Jogurt z Prażoną Quinoą, Da...
Przepisy

Jogurt z Prażoną Quinoą, Daktylami oraz Migdałami

Kiedy byłam mała, moja mama miała małą obsesję na punkcie jogurtów. Absolutnie nie podzielałam jej punktu widzenia, a wybór smaku

Kiedy byłam mała, moja mama miała małą obsesję na punkcie jogurtów. Absolutnie nie podzielałam jej punktu widzenia, a wybór smaku – brzoskwinia, pozostawiał wiele do życzenia. Nasza lodówka była ich pełna, zaś rodzina rozchwytywała je, niczym lody w gorący dzień. 

Kilka lat później miałm kolejną zagwostkę – jak ludzie mogą jeść jogurt bezsmakowy. Bez słodkich owoców, smak zdecydowanie odbiega od maślanki i nie ma w nim absolutnie nic intereującego.

A dzisiaj, otwieram moją lodówkę i jest ona pełna jogurtów i to na dodatek tych bezsmakowych. Jem je z płatkami na śniadanie, z owocami na lunch i dodaję do czego się da. Kto by pomyślał, że kiedyś dorosnę.

A wracając do tematu jogurtowego nie wiem czy kiedyś próbowaliście go z daktylami, prażonymi orzechami, ale i quinoą, solą i oliwą. Smak niepowtarzalny, zresztą jak jogurt może nie smakować 😉

Będziesz potrzebować (na 1 porcję):

  • ½ łyżki czerwonej quinoa
  • 5 wyłuskanych pistacji, poszatkowanych
  • 5 migdałów, poszatkowanych
  • yogurt grecki
  • 2 daktyle, pokrojone, bez pestki
  • szczypta skórki z cytryny
  • sól morska
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 175*C.

W małym rondelku, na odrobinie oliwy podpraż quinoa na średnim ogniu. Quinoa zacznie strzelać jak popcorn, wtedy przełóż ją do miski, żeby ostygła. 

Wsyp pistacje i migdały do małego naczynia żaroodpornego lub ułóż na papierze, po czym piecz przez około 5 minut. Odstaw do ostudzenia.

Na średnim talerzu ułóż kilka łyżek jogurtu, posyp quinoa, pistacjami, migdałami oraz daktylami, poprusz skórką z cytryny i solą, po czym na koniec polej oliwą.

Smacznego, Marta

Źródło: Food52.com

18 komentarzy
  • Ja najbardziej lubię jogurt grecki, im bardziej kwaśny tym lepiej. Czasami dodaję prażone płatki migdałów i odrobinę płynnego miodu. Natomiast jogurt brzoskwiniowy jest dla mnie niejadalny – kojarzy mi się z lekarstwem 😉
    Do głowy by mi nie przyszło, żeby spróbować z oliwą i quinoa! Dzięki za pomysł.
    Śliczne zdjęcie.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Witaj w klubie, jogurt brzoskwiniowy jest na mojej czarnej liście, tak jak u niektórych szpinak po przedszkolu, hahaha

  • Haha, też kiedyś tak miałam, a teraz najbardziej lubię w wersji jogurt naturalny + łyżka żurawiny suszonej 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Musi być pycha!

  • bardzo fajne połączenie smaków
    i świetne zdjęcie!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Wielkie dzięki za miłe słowa Kaś

  • Uwielbiam takie jogurtowe wariacje. Muszę się zaopatrzy c w quinoa 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja też, czy będzie to tradycyjna quinoa, czy ta czerwona, ibydwie świetnie pasują do jogurtu.

  • pierwszy raz słyszę o czyms takim, jak quinoa…hmmm…nawet nie wiem, jak to wymówić. 😀
    nie zmienia to jednak faktu, że bezsmakowe jogurty to idealna baza do słodko-owocowych kombinacji, zwłaszcza śniadaniowych. 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      totalnie się zgadzam, tutaj jest słowdko tylko w połowie, ale na pewno smacznie.

  • a ja myśłałam, że quinoa jest tylko do gotowania. Pomysł genialny, muszę koniecznie go przetestować 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      też się zdziwiłam jak przeczytałam przepis, ale warto spróbować, wyszło pycha.

  • Ja też bardzo nie lubiłam jogurtów naturalnych. A teraz wszystkie inne wydają się zbyt słodkie 🙂
    Ale to chyba na zdrowie.
    Jogurt na pół-słodko? Hmm… trzeba kiedyś spróbować 🙂

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      mam podobnie, chociaż lubię dodać owocę do jogurtu, bez domieszki cukru smakuje o wiele lepiej. A ta wersja jest pyszna!

  • interesujace. jestem ciekawa czy mozna zamiast czerwonej qunioa dac zwykla. (jeszcze nie jadlam zadnej choc mam w domu)

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Myślę że spokojnie. Czerwoną jadłam po raz pierwszy, nie jestem pewna czy zwykłą też można podprażyć na patelni.

  • wow! tylko to zdołam wydukać.
    jestem pod wrażeniem. proste, ale zacne.

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Dziękuję 🙂

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie