Jajka pieczone z szynką, które przygotowałam kilka dni temu były tak smaczne, że zachciało mi się ich znowu. Tym razem
Jajka pieczone z szynką, które przygotowałam kilka dni temu były tak smaczne, że zachciało mi się ich znowu. Tym razem zrobiłam je nieco inaczej, z pomidorkami, kozim serum i bazylią. Jeśli chcesz, możesz wykluczyć szynkę.
Będziesz potrzebować:
1 jajko
miękki ser kozi
pomidorki
świeża bazylia
2 plasterki szynki
1 łyżka stołowa gęstej śmietany
sól i pieprz
odrobina masła
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na początek upiecz pomidorki w piekarniku, posyp je uprzednio solą i pieprzem (około 15 minut). Natłuść naczynie niewielkich rozmiarów i na dnie ułóż szynkę oraz ser kozi. Oddziel białko od żółtka, po czym zmieszaj białko ze śmietaną. Polej ser mieszanką, posyp solą i pieprzem, a na środek połóż żółtko. Dodaj bazylii, na około żółtka ulokuj pomidorki, po czym piecz przez 15-20 minut, aż białko się zetnie. Smacznego!