Jajka Zapiekane z Fetą, Włos...
Przepisy

Jajka Zapiekane z Fetą, Włoską Kapustą i Pomidorkami

Uwielbiam jajka na śniadanie, być może dlatego, bo jadłam ich dużo w dzieciństwie. Wypróbowałam już chyba każdą możliwą formę –

Uwielbiam jajka na śniadanie, być może dlatego, bo jadłam ich dużo w dzieciństwie. Wypróbowałam już chyba każdą możliwą formę – pieczone, smażone, jajecznica, w koszulkach, nawet surowe do sosu. Jako, że staram się ograniczyć ich liczbę w codziennej diecie, jak już robię, muszą być pyszne.

Kiedy byłam mała, moja babcia miała kurczaki, dzięki czemu nie brakowało w domu pysznych jaj. Miała ona wyjątkowe podejście do zwierząt, uwielbiała je, rozmawiała z nimi. W lecie siadałyśmy razem w ogrodzie i opowiadała, jak hodować kury, świnie, krowy. Każda historia pełna była pasji. Nadal mam nadzieję, że pewnego dnia wyląduję w małym domku na wsi, z krową, kozą i dwoma kurami. 

Przepis znalazłam na stronie Whole living. Jest on dosyć lekki, zaś feta nadaje mu charakterystyczny smak. Jeść można prosto z formy lub na pajdzie chleba.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka pomidorków
  • 3 liście kapusty włoskiej
  • 100g fety (spokojnie można podwoić dawkę)
  • ¼ szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 175*C.  Przetnij pomidorki w pół, posól, popieprz i podsmaż na patelni, na średnim ogniu przez minutę. Dodaj pociętą drobno kapustę z pasłem i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw na bok, poprósz fetą, wbij cztery jajka, polej śmietaną i piecz przez około 20 minut. Osobiście piekłam w żeliwnej patelni, możesz również piec w formie do pieczenia. Posól i popieprz do smaku i podawaj gorące.

Smacznego, Marta

15 komentarzy
  • Marta ja wymiękam. Każde jedno śniadanie bym z chęcią zjadła z Wami 🙂

  • Ale fajny pomysł:)

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    ależ to kreatywne 😉
    tak mnie zastanawia… powieliłaś w tym roku jakieś śniadanie, bo panuje u Ciebie taka różnorodność, że nie zdziwiłabym się gdyby nie 😉

  • Ja też uwielbiam jajka na śniadanie, ale żeby nie popaść w rutynę, dawkuję sobie tę przyjemność. Dzięki temu przygotowując je bardziej się staram i eksperymentuję. Zapiekane w taki sposób z ogromną chęcią bym zjadła 🙂

  • fajne śniadanie:) niby jajka, ale za to w jakim towarzystwie!:)

  • Takie zdjęcia mogą spokojnie na reklamę jajek… i kapusty… i fety się nadawać 🙂

  • kale to jarmuż i chyba lepiej by tu pasowal niz kapusta;) zdjecia swietne.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      święta racja, zrobiłam dwie opcje, obie fajnie wyszły.

  • moj-kawalek.blogspot.com Odpowiedz

    Cudownie wygląda jak wszystkie Twoje potrawy i nie wątpię, że było bardzo pysznie 😀

  • świetne danie , ja też lubię jajka, ale żadko jadam na śniadanie raczej częsciej na kolację ;p

  • Fantastyczne śniadanie! Nie łączyłam jeszcze kapusty włoskiej z fetą oraz z jajkiem i bardzo żałuję, patrząc na Twoje zdjęcia!

  • Nie wiem co się stało mojej mamie, ale ona ostatnio co chwile je jajka 😉 może nakieruję ją na Twojego bloga żeby jej trochę ślinka pociekła

  • obłędne zdjęcia!!

  • Wygląda to wszystko cudownie 🙂

  • Jak zwykle piękne zdjęcia, ale jeszcze piękniejsza patelenka. Szkoda, że u mnie takich nie ma 🙁

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie