Odpowiedz
Kilka lat temu spędziłam miesiąc w Tajlandii i pamiętam codzienne poranne wycieczki na lokalny targ, gdzie starsza Tajka sprzedawała klejący
Kilka lat temu spędziłam miesiąc w Tajlandii i pamiętam codzienne poranne wycieczki na lokalny targ, gdzie starsza Tajka sprzedawała klejący się ryż z mleczkiem kokosowym, serwowany z mango. Było to moje ulubione danie, o czym i ona wiedziała, bo zawsze uśmiechała się, gdy nas widziała. Kiedy przeprowadziłam się do Amsterdamu i odkryłam ogromny sklep z azjatyckimi produktami w centrum miasta, wiedzaiłam, że przyjdzie dzień, kiedy moje ulubione tajskie danie przyrządzę sama. Zrobiłam i muszę powiedzieć, że wyszło wyśmienite, prawie tak dobre jak w Tajlandii.
Będziesz potrzebować:
1 kubek białek kleistego ryżu
½ kubka mleczka kokosowego
1/5 kubka wody
1/3 kubka cukru
szczyptę soli
mango
Kokosowy sos:
½ kubka mleczka kokosowego
½ łyżeczki mąki
szczypta soli
Będziesz musiał rozpocząć przygotowania nieco wcześniej niż zazwyczaj, gdyż należy namoczyć ryż w misce z wodą przez jakieś 3 godziny, następnie gotuj ryż na parze przez 20-30 minut, lub aż ryż napęcznieje.
W małym pojemniku zmieszaj mleczko kokosowe, cukier, sól oraz wodę. Kiedy ryż jest gotowy, przełóż go do miski i zalej kokosową mieszanką. Odstaw pod przykryciem na jakieś 10 minut, kiedy to mleczko kokosowe wsiąknie w ryż.
Teraz czas na przyrządzenie sosu. Zmieszaj mleczko kokosowe, mąkę i sól w małym garnuszku i gotuj na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
Obierz mango i pokrój w małe paski. Serwuj ryż z polewą kokosową i kilkoma kawałkami mango.
Smacznego, Marta
Źródło: All colour cookbook
2 komentarze
Właśnie ugotowałem ryż według przepisu i wspomnienia wracają !!!!!
Dodaj komentarz
ja też muszę niedługo wrócić do przepisu, botęsknię za Azją, zwłaszcza w mokre zimne dni 🙂