kupki z małym wgłębieniem po środku na tacy pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez 3 minuty, po czym umieść na każdym żółtko i piecz przez kolejne 3 minuty. Gdy gotowe posyp posiekanym szczypiorkiem, posól i popieprz dla smaku. 

Smacznego, Marta

21 komentarzy
  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    oo tak, Twój Połówek powinien żałować, że nie został na śniadanie. Ja sama żałuję, że nie mogę Cię odwiedzić i skosztować tych smakołyków.

  • La bella vita! Cudne są 🙂 Sama bym takie śniadanko wciągnęła 🙂

  • Ciekawy pomysł na śniadanie 🙂 Jajka wyglądają bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam 🙂

  • Piękne zdjęcia i pyszne śniadanie 😉

  • Sniadanie idealne!:) Ty masz super pomysly 🙂

  • Gdyby ktoś chociaż raz przygotował dla mnie takie pyszne śniadanie… 🙂

  • Oj, oderwać się od komputera też bym chciała, może za jakiś czas mi się uda 🙂 A Twoja propozycja jajkowa znów kusząca…

  • boskie śniadanie!:)

  • muffinandmuffins.blogspot.com Odpowiedz

    muszę przyznać, że śmieszne wyglądają te jajka 😀

  • Cudowne zdjęcia, piękna stylizacja, jajo pyszne! AZgotuj

  • swiatjagodowy.blogspot.com Odpowiedz

    Ja jajek nie lubię w takiej formie, ale muszę się odnieść do stylizacji – przepiękne zdjęcia!

  • Z całą pewnością żałuje! Wszystko brzmi bardzo smacznie i dodatkowo tak wygląda! Z chęcią zjadłabym takie śniadanko 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Muszę wypróbować, bo jajka z bekonem to to, co tygrysy lubią najbardziej.

  • Kawa i takie śniadanie to jest to 🙂

  • Świetny pomysł na śniadanie! Bardzo lubię takie szybkie i smaczne śniadaniowe rozwiązania.Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

  • Muszę sobie kupić rower 😉

  • Na pewno żałuje. Ja bym żałowała, gdyby ominęło mnie TAKIE śniadanie 🙂

  • Karola z piekielniedobre Odpowiedz

    takie proste, a wygląda tak efektownie! 🙂

  • Zamawiam jedno takie śniadanko do Wrocławia:)

  • Świetne śniadanie! Na pewno żałuje, że nie miał więcej czasu bo wygląda przepysznie 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie