Kakaowe Kuleczki Do Mleka
Przepisy

Kakaowe Kuleczki Do Mleka

Zrobiłam dzisiaj bardzo fajną rzecz, taką, która wprost prosi się o towarzystwo dzieci w trakcie robienia. Zrobiłam kakaowe kuleczki, które

Zrobiłam dzisiaj bardzo fajną rzecz, taką, która wprost prosi się o towarzystwo dzieci w trakcie robienia. Zrobiłam kakaowe kuleczki, które smakują jak brownies, a zajada się je o poranku w akompaniamencie mleka. Z niewielkiej porcji upieczonej dzisiaj nie pozostało nic, są takie dobre. Chociaż, nie oszukujmy się, kto nie chciał by zjeść pysznego brownie na śniadanie. Przygotowanie zajmuje chwilę, jedynie do kręcenia kuleczek przydałaby się pomocna dłoń, a dzieciaki miały by przy dym nie lada zabawę. Przepis znalazłam na blogu  Heather’s french press blog i w te gorące dni było to idealne rozwiązanie na dodatek do niemalże lodowatego mleka.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 białko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub innego gęstego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nie mogło być prościej. Zmieszaj wszystkie składniki w misce, zroluj małe kuleczki, wielkości jagody, piecz na blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez 15 minut w 175*C. Ostudź i podawaj z dobrze schłodzonym mlekiem.

Smacznego, Marta

39 komentarzy
  • Marta to jest genialne. Wreszcie zdrowe rozwiązanie dla moich dzieci, które wręcz uwielbiają płatki. Dzięki

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      Cieszę się, że przypasowały 🙂

  • piec z termoobiegiem czy bez?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ja nie mam w piekarniku termoobiegu, więc piekłam bez 🙂

      • ok, dziekuje za odp 😉

  • zrobiłam, pożarłam i stwierdzam, ze sa rewelacyjne!!! dzięki 🙂

  • Prawdziwe cudo! Dla mnie to małe kulinarne odkrycie sezonu. Robię je jeszcze w tym tygodniu 🙂
    Pozdrawiam, Tosia.

  • A czy mozna zrobić je bez migdalów? Niestety uczulenie 🙁

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      można można 🙂

  • smakiempisany.blogspot.com Odpowiedz

    jesteś moim śniadaniowym bohaterem…serio! zrobię te kulki!

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      wow, dziękuję! kochana jesteś 🙂

  • hi, mozna zamiast zwyklej maki uzyc jakiejs innej bezglutenowej? kokosowa, lniana, ryzowa etc…?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      jak najbardziej 🙂

      • yayyy 🙂

      • yayyyyy 🙂

  • pierwszy raz widzę przepis na domowe płatki śniadaniowe i przyznam, że to genialny pomysł!

  • wow!!! zrobie moim łasuchom 🙂

  • boskie!:) przepis zapisuję. domowe płatki <3

  • Super pomysł 🙂 Koniecznie do zrobienia! Te sklepowe pewnie mogą się schować 😉

  • zrobiłam:)pyszne i syte:)kuleczki długo się robi…ale to taka odstresująca robota 🙂

  • jakie wspaniałe! 🙂 oczarował mnie ten przepis i zdjęcia 🙂

  • Pomysł genialny! wykorzystam na pewno, bo te sklepowe to sam cukier – jeśli tylko ktoś pomoże mi je lepić 😉

  • rewelacja, nie jem takich rzeczy od kilkunastu lat, ale na takie domowe bym się skusiła 😀http://taniecsmakow.blogspo

  • swiatjagdowy.blogsot.com Odpowiedz

    super alternatywa dla niekoniecznie zdrowych sklepowych odpowiedników,

  • Wyglądają pysznie. Jedyne, co mnie przeraża, to zrobienie ręcznie takich malutkich kuleczek 🙂

  • Kuleczki – pyszności!

  • genialne !! domowe kuleczki *-* nie lubię akurat tych sklepowych, a takie pewnie pyszne do mleka 🙂

  • Bee, Magazyn Kuchenny Odpowiedz

    Nie wiem, czy chciałoby mi się kręcić tyle kulek. Ale gdyby ktoś zrobił je dla mnie… a to już insza inszość 🙂

  • koniecznie muszę wypróbować ten przepis 😉

  • decorateacake.blog.pl Odpowiedz

    muszę kiedyś wypróbować, nie przepadam za kupnymi kulkami bo są za słodkie, dodatkowo mają wiele innych składników których nazwy mnie przerażają. A co do samego jedzenia kulek z mlekiem – tylko i wyłącznie z lodowatym mlekiem, obojętnie czy jest lato, zima, jesień, u mnie, gdy ktoś zapomni wieczorem włożyć mleko do lodówki, rano nie jem płatków. Wiem dziwne to, ale już tak mam.Pozdrawiam wielbicieli płatków – Iwona

  • desernik.blogspot.com Odpowiedz

    No nie wierzę, że już nawet płatki śniadaniowe można zrobić sobie samemu! I dobrze, bo tych ze sklepu nie jem, są zbyt przesłodzone, a na takie jak Twoje z pewnością się skuszę! Naprawdę ciekawy przepis 🙂
    Marta

  • Że też nigdy nie wpadłam na pomysł, by samodzielnie zrobić takie kulki.. dzięki Marta! 😉

  • Ty to masz nosa do wyszukiwania fajnych przepisow 🙂 Te kuleczki sa przeslodkie. Moj maly Synek mialby swietna zabawe przy ich robieniu :)http.//kalejdoskopkulinarny.blogsp…

  • Genialne! Ja bym zwiększyła ilość składników i zaprosiła stadko małych rączek z pobliskiego przedszkola 😉

  • piękne, piękne :)a czy się opłaca ich zrobić więcej i jakoś przechować?

    • What should I eat for breakfas Odpowiedz

      ten przepis starczy na 2-3 śniadania, zależy ile płatków lubisz dodać do mleka. Podejrzewam, że można przechowywać spokojnie do 2 tygodni.

  • Świetny pomysł! WOW, bardzo lubię czekoladowe kuleczki albo muszelki Nesquik, ale zwykle po nie nie sięgam, bo zawierają zdecydowanie za dużo cukru, a tu proszę, jest alternatywa :))

  • No nie, nie wierzę! Cudowny, cudowny pomysł! 🙂 Zawsze się zastanawiałąm, jak zrobić takie płatki i oto spadasz mi tym postem z nieba. Koneicznie będę musiała kiedyś wypróbować Twój przepis.http://www.relishmeals.blogspot.com

  • Dodaj komentarz


    Dziękujemy za Twój komentarz
    Ostatnio na Instagramie
    Ostatnio na Instagramie