Odpowiedz
Nie wiem jak u was, ale u mnie już wiosna na całego. Po dworze chodzę w swetrze, nawet kijem nie
Nie wiem jak u was, ale u mnie już wiosna na całego. Po dworze chodzę w swetrze, nawet kijem nie można mnie zagonić do mieszkania i wciąż kupuję kwiaty (a Ryszard stara się je systematycznie zjadać). Najchętniej jadłabym tylko warzywa i owoce. Zastanawiałam się jak zrobić warzywne śniadanie na szybko, ale żeby było bardziej śniadaniowo niż lunchowo. Padło na jajko, w koszulce, bo tak je bardzo lubię, ale i na kapustę włoską i cukinię. Dla “głodniejszych z rana” dodać można grzanki, ale nie są konieczne. Wyszło smacznie, oryginalnie smakowo i sycąco.
Potrzebujesz (na dwie osoby):
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 6 listków kapusty włoskiej
- 1 bułka (najlepiej ciabatta), podsmażona na łyżeczce oliwy
- oliwa
- 2 jajka
- pieprz
- parmezan do posypania
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka white vinegar
- sól, pieprz
Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i wrzuć wyciśnięty ząbek czosnku. Gdy ten się podsmaży, dodaj pokrojoną w plastry cukinię, podsmaż ją przez jakieś 3-4 minuty, po czym dodaj porwane liście kapusty włoskiej. Przykryj przykrywką i niech się wszystko poddusi.
W małym kubeczku wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
W między czasie zagotuj wodę w większym garnku, dodaj do niej łyżkę soli oraz łyżkę octu (ułatwiają proces gotowania jajek). Jajko wbij do kubeczka, po czym, gdy woda się zagotuje, tuż przed spokojnym wlaniem jajka, zamieszaj wodę drewnianą łyżką, aż stworzy się wir. Jajko wlej w środek wiru. Po około 2 minutach białko powinno się ściąć. W miseczce umieść podduszone warzywa, na nich ułóż jajko, polej dressingiem, posyp parmezanem i jeszcze możesz popieprzyć dla smaku.
Smacznego, Marta
Jeśli lubisz jajka w koszulce sprawdź również jajka a’la Benedykt oraz owsiankę z szynką i jajkiem.
23 komentarzy
Bardzo dopracowany przepis. Faktycznie 3+3 min wystarcza. Całe śniadanie razem z kawą 10 min 🙂
Zjadłam już tyle Twoich fotografii i wciąż daję radę kolejnym 😉 Temat tych zdjęć wyjątkowo trafia w moje gusta smakowe. Uwielbiam tu wszystko!!
-
Aga dziękuję, sprawiłaś mi ogromną przyjemność, aż chce sie chwycić za aparat 🙂
Uwielbiam takie połączenie! Przyznam, że często gości u mnie w domu 🙂
i dla mnie genialne połączenie, prostota, smak i kolory…no i ten Ryszard mnie frapuje;D
w takiej wersji jeszcze nie jadłam:) prezentuje się wyśmienicie
Po takim śniadaniu mogłam góry przenosić 🙂
Ja też więcej czasu poza domem niż w domu spędzam (jeśli nie liczyć obowiązkowych godzin w pracy)
Moje ulubione jajko:) i jeszcze w takiej wersji – pycha
Pięknie tu u Ciebie 🙂 Jajeczko cudo! 🙂
Wygląda znakomicie i pewnie też tak smakuje:) świetne zdjęcia 🙂
ale wiosenne śniadanie 🙂 bomba! pozdrawiam. Wiewióra
Ale zaszalałaś wiosennie!Na tych deskach wygląda zniewalająco 🙂 !
Pyszności po prostu!
Jajka to moje ulubione śniadanie.
U mnie też jajka śniadaniowe,możemy zrobić wymianę?
Amber
ciekawe połączenie jajka z kapustą:) a u mnie też wiosna, co mnie bardzo cieszy:)
Uwielbiam takie lekkie dania 🙂
Rano nie mam czasu na szykowanie takich frykasów, ale jakby ktoś mi zrobił… Musi być cudownie tak zacząć dzień 🙂
Lekko i pysznie oraz bardzo wiosenne 🙂
To jest ten rodzaj śniadania, który od wczoraj za mną chodzi. Pewnie dopiero w weekend na spokojnie sobie zrobię 🙂 Wygląda pysznie i wiosennie.
wygląda bardzo smacznie 😉
znowu taki pyszny pomysł na śniadanie *-* jajko z zielonymi warzywami i grzankami – po prostu idealne połączenie <3
Każdy nowy pomysł na jajko chętnie przyjmę!
Wygląda świetnie i bardzo, bardzo wiosennie!
Dodaj komentarz
Jak to pysznie wygląda 🙂 u mnie grzanki na śniadanie goszczą często, zwłaszcza ostatnio z pastą z czarnego czosnku http://www.czarny-czosnek.p… świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie